EPJ-valg deler Danmark i to

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 26. juli 2002.


Det italienske IT-firma Gesi skal levere EPJ-platform til Hovedstadens Sygehusfællesskab. Dermed er Øst- og Vestdanmark delt i spørgsmålet om, hvilken EPJ-platform der er mest hensigtsmæssig.

Danskerne ville få et bedre sundhedsvæsen, hvis amterne kunne blive enige om at benytte samme integrationsplatform for elektroniske patientjournaler. Så langt er de EPJ-eksperter Computerworld har talt med enige.
Virkeligheden er imidlertid en anden, hvilket blev understreget i denne måned, da Hovedstadens Sygehusfællesskab (HS) oven på et EU-udbud valgte det lille, men meget specialiserede italienske firma Gesi til at levere integrationsplatform til hovedstadens hospitaler.
Det ligger i kortene, at Frederiksborg, Storstrøms, og Bornholms amter skal følge HS's valg. Dermed bliver Gesis velafprøvede, men knap så fremtidssikrede DHE-platform (Distributed Healthcare Environment) udbredt i hovedparten af de sjællandske amter.
På den anden side af Storebælt fæster Århus Amt og Ringkøbings Amt deres lid til Systematics nyudviklede EPJI-platform. Den betegnes som teknologisk stærkere end DHE, men lider samtidig under at den endnu ikke har været i drift.

Foretrækker fælles platform
Det er på nuværende tidspunkt umuligt at sige, hvilken en af de to integrationsplatforme der er bedst, påpeger leder af Virtuelt center for sundhedsinformatik, Stig Kjær Andersen.
Han ser dog klare fordele, hvis amterne og HS på lang sigt kunne blive enige om en fælles integrationsplatform.
- Med et fælles datagrundlag ville det være lettere at opnå og udveksle erfaringer fra patientbehandlingen. Samtidig ville læger og sygeplejersker vænne sig til ensartede instrumenter, uanset hvor de befandt sig i sundhedsvæsenet. Samlet set ville en fælles platform for hele landet give et bedre fungerende sundhedsvæsen, der lavede færre fejl, siger Stig Kjær Andersen.
Han mener i øvrigt, at det ville være en fordel for leverandører af EPJ-moduler, hvis de blot havde Èn platform at tilpasse sig.

To solide systemer
Læge og konsulent Søren Vingtoft fra firmaet Mediq er kun delvist enig i, at en fælles landsdækkende integrationsplatform er den rigtige løsning.
- I princippet ville det være bedst med en fælles platform, men så melder spørgsmålet sig bagefter, om den valgte så er god nok. Jeg synes, det er godt med to solide initiativer som afprøver to forskellige filosofier, siger Søren Vingtoft, der ikke som udgangspunkt ser nogen hindring for, at man kan udveksle data mellem de to systemer.
Det kræver dog, at Sundhedsstyrelsen bygger bro mellem de to platforme, mener Stig Kjær Andersen.
- Det er Sundhedsstyrelsens opgave, at vi får nogle fælles meget detaljerede standarder på et højt semantisk niveau, så man kan udveksle data mellem systemerne, siger han.

Kritik af Gesi
Umiddelbart før HS offentliggjorde, at Gesi havde vundet udbuddet, var firmaet under tung beskydning i medierne, hvor eksperter og konkurrerende leverandører gjorde opmærksom på, at DHE var en forældet og dyr løsning.
Samtidig studsede flere over, at HS turde vælge en leverandør af Gesis størrelse. Oplysninger indhentet af Købmandsstandens Oplysningsbureau viser, at Gesi i 2000 havde 15 ansatte, en omsætning på to millioner euro, 122.000 euro i egenkapital og et overskud på 4.227 euro.
Informatikchef i HS, Johannes Thomsen, afviser dog kritikken med henvisning til, at Gesi leverer systemet i konsortium med Tieto Enator og derfor har en kapitalstærk partner i ryggen.
Han forklarer desuden valget af DHE med, at integrationsplatformen var den bedste i udbudsrunden.
- Økonomisk set var Gesis tilbud det bedste i udbudsrunden. Desuden ville vi gerne være lidt forsigtige og gå efter et eksisterende produkt, som har vist sine evner i praktisk drift, siger Johannes Thomsen og henviser til, at DHE er i brug på Gemelli-hospitalet i Rom.
Han vedkender dog, at teknologien bag DHE har et par år på bagen.
- Det er korrekt, at DHE er programmeret på en måde, som man ikke ville gøre i dag. Men det betyder ikke, at det ikke kan det samme som nyere systemer.
Johannes Thomsen vil dog ikke afvise, at amterne kunne blive enige om en fælles integrationsplatform i fremtiden.
- Markedsudviklingen må vise, hvad der er den rigtige løsning. Hvis det skulle vise sig, at en anden løsning er den rigtige, er vi parat til at udskifte de dele, der skal til, siger han.

Billedtekst: Valget af integrationsplatforme til EPJ har delt Danmark i to. Eksperter er enige om, at en fælles platform er at foretrække på lang sigt. Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere