Dommedag for dybe links

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 21. juni 2002.


På mandag skal nyhedssøgetjenesten Newsbooster i retten for at afværge dagbladenes begæring om fogedforbud. Begge parter tror på sejr i en sag, der har påkaldt sig politisk opmærksomhed.

- Jeg er 100 procent sikker på at Danske Dagblades Forening ikke får nedlagt fogedforbud mod os. Foreningen har ikke engang påvist, at den lider et økonomisk tab, siger Nicolai Lassen, der er chefredaktør for Newsbooster.
Mandag og tirsdag er han at finde i Københavns byret, hvor forbudssagen bliver behandlet under stor bevågenhed fra internationale medier.
DDF vil forhindre, at Newsbooster benytter sig af dybe links til artikler i medlemmernes online-udgaver, i håb om at beskytte dagbladenes eneudnyttelsesret til artiklerne.
DDF's direktør, Ebbe Dal, er ligesom modparten, ganske fortrøstningsfuld.
- Hvis man går ind i en retssag, har man jo en forventning om at vinde. Jeg tror, vi har en god sag, siger Ebbe Dal.
Ifølge DDF krænker Newsbooster både ophavsretten, citatretten og databasebeskyttelsesreglerne samt markedsføringslovens bestemmelser om god markedsføringsskik.
Ebbe Dal vil dog ikke gætte på, hvilke af DDF's fire påstande om krænkelser, der skal sætte en stopper for nyhedssøgetjenestens forretning på internettet.
Opbakning til Newsbooster
I sidste uge tog sagen en uventet drejning, da tre internetmedier frivilligt besluttede sig for at bi-intervenere og dermed sætte sig på anklagebænken sammen med Newsbooster.
Anmodningen fra de tre medier, Newsscanner (der ligesom Computerworld ejes af IDG), Visator og Infopaq, blev dog afvist af fogedretten efter pres fra DDF's advokater. Den officielle begrundelse var, at retten ikke fandt, at der var lovmæssig hjemmel til at bi-intervenere i en fogedforbudssag.
Nicolai Lassen tror dog ikke, det skader Newsboosters sag.
- Det betyder ikke noget for selve sagen, at de må stå uden for anklagebænken. Det gør til gengæld den signalværdi, der kommer fra vore kolleger i branchen, når de siger, de støtter os, siger Nicolai Lassen.
Klar til at lovgive
Signalværdi eller ej, så har sagen nu også vakt politikernes interesse. IT-politisk ordfører for Venstre, Anders Møller, har haft møder med både DDF og Newsbooster for at få et klart billede af sagen.
- Jeg er brandærgerlig over, at denne juridiske tvist er opstået nu midt i mellem to teknologispring. Dels de avancerede søgefaciliteter som i dag findes på nettet og dels mikrobetalinger, som stadig er undervejs. Jeg tror slet ikke, tvisten vil være en realitet om et år. På det tidspunkt har mikrobetalinger skabt en landingsbane for begge parter, siger Anders Møller.
Han ønsker ikke på forhånd at tage juridisk stilling til den konkrete sag, men lufter alligevel en vis sympati for internettet.
- Nu afventer vi med spænding resultatet af sagen og vurderer efterfølgende, om der er behov for en lovændring. Jeg opfatter de muligheder, internettet giver, som et udtryk for fremskridt. Vi har i regeringens IT-handlingsplan givet udtryk for, at der nu skal fokuseres på internettets store nytteværdi. Men det betyder selvfølgelig ikke, at man kan tyvstjæle det, andre har lavet, siger Anders Møller.
Selv om retsmøderne slutter på tirsdag, går der alligevel et par uger, før sagen finder sin afgørelse.
Hvis DDF vinder, skal foreningen senest 14 dage efter anlægge en justifikationssag ved domstolene. I så fald kan en endelig afgørelse trække ud i årevis.

Billedtekst:
Chefredaktør for Newsbooster, Nicolai Lassen, er overbevist om, at Newsbooster trækker sig sejrrigt ud af den fogedforbudssag, der bliver behandlet 24. og 25. juni i Københavns byret.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere