Ny version af .Net

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. november 2002.


Blot et halv år efter den første version af .Net er første opdatering på vej, dog uden de store overraskelser. Den endelige version skal vi dog ikke forvente før næste år.

tema: .net

Den første version af .Net blev frigivet i februar, og allerede nu er version 1.1 på trapperne. For nyligt frigav Microsoft en betaversion af .Net framework 1.1 - softwaren der skal være installeret på en pc sammen med mindst Windows 98, før man kan køre programmer udviklet med .Net.

Den nye version er dog indtil videre uden de helt store overraskelser - de fleste nye elementer havde Microsoft allerede frigivet som gratis downloads, der kunne lægges oven på version 1.0.
En færdig version af 1.1 forventes Microsoft at frigive næste år sammen med .Net-serverne og den næste version af Visual Studio.Net.

Blandt nyheder i version 1.1 er indbygget understøttelse af de såkaldte ASP.Net Mobile Controls. Med dem er det muligt at vise ASP.Net-sider på mobile enheder som for eksempel en håndholdt pc eller en mobiltelefon. Serveren opdager selv, hvilken enhed der forsøger at få fat i ASP.Net-siden, og sender en tilpasset hjemmeside til brugeren - i hvert fald så længe man som udvikler holder sig til de indbyggede ASP.Net-serverkontroller. Denne funktionalitet hed tidligere Mobile Internet Toolkit, og skulle hentes separat.

Bedre database-understøttelse
Også database-folket har fået lidt bedre vilkår med version 1.1 af .Net. To nye data providers - software, der lægger sig mellem en database og ADO.Net, som er .Net's database-teknologi - er blevet indbygget.
Oracle-databaser er det blevet muligt at snakke med via System.Data.OracleClient, mens andre ODBC-kompatible databaser kan nås via System.Data.Odbc. Begge data providers har tidligere ligget som udvidelser til version 1.0 af .Net, men er altså nu indbygget.

Versionsforvirring
Med to versioner af .Net frameworket er der naturligvis lagt op til nogen forvirring, når det gælder afvikling af programmer, der er udviklet med .Net.

Så Microsoft har sørget for, at flere forskellige versioner kan leve sammen på samme maskine, både når det gælder selve .Net frameworket og programmer, der bruger dette. Vil man styre for et givent program, hvilken version af frameworket, det bruger, skriver man det i programmets konfigurationsfil. Gør man ikke det, vil programmet automatisk prøve at køre med den version af frameworket, det oprindeligt var udviklet med. Er den forkerte version af frameworket installeret til et givent program, vil Èn af to ting ske. Hvis programmet er lavet med version 1.0 og kun version 1.1 forefindes på maskinen, vil programmet prøve at køre med denne. Er programmet derimod lavet med version 1.1 og kun version 1.0 findes på maskinen, nægter det at køre.

Undtaget er dog ASP.Net-applikationer, der automatisk vil prøve at køre med version 1.1 - med mindre systemadministratoren altså bestemmer andet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere