Pc-salget er gået i dvale

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den IT-Branchen d. 26. august 2002.


Fortsat ringe optimisme at spore på pc-markedet. Erhvervssalget er gået tolv procent tilbage i årets første halvår, viser IDC's tal.

Årets første udmeldinger fra såvel analytikere som fra forhandlere, distributører og leverandører lød på en forventet vækst i pc-salget herhjemme i tredje, senest fjerde kvartal i år. Men der sker ikke rigtigt noget. Erhvervslivet holder sig fra investeringer i nye pc'er til medarbejderne, så trods en vækst på omkring ti procent i salget til private, ligger det samlede salg noget under sidste års.
- Markedet er gået meget tilbage. Især det professionelle marked er meget, meget sløvt for tiden, konstaterer Anders Elbak, senioranalytiker hos IDC (International Data Corporation).
Han tror, der begynder at ske noget hen mod årsskiftet. Men først for alvor, når vi er trådt ind i 2003.
- Pc'erne rundt omkring i virksomhederne er efterhånden gamle og slidte, og de skal snart skiftes ud. Mange har først sat penge af til opgaven på næste års budget, og maskinerne kan jo godt holde et halvt år endnu, siger Anders Elbak.
Han tilføjer, at andet kvartal i år har vist den største tilbagegang i salget, når man sammenligner årets to første kvartaler med samme periode sidste år.
- Jeg tror først, vi når en positiv vækst i salget næste år, men tilbagegangen slutter engang i løbet af efteråret. Så vi når et punkt, hvor salget er stabilt inden årsskiftet, forklarer han.
Pæn vækst til Fujitsu Siemens
Sammenligner man markedsandelene herhjemme hos de forskellige pc-leverandører, er HP (tallene for Hewlett-Packard og Compaq er lagt sammen) gået 4,5 procent tilbage. Fujitsu Siemens er derimod gået næsten 3 procent frem, og Amitech er vokset med 2,3 procent i årets første seks måneder sammenlignet med samme periode sidste år.
- Og det passer jo fint med, at det er privatmarkedet, der er vokset i perioden, siger Anders Elbak.
Dells salg er øget med en procent. Det viser, at Dell er kommet lidt bedre med, når det gælder salget til private brugere, efter massive marketingkampagner.
Peger på handelsvirksomheder
Det seneste IT Investeringsindeks fra IDC Nordic og IT-Branchen (analysen blev bragt i Computerworld nummer 33, der udkom i juli måned, red.) viser, at danske virksomheder holder vejret, men at der er store forskelle mellem forskellige typer virksomheder.
- Mens fokus for et halvt år siden i høj grad var på den offentlige sektor, så er det nu handelsvirksomheder, der forventes at drive IT-investeringerne på kort og mellemlangt sigt, skriver administrerende direktør Per Andersen fra IDC Nordic i sin analyse af juni-data fra 400 IT-beslutningstagere i dansk erhvervsliv. Han peger på, at det især er de store virksomheder, der nu viser vigende interesse for investeringer i IT.
SME-marked i sigte
- Samtidig vokser IT-investeringstilliden hos de små virksomheder, og hvis tendensen fortsætter, vil det ikke vare længe, inden de små og mellemstore virksomheder trækker udviklingen i investeringerne i lige så høj grad som de store virksomheder. Måske er vi så endelig i Danmark på vej mod det SME-marked, som branchen har snakket om i lang tid, spår Per Andersen.
Set gennem en brancheoptik er detailhandlen en klar vinder. Detailhandlens forventninger til de kommende 12 måneders IT-investeringer er på det nærmeste eksploderet.

Graf: Markedsandele for pc'er i
Danmark i første halvår 2001
Kilde: IDC

Andre 23 pct.
Det nye HP 34 pct.
Amitech 3,5 pct.
Dell 10,1 pct.
IBM 19,7 pct.
Fujitsu Siemens 9,7 pct.

Graf: Markedsandele for pc'er i
Danmark i første halvår 2002
Kilde: IDC

Andre 21,7 pct.
Det nye HP 29,5 pct.
Amitech 5,8 pct.
Dell 11,5 pct.
IBM 18,9 pct.
Fujitsu Siemens 12,6 pct.

Graf: Styksalget af stationære pc'er, bærbare pc'er og servere i
Danmark i første halvår 2001 og 2002
Kilde: IDC

Boks: IT Investeringsindeks
IT Investeringsindekset fra IDC Nordic og forhandleravisen IT-Branchen bygger på interview med 400 danske virksomheder og deres forventninger til stigende, faldende eller uændrede IT-investeringer i de kommende 12 måneder. Indekset måles hvert kvartal og angiver et relativt mål for virksomhedernes konkrete interesse for investering i IT.
Skalaen for indekset går fra 1 til 10. 1 betyder en meget lav interesse for IT-investeringer og 10 en meget høj interesse. Tallet i sig selv har ingen konkret betydning (som i kroner og øre), men er værdier på en "interesse-skala".

Graf: IT Investeringsindeks
Kilde: IDC

Graf: IT Investeringsindeks fordelt på produktgrupper
Kilde: ID

Graf: IT Investeringsindeks fordelt på virksomhedsstørrelse
Kilde: IDC

Graf: IT Investeringsindeks fordelt på brancher
Kilde: IDC




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere