Dybe links for retten

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. juni 2002.


Fronterne var trukket skarpt op i fogedretten, da Newsbooster mandag stod ansigt til ansigt med Danske Dagblades Forening, der anklager nyhedssøgetjenesten for snylteri. I næste uge afsiger fogeden kendelse i sagen.

Fredag den 5. juli klokken 13.00 bliver det afgjort, om Newsbooster fortsat må linke dybt til artikler på dagbladenes online-udgaver, eller om Danske Dagblades Forening (DDF) får fogedens ord på, at Newsbooster er en snylter.
Fogedsagen i Københavns byret, der var berammet til to dage, blev kværnet igennem på Èn dag efter ønske fra Karen Margrethe Tyndeskov og Martin Dahl Pedersen, der advokerede for henholdsvis Newsbooster ApS og DDF.
I bestræbelserne på at få nedlagt forgedforbud mod Newsbooster koncentrerede DDF sig hovedsageligt om markedsføringslovens bestemmelser om god markedsføringsskik.

Ufuldstændig nyhedstjeneste
Efter advokat Martin Dahl Pedersens gennemgang af sagen blev juridisk konsulent i DDF, Holger Rosendal, kaldt i vidneskranken. Her forklarede han, at DDF's indvending mod Newsbooster var den systematiske og gentagne udnyttelse af dagbladenes ophavsretligt beskyttede indhold, herunder udsendelsen af nyhedsbreve flere gange om dagen - mod betaling.
Det, at brugerne på Newsbooster kan gemme bestemte søgekriterier i jagten på nyheder, adskiller ifølge Holger Rosendal Newsbooster fra almindelige søgemaskiner - som DDF i øvrigt anerkender. Herefter brugte han en projektor til at demonstrere Newsboosters funktionalitet over for søgeportalen Jubii, hvor en søgning kun kunne gemmes som bogmærke i browseren.
- Disse links bliver ikke opdateret hele tiden ud fra søgeordet. Der er i øvrigt heller ikke tale om nyheder, men alle mulige andre kategorier. Dermed går vi ikke efter søgetjenester - og der er ingen af dem, der gør det systematisk som Newsbooster, sagde han.
På foranledning af Anders Lautrup-Larsen foretog Holger Rosendahl herefter en nyhedsøgning på Kvasir, som resulterede i en række dybe links til dagbladenes artikler. En mulighed, som han ikke var opmærksom på i forvejen.
En anden af Holger Rosendals indvendinger mod Newsbooster var, at nyhedssøgetjenesten ikke er særlig god.
- Søgeresultaterne må betegnes som ikke dækkende, da de fundne nyheder ikke synes at stemme overens med, hvad der faktisk er skrevet. Dermed skader den tilfældige opdatering dagbladenes renomme, sagde Holger Rosendal.
DDF's andet vidne var koncerndirektør i Det Berlingske Officin, Lasse Bolander, der betegnede Newsbooster som problematisk.
- Jeg har svært ved at se, hvad Newsbooster selvstændigt gør ved artiklerne, som retfærdiggør brugen af vores indhold, uden forudgående aftale, sagde han.
Herefter kastede Lasse Bolander yderligere lys på, hvorfor DDF, der har repræsentanter fra Politiken, Jyllands-Posten og Berlingske Tidende siddende i bestyrelsen, er så optaget af at få bremset Newsboosters forretning på internettet.
De tre landsdækkende dagblade er nemlig ved at sammenlægge selskaberne bag arkivtjenesten Polinfo og Berlingskes Avisdata til en stor nyhedsarkivtjeneste, der blandt andet vil overvåge de danske medier i stil med Newsbooster.
- Vi opfatter Newsbooster som en klar konkurrent, der vil underminere forretningsgrundlaget for det nye selskab, sagde Lasse Bolander.

Sælger søgeteknologi
Sidste vidne før proceduren var administrerende direktør for Newsbooster, Anders Lautrup-Larsen. Han forklarede over for Newsboosters advokat, Karen Margrethe Tyndeskov, at virksomheden må revurdere sit forretningsgrundlag, hvis kendelsen på fredag går Newsbooster imod. Desuden anmodede han om, at DDF stillede en sikkerhedsgaranti på 7,5 millioner, hvis et fogedforbud skulle blive en realitet. Det svarer ifølge Anders Lautrup-Larsen til, hvad det har kostet at udvikle Newsbooster.
På uddybende spørgsmål fra DDF's advokat Martin Dahl Pedersen pointerede Anders Lautrup Larsen, at Newsbooster ikke opfatter sig selv som en nyhedsformidler i konkurrence med dagbladene, men derimod et firma, der tager sig betalt for at lagre søgekriterier.
I sidste halvdel af retsmødet procederede de to advokater. Først Martin Dahl Pedersen, der havde medbragt en række tidligere domme, der pegede på, at DDF skulle have ret.
De samme domme fejede Karen Margrethe Tyndeskov af banen i sin procedure med henvisning til, at Newsbooster-sagen var principiel og uden sidestykke, hvorfor DDF's henvisninger ikke kunne benyttes.
I sit forsvar påpegede Tyndeskov desuden, at to af DDF's mandater, Aarhus Stiftstidende og Randers Amtsavis, udtrykkeligt tillod dybe links på deres hjemmesider.

Billedtekst: Koncerndirektør i Det Berlingske Officin, Lasse Bolander, vidnede i sagen mod Newsbooster om dybe links. Han opfatter Newsbooster som en klar konkurrent til dagbladene. Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere