Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. februar 2003.

TDC skal sammen med blandt andre Told Skat give danskerne digital signatur. Den er klar allerede i marts, når de første selvangivelser sendes ud. De første certifikater kan fås via tast-selv-koden på selvangivelsen for 2002, hos TDC eller via portalen www.virk.dk

DIGITALT DANMARK
Det bliver TDC, der i samarbejde med blandt andre ToldSkat skal levere gratis digital signatur-certifikater til alle danskere. Det blev endelig afgjort i går, da administrerende direktør Henning Dyremose underskrev kontrakten sammen med videnskabsminister Helge Sander.

Forud var gået et EU-udbud i form af en projektkonkurrence, hvor spændingen indtil sidste weekend var stor. Først for mindre end en uge siden stod det klart, at TDC førte på point i forhandlingerne med ministeriet foran konsortiet PBS, KMD og DMdata.

- Det har været en meget vanskelig afgørelse. Vi modtog to absolut gode tilbud og to gode løsningsforslag, men vi fandt TDC bedst, og den beslutning støttes af bestyrelsen for Den Digitale Taskforce, siger videnskabsminister Helge Sander.
ToldSkat har budt ind på at være med til det praktiske arbejde med at udbrede digital signatur til virksomheder og borgere. ToldSkat er allerede i kontakt med 800.000 borgere og over 100.000 virksomheder, der i dag benytter digitale services.

- De første digital signatur-certifikater kan udstedes allerede om seks uger, når selvangivelserne sendes ud, ved hjælp af tast-selv-koden på selvangivelserne for 2002. Det betyder, at danskerne allerede i år kan indsende deres selvangivelse med digital signatur, siger TDC's administrerende direktør Henning Dyremose.

I maj kommer Erhvervs- og Økonomiministeriet på banen med et tilbud til alle danske virksomheder via portalen www.virk.dk.

TDC vil selv om kort tid tilbyde at opgradere alle dets over en million e-mail-brugere til digital signatur. Senere udstrækkes tilbuddet til indehaverne af de 6,7 millioner kundeaftaler hos teleselskabet.

- Vi opererer med et værtsprogram, hvor vi selv, ToldSkat og andre virksomheder med store online-programmer kan udstede certifikaterne, siger markedsdirektør i TDC Totalløsninger Morten Brøgger.

- I den forbindelse vil vi meget gerne i tæt dialog med PBS-konsortiet om et eventuelt samarbejde, så udbredelsen kan gå endnu stærkere, siger Morten Brøgger.

TDC som dynamo
Henning Dyremose glædede sig ved underskrivelsen af kontrakten til at slå svenskerne i brugen af digital signatur allerede til marts, "ligesom vi allerede har slået dem i ADSL, når de nu slår os i håndbold".

Bag denne spøg ligger den sandhed, at det ikke er pengene i selve projektkonkurrencen, der er interessante for TDC, men at så mange som muligt bruger signaturen så meget som muligt.

- Vi vil gerne være dynamo, og vi er gode til det. Infrastuktur og kommunikation er vores kernekompetence, og vi har selv al den nødvendige ekspertise i huset, siger Henning Dyremose.

- Vi er interesserede i at øge den elektroniske kommunikation, siger markedsdirektør Morten Brøgger, TDC.

TDC og Videnskabsministeriet har aftalt, at målet er 350.000 brugere efter år et, 700.000 brugere efter år to, en million efter år tre og 1,3 millioner brugere efter de fire år, som kontrakten løber. Den kan i øvrigt forlænges.

Udbuddet
TDC får som vinder 40 millioner kroner til at rulle en standardiseret digital signatur ud til alle danskere.

Når Videnskabsministeriet i alt bruger 50 millioner kroner på opgaven, er det for at skabe et grundlag for digital forvaltning og dermed effektivisering af den offentlige sektor, som markedet ikke selv har været i stand til at skabe.
I udbuddet har Videnskabsministeriet lagt vægt på betalingsmodellen, hurtig og bred udrulning, anvendelsesmuligheder til både offentlige og private, indholdstjenester samt teknik og interoperabilitet.

Ministeriet har ifølge Glenn Leervad-Bjørn, chefkonsulent i IT- og Telestyrelsen, lagt vægt på, at digital signatur-certifikaterne og support skal være gratis for borgerne.

- Vi er ikke færdige med at regne på prisen for private virksomheder, der gerne vil udbyde tjenester, men det bliver en fast pris, og den bliver meget konkurrencedygtig. Retningslinierne står i den aftale, vi har underskrevet, siger Morten Brøgger, TDC.

TDC skal som led i aftalen blandt andet lave et borger-site med vejledninger, information og links til indholdstjenester og drive en gratis helpdesk- og supportfunktion for private.

Inden sommerferien skal videnskabsminister Helge Sander have fjernet de lovgivningsmæssige barrierer for digital signatur. Det foregår i folketingssalen, hvor 88 lovændringer i 21 love skal vedtages.

Boks:
Digital Signatur Light med OCES-certifikater
Videnskabsminister Helge Sander satte efter fire måneder på posten handling bag sin forgænger, Birte Weiss', tanke om digital signatur
Light til alle danskere og udskrev den 3. maj sidste år en projektkonkurrence om digital signatur. 50 millioner kroner blev afsat til formålet. Digital Signatur Light er en pragmatisk løsning, indtil det bliver muligt teknisk og især økonomisk at implementere en chipkortbaseret løsning.
For at fremme udbredelsen af digitale signaturer og etablere en standard på området skabte Videnskabsministeriet forud for udbuddet OCES-standarden (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service).
OCES-certifikaterne er softwarebaserede og kan produceres og anvendes billigere end hardwarebaserede certifikater. OCES-certifikatet kan principielt anvendes til digital signatur i al kommunikation mellem myndigheder, virksomheder og borgere på kryds og tværs.

Billedtekst:
Videnskabsminister Helge Sander og TDC's administrerende direktør Henning Dyremose skrev i går kontrakt
om digital signatur til danskerne.
Foto: Hans Juhl

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.