Microsoft timer .Net med Yukon

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. juni 2003.


Skal man dømme efter Microsofts engagement, er .Nets fremtid lys.

udviklingsflagskib
Den første større opdatering til den snart halvandet år gamle udviklingsplatform - version 1.1 - bragte kun mindre ændringer, men der er alligevel flere af dem, der er værd at hæfte sig ved. C++ blev en langt mere integreret del af .Net, der kom understøttelse af blandt andet Oracle- og MySQL-databaser, det blev muligt at udvikle applikationer til håndholdte pc'er direkte i Visual Studio .Net 2003 og måske vigtigst af alt - .Net version 1.1 blev langt ind som en integreret del af Windows Server 2003.

Esset i ærmet
Men Microsoft er langt fra færdig med .Net. I de næste år vil vi se Microsofts udviklingsflagskib dels blive udvidet med nye muligheder, dels flyttet til andre hard- og softwareplatforme.
Allerede nu er en version af SmartPhone-operativsystemet på vej med .Net-understøttelse. Det betyder, at vi i en ikke alt for fjern fremtid vil kunne bruge .Net til at udvikle applikationer til SmartPhone-mobiltelefoner. I øjeblikket der dog ret langt mellem disse - Oranges SPV er den mest kendte i Danmark.
Men Microsoft stopper ikke ved mobiltelefonerne - de vil have .Net ud på så mange hardware-platforme som muligt. De har såmænd endda en version af deres Windows CE .Net-operativsystem rettet specifikt mod biler og intelligente bilradioer.

Linux om hjørnet
Også på pc-siden vil vi se .Net brede sig stille og roligt til andre operativsystemer. Flere steder i Open Source-verdenen er man i gang med at implementere .Net. Det mest kendte er måske Ximian med Mono-projektet - de er ikke færdige, men arbejder hårdt på sagen, og flere dele af .Net er allerede klart til test-brug på Linux.
Når Mono, og relaterede projekter som blandt andet DotGNU, er færdige, vil det altså være muligt at både udvikle og afvikle .Net-projekter på andre operativsystemer end Windows.

Office
Men også på applikationsfronten vil vi se .Net dukke op. Fra Office 2003 vil .Net blive brugt til Office-udvikling i Word og Excel. Man vil med andre ord kunne bruge C# eller Visual Basic.Net i stedet for VBA med alle de fordele, det indebærer. I første omgang vil det ske via et sæt specielle værktøjer og Visual Studio .Net 2003, men fra næste version af .Net vil Visual Studio .Net være integreret langt tættere med Office, end vi har set før.

Næste generation
Endelig er der naturligvis også nye generationer af selve .Net på vej. Microsoft har valgt at knytte .Net tæt til deres andre produkter, og lanceringer af nye .Net-versioner vil falde sammen med lanceringer af andre store relaterede produkter. Vi så det med Windows Server 2003 og vil se det igen sammen med næste generation af SQL Server - der har kodenavnet Yukon.
Samtidig med lanceringen af Yukon kommer næste generation af .Net og næste version af Visual Studio .Net, og ud over en langt tættere integration med Microsofts database-flagskib, vil vi se en række ændringer.
En af dem er den førnævnte integration med Office-pakken, en anden er fortsættelsen af de forbedringer, vi har set i version 1.1 - endnu bedre C++-understøttelse, mere avancerede værktøjer til Web service-udvikling og formentlig udvidet understøttelse af håndholdte pc'er med mere.
Efter det er næste .Net-generation planlagt til at komme samtidigt med næste generation af Windows XP - der i dag kun kendes under kodenavnet Longhorn og forventes i 2005. Detaljerne er indtil videre meget få - men Èn ting er sikkert: Longhorn bliver det første stort klient-operativsystem med .Net indbygget.

Billedtekst:
Microsoft timer lanceringen af næste version af .Net med næste version af SQL-server, som er navngivet efter de smukke landskaber i Yukon.

Billedtekst:
I fremtiden vil det være muligt at udvikle egne spil og programmer til SmartPhone mobiltelefoner med .Net.

Boks:
Links
Visual Studio .Net-roadmap
http://msdn.microsoft.com/vstudio/productinfo/roadmap.aspx

Open Source .Net
http://www.go-mono.com




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere