Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. september 2002.

Den samlede danske musikindustri står bag en ny database, som skal indeholde al dansk musik i digitaliseret form. Målet er udkonkurrere kendte fildelingstjenester som Napster og Kazaa.

Efter at have forsøgt i flere år at skræmme danskerne til at købe musik-cd'er med kampagner, forlig og retssager, har den danske musikindustri taget en kovending.
Nu skal al dansk musik digitaliseres og tilbydes så billigt over nettet, at danskerne slet ikke har lyst til at bruge fildelingstjenester som Napster, Morpheus og Kazaa, der i løbet af få år har nået stor international udbredelse.
- Musikdeling blev gjort muligt med tjenester som Napster, hvilket har betydet store indtægtstab for danske kunstnere. Vi vil udvikle en netdistri-
bution på linie med de kendte, men den skal være lovlig og så billig, at den kan konkurrere med de eksisterende. Det er meget vigtigt, at slutprisen for brugerne er så lav, at piratkopiering ikke er attraktivt. Lykkes det ikke at holde prisen under den grænse, så bliver databasen ikke en succes, siger John Frandsen, der både er formand for Dansk Komponist Forening og formand for Phonofile.
En unik situation
Databasen er inspireret af norske Phonofile, der siden sidste år har solgt musik via internettet til for eksempel filmproducenter og radiostationer, og det danske projekt bærer derfor i første omgang samme navn.
Selve arbejdet med at digitalisere og gemme al dansk musik, lige fra Carl Nielsens symfonier til de nyeste hits fra bands som Saybia og EyeQ, foregår på Statsbiblioteket i Århus.
- I Danmark er vi i en unik situation, fordi vi har en pligtafleveringslov. Vi har allerede et sted, hvor alle disse ting ligger i digital form, så vi ikke skal ud at forhandle det på plads, siger John Frandsen.
Samme distributionsnet
Norske Phonofile er for tiden i gang med at udbygge systemet, så også private brugere kan købe musik fra databasen.
Det samme er planen i Danmark, hvor Phonofile dog ikke skal stå for selve salget.
Forbrugeren skal derimod købe sin musik via for eksempel kendte butikkers hjemmesider.
- Fona og Fredgaard kan være detail-led, men det kan også være den enkelte musiker, der sælger sange fra sin egen hjemmeside, siger Birte Christensen-Dalsgaard, der er udviklingschef på Statsbiblioteket i Århus.
Når Phonofile ikke skal sælge direkte til private brugere skyldes det, at man er bange for, at nogle af de store pladeselskaber så ikke vil være med i projektet.
- Hvis Phonofile etableres som et fuldt detailselskab, vil det udgøre en konkurrent til den eksisterende pladebranche, og så vil hele det danske repertoire ikke være tilgængeligt, siger Svend Aaquist, medforfatter af en rapport om digital musikdistribution i Danmark, som er bestilt af Phonofile og støttet af Kulturministeriet med 475.000 kroner.
Den konkluderer, at dansk musik er truet på levebrødet, hvis ikke der etableres en tidssvarende, lovlig distribution af musik.
- Der er en tung inerti i enhver form for musikdistribution. Alle i musikindustrien er blevet overrasket over, hvor hurtigt den her udvikling er kommet, og det har fået folk til at rykke sammen, siger John Frandsen, hvis ambition er, at Phonofile skal begynde at køre i løbet af 2003.

Billedtekst:
Al dansk musik lige fra Carl Nielsens symfonier til den nyeste pop fra EyeQ vil være at finde billigt på Phonofile, en ny dansk musikdatabase, som forventes lanceret næste år.
Foto: Steen Thronsgaard

Boks:
Phonofile
Phonofile her til formål at etablere en digital musikdistribution, der indeholder al dansk musik.
Bag projektet står den samlede danske musik-
industri i form af ophavsmændene, samlet i KODA og NCB, de udøvende, forenet i Gramex, samt pladeproducenterne, forenet i IFPI.
Statsbiblioteket i Århus skal stå for digitaliseringen af musikken, da biblioteket i forvejen har pligt til at opbevare al dansk musik.
Læs mere på: www.phonofile.dk

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett Packard Enterprise ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan sikrer du dine data og brugere på DNS-niveau - uden at installere hard- eller software

Det kan koste dyrt at blive ramt af malware eller lignende og det gælder derfor om at være på forkant og i kontrol. Hør mere om, hvordan effektive cloud løsninger gør det muligt at beskytte både brugere og data på en nem og simpel måde.

21. maj 2019 | Læs mere


Få styr på dine kontrakter - også i årene efter de er blevet underskrevet

I en verden fyldt med kontrakter og aftaler er det afgørende, at du har styr på håndteringen af din organisations kontrakter - både de nye og de eksisterende. På dette seminar gennemgår vi nogle af de største risici og hvordan du minimerer dem. Der er mange penge at spare. Og stor mulighed for kraftig effektivisering.

23. maj 2019 | Læs mere


CXO roundtable: Sæt strategisk it-sikkerhed på dagsordenen

Eksklusivt roundtable: Hør hvordan DSBs Chief Information Security Officer arbejder med fremtidens it-trusler og strategisk it-sikkerhed - og vær med til at sætte fokus på strategisk it-sikkerhed, incident response, beredskabsplaner og business continuity blandt en udvalgt gruppe af digitale ledere fra danske virksomheder.

24. maj 2019 | Læs mere


Premium
Er Huawei truet på livet? Her er konsekvenserne af Google-forbud og amerikansk modstand
ComputerViews: Huawei indkasserer flere voldsomme bredsider fra blandt andre den amerikanske stat og Google. Den kinesiske tech-gigant er dog ikke sendt til tælling - endnu. Se her, hvad der kan komme til at ske.
Computerworld
Google blokerer med omgående virkning for Huaweis brug af Android-licenser - se hvad det kommer til at betyde for dig
Google begrænser med omgående virkning kinesiske Huaweis brug af Android. Huawei vil ikke længere have adgang til tjenester fra Google.
CIO
Danske Joachim Ærtebjerg er med i toppen som CTO for Intel i EMEA - hør hans bud på it-udviklingen efter 25 år hos processor-giganten
Tech fra Toppen: Danske Joachim Ærtebjerg har arbejdet for Intel siden de lancerede Pentium-processoren i midten af 90´erne. I dag er han CTO for EMEA-området - og giver her sit bud på it-udviklingen.
Job & Karriere
"Vi var fem mennesker, der fik 400 millioner kroner, et lokale på 12 m2 og et stempel fra Undervisningsministeriet. Det kalder jeg mit første start-up. Det blev til IT-Universitetet. "
"Da jeg var færdig med PhD´en så var vi fem mennesker, der fik 400 millioner kroner, et lokale på 12 m2 og et stempel fra Undervisningsministeriet. Så skulle vi bare have et nyt universitet op og køre på seks måneder. Det kalder jeg mit første start-up. Det blev til IT-Universitetet."
White paper
Sådan påvirker Virtual Cloud Network den totale økonomi
Når virksomheder og organisationer prioriterer initiativer, der omhandler digital transformation, så oplever mange at legacy netværk arkitektur holder dem tilbage. For at støtte nye forretningsmodeller, cloudtilpasning og en eksplosion i connected devices gør, at moderne netværk skal supportere interoperabilitet på tværs af datacentre, multiple clouds, branch lokationer og edge devices. Med et Virtual Cloud Network baseret på NSX teknologi, så sigter VMWare mod at adressere disse problemer, ved at give organisationer mulighed for at geare en software til at connecte, operere og sikre end-to-end arkitektur, som supporterer applikationer uanset hvor de befinder sig.