Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. september 2002.

Den samlede danske musikindustri står bag en ny database, som skal indeholde al dansk musik i digitaliseret form. Målet er udkonkurrere kendte fildelingstjenester som Napster og Kazaa.

Efter at have forsøgt i flere år at skræmme danskerne til at købe musik-cd'er med kampagner, forlig og retssager, har den danske musikindustri taget en kovending.
Nu skal al dansk musik digitaliseres og tilbydes så billigt over nettet, at danskerne slet ikke har lyst til at bruge fildelingstjenester som Napster, Morpheus og Kazaa, der i løbet af få år har nået stor international udbredelse.
- Musikdeling blev gjort muligt med tjenester som Napster, hvilket har betydet store indtægtstab for danske kunstnere. Vi vil udvikle en netdistri-
bution på linie med de kendte, men den skal være lovlig og så billig, at den kan konkurrere med de eksisterende. Det er meget vigtigt, at slutprisen for brugerne er så lav, at piratkopiering ikke er attraktivt. Lykkes det ikke at holde prisen under den grænse, så bliver databasen ikke en succes, siger John Frandsen, der både er formand for Dansk Komponist Forening og formand for Phonofile.
En unik situation
Databasen er inspireret af norske Phonofile, der siden sidste år har solgt musik via internettet til for eksempel filmproducenter og radiostationer, og det danske projekt bærer derfor i første omgang samme navn.
Selve arbejdet med at digitalisere og gemme al dansk musik, lige fra Carl Nielsens symfonier til de nyeste hits fra bands som Saybia og EyeQ, foregår på Statsbiblioteket i Århus.
- I Danmark er vi i en unik situation, fordi vi har en pligtafleveringslov. Vi har allerede et sted, hvor alle disse ting ligger i digital form, så vi ikke skal ud at forhandle det på plads, siger John Frandsen.
Samme distributionsnet
Norske Phonofile er for tiden i gang med at udbygge systemet, så også private brugere kan købe musik fra databasen.
Det samme er planen i Danmark, hvor Phonofile dog ikke skal stå for selve salget.
Forbrugeren skal derimod købe sin musik via for eksempel kendte butikkers hjemmesider.
- Fona og Fredgaard kan være detail-led, men det kan også være den enkelte musiker, der sælger sange fra sin egen hjemmeside, siger Birte Christensen-Dalsgaard, der er udviklingschef på Statsbiblioteket i Århus.
Når Phonofile ikke skal sælge direkte til private brugere skyldes det, at man er bange for, at nogle af de store pladeselskaber så ikke vil være med i projektet.
- Hvis Phonofile etableres som et fuldt detailselskab, vil det udgøre en konkurrent til den eksisterende pladebranche, og så vil hele det danske repertoire ikke være tilgængeligt, siger Svend Aaquist, medforfatter af en rapport om digital musikdistribution i Danmark, som er bestilt af Phonofile og støttet af Kulturministeriet med 475.000 kroner.
Den konkluderer, at dansk musik er truet på levebrødet, hvis ikke der etableres en tidssvarende, lovlig distribution af musik.
- Der er en tung inerti i enhver form for musikdistribution. Alle i musikindustrien er blevet overrasket over, hvor hurtigt den her udvikling er kommet, og det har fået folk til at rykke sammen, siger John Frandsen, hvis ambition er, at Phonofile skal begynde at køre i løbet af 2003.

Billedtekst:
Al dansk musik lige fra Carl Nielsens symfonier til den nyeste pop fra EyeQ vil være at finde billigt på Phonofile, en ny dansk musikdatabase, som forventes lanceret næste år.
Foto: Steen Thronsgaard

Boks:
Phonofile
Phonofile her til formål at etablere en digital musikdistribution, der indeholder al dansk musik.
Bag projektet står den samlede danske musik-
industri i form af ophavsmændene, samlet i KODA og NCB, de udøvende, forenet i Gramex, samt pladeproducenterne, forenet i IFPI.
Statsbiblioteket i Århus skal stå for digitaliseringen af musikken, da biblioteket i forvejen har pligt til at opbevare al dansk musik.
Læs mere på: www.phonofile.dk

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Internet of Things er klar til næste fase: Forretning, teknologi og sikkerhed

Der er blevet talt og skrevet meget om Internet of Things i de senere år. Internet of Things bevæger sig nu ind i en ny fase, hvor løsningerne og anvendelsesmulighederne stiger hastigt i antal samtidig med, at det egentlige potentiale er klar til at blive indfriet. Vi sætter fokus på forretningsmulighederne og på hvordan I kan komme igang samt på udfordringer med sikkerhed, privacy og it-drift.

23. oktober 2018 | Læs mere


Dropbox Partner Forum 2018

Det er en fornøjelse at præsentere en ny stor forretningsmulighed med Dropbox Business. På partnerdag får I indsigt i både kommercielle og tekniske aspekter ved at sælge Dropbox Business. Arrangementet henvender sig til både eksisterende Dropbox-forhandlere i Danmark og til jer, der leder efter nye forretningsmuligheder, og som overvejer at blive Dropbox-forhandler.

23. oktober 2018 | Læs mere


Fremtidens It service management: Optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

24. oktober 2018 | Læs mere


Premium
Dansk sikkerheds-ekspert: Derfor er det en efterretningstjeneste, der står bag det store Facebook-hack
Interview: Der er rigtigt meget, der tyder på, at det er en efterretningstjeneste, der står bag det store Facebook-hak, vurderer sikkerhedsekspert Peter Kruse. Se hvorfor her.
Computerworld
Windows 10's katastrofe-update: Derfor begyndte den pludseligt at slette brugernes filer
Den seneste Windows 10 opdatering kunne i værste fald slette vigtige filer. Microsoft sætter tal på hvor mange der er berørt af den katastrofale fejl.
CIO
Forleden reparerede en mekaniker min bil: Det kostede 4.200 kroner, som min hjerne snød mig til at betale med et smil
De rationelle it-beslutninger du træffer er måske en illusion. Det lærte jeg da min bil gik i stykker og min hjerne snød mig til at tro, at alt var fint. Til gengæld fandt jeg tre fælder dine it-beslutninger kan falde i.
Job & Karriere
Her er syv job-annoncer der overrasker med helt usædvanlige overskrifter
Der er mange ledige it-job i øjeblikket. It-jobbank har her fundet syv spændende stillinger, der har det til fælles, at annoncen har en utraditionel overskrift.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.