Bureaukrati forsinker BRIC

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den BioTech d. 3. april 2003.


TENDENS & ANALYSE: Nybyggeriet, der skal huse Danmarks kommende spydspids inden for biotek, Biotech Research and Innovation Center (BRIC), ser ud til at blive to-tre år forsinket. Situationen gør det dyrt og svært at tiltrække
forskere.

Biotech Research and Innovation Center (BRIC), der skal samle forskning inden for biotek, kan se frem til en nomadetilværelse i de kommende år. Oprindelig skulle biocentret stå klar til forskerne i 2004, men nu ser det ud til, at byggeriet bliver forsinket to til tre år. Og forskere kan blive tvunget til at flytte rundt flere gange med laboratorieudstyr, dyrelaboratorier og følsomme eksperimenter.

Sidste sommer manglede der bare en sidste godkendelse i Folketingets Finansudvalg, så skulle byggeriet af det nye biocenter på Tagensvej i København være på plads. Projektet skulle oprindeligt have været skudt i gang i marts sidste år og er altså mere end et år forsinket. Det skyldes, at planerne undervejs blev ændret, så en eksisterende bygning alligevel ikke blev inddraget. I stedet skal der bygges nyt.

Ændringerne i byggeriet betyder, at prisen stiger fra 479 mio. kr. til et stykke over den halve milliard kr. Nu er der gået endnu et halvt år, og projekteringen er endnu ikke begyndt.

Planen har hele tiden været, at BRIC skal begynde i midlertidige lokaler, men forsinkelsen af byggeriet tilspidser situationen. Og det ærgrer den nyudnævnte direktør for det længe ventede biocenter, fordi forsinkelsen gør det unødigt svært at komme i gang.
"Det er sørgeligt, at man kan bruge et år på det. Det gør det problematisk for mig at rekruttere de rette folk. Jeg kan jo ikke kontakte nogen og samtidig bede dem vente. Pointen ved BRIC er jo netop at hyre gode folk og hente dem hjem fra udlandet, og det tager lang tid," siger BRIC's nyudnævnte direktør, Kristian Helin.

Alle venter
Han peger på, at Danmark i forvejen er bagud i forhold til udlandet, når det gælder om at skabe en institution, der kan samle bioteknologiske kompetencer fra et bredt spekter af faglige discipliner. Og processen forud for beslutningen om BRIC har været langstrakt.

Men heller ikke i efteråret lykkedes det at få spaden i jorden på den ventende grund på Tagensvej i København, hvor det 60.000 kvm. store biocenter skal placeres i Københavns Universitetspark mellem beslægtede institutioner som Rigshospitalet, Panum Instituttet, August Krogh Instituttet, H.C. Ørstedsinstituttet og Farmaceutskolen.
Det såkaldte aktstykke, som Finansudvalget skulle godkende, nåede aldrig frem - og det er stadig ikke skrevet.
"Vi har siddet her og ventet temmelig længe på, at det aktstykke skulle komme denne vej forbi," forklarer Rudolf Straarup fra Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling.

Men aktstykket til politikernes godkendelse kan ikke skrives endnu.
"Så længe lejekontrakten mellem Københavns Universitet og Statens Forsknings- og Uddannelsesbygninger endnu ikke er skrevet under, kan vi ikke fremsende aktstykket til Folketingets Finansudvalg," forklarer Rudolf Straarup.

Regelskift undervejs
Det er Statens Forsknings- og Uddannelsesbygninger, der er bygherre på Biocentret, og Københavns Universitet skal leje bygningerne, fordi universitet selv skal bruge størstedelen af biocentret til Institut for molekylærbiologi. Den resterende del skal lejes ud til BRIC og Hovedstadens Sygehusfællesskab, der flytter nogle af de eksperimentelle forskningsenheder over i det kommende biocenter. Det er forhandlingerne om den lejekontrakt, der har trukket ud.
"Men nu er kontrakten stort set forhandlet på plads," forklarer markedschef Ulrik Abild fra Statens Forsknings- og Uddannelsesbygninger.

Han erkender, at ændringerne i byggeplanerne og kontraktforhandlingerne har forsinket projektet 9 til 12 måneder, men han understreger, at der hele tiden har været intensive forhandlinger for at nå frem til en lejekontrakt.
"Samtidig er de generelle regler, som Statens Forsknings- og Uddannelsesbygninger virker under, blevet ændret, så vi har været nødt til at tilpasse kontrakten efter den nye ordning, og det har også taget tid," forklarer Ulrik Abild.
Når kontrakten er på plads, og hvis aktstykket når at blive hastet igennem Folketingets Finansudvalg inden sommerferien, kan arkitekterne for alvor komme i gang med arbejdet.

"Når vi kommer i gang med projekteringen, går der vel et års tid, før byggeriet kan begynde. Jeg vil tro, at det tager tre til tre et halvt år, før biocentret er klar til indflytning," vurderer Claus Gade fra arkitektfirmaet KHR A/S, der har tegnet det nye biocenter.

Så er vi fremme ved år 2006, måske 2007. Flere år efter den oprindelige plan om, at centret skulle have stået klar i 2004. Det får BRIC's direktør til at frygte, at BRIC-forskerne risikerer at skulle flytte mere end en gang, og det er både dyrt og generende.

"Det er jo ikke sikkert, at Panum Instituttet kan finde den plads, vi har brug for," siger Kristian Helin med henvisning til, at han i løbet af et par uger får afklaret, om de første fem BRIC-medarbejdere kan sætte skriveborde og laboratorieudstyr op i lokaler på Panum Instituttet.

Med en forsigtig start i år planlægger Kristian Helin at ansætte 30-35 nye medarbejdere i 2004 og 70-75 i år 2005. Og det er ikke bare kontorplads, det handler om, men laboratoriekvadratmeter med avanceret udstyr og igangværende forskning, der i givet fald skal flytte rundt i de kommende år.

Citat:
Det er sørgeligt, at man kan bruge et år på det. Det gør det problematisk for mig at rekruttere de rette folk. Jeg kan jo ikke kontakte nogen og samtidig bede dem vente.

Boks:
Vi har talt med:
¥ Kristian Helin, direktør for BRIC, kemiingeniør, ph.d. i molekylærbiologi, leder af Division of Experimental Oncology IV på European
Institute of Oncology i Milano, Italien.
¥ Jakob Sejer Hansen,
koordinator for BRIC, Lundbeck A/S.
¥ Ulrik Abild, markedschef, Statens
Forsknings- og Uddannelsesbygninger.
¥ Rudolf Straarup, kommitteret, Ministeriet
for Videnskab, Teknologi og Udvikling.
¥ Claus Gade, KHR arkitekter A/S.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere