Krak viser vejen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. juni 2003.


For Krak har .Net betydet let adgang til et helt nyt forretningsområde. Kunder skal nu have adgang til at integrere dataadgang til Kraks enorme databaser direkte i deres egne applikationer.

Nyt forretningsområde
Et helt nyt forretningsområde med masser af indtjeningspotentiale er, hvad Krak.dk håber at have skabt med deres første rigtige .Net-projekt. Og forventningerne er store fortæller direktør Per Palmkvist Knudsen:
- Det er klart, at vi har store forventninger til det her, men vi er ret forsigtige med indtjeningsestimater i det første år. Et af problemerne er, at det her er en ny type service. Vi har ingen tal at lægge os op af, og ingen prisstrukturer at sammenligne med.
Ideen er simpel nok i sig selv - firmaer og private skal kunne købe adgang til Kraks enorme datamængder og integrere funktionaliteten direkte i deres egne applikationer, hvad enten det drejer sig om et ERP- eller CRM-system, om noget så simpelt som Outlook eller om en helt tredje applikationstype som for eksempel en hjemmeside. Endelig skal det hele være uafhængigt af hvilket operativsystem og hvilken hardware-platform, kunden bruger.

Outlook som eksempel
Som eksempel har Krak lavet en udvidelse til Outlook, der gør det muligt blandt andet at slå kontaktpersoner op direkte i Outlook, via for eksempel et firmanavn eller telefonnummer. Det er også muligt at integrere køretid og rutevejledning direkte i planlægningen af møder, at finde den nærmeste bank eller det nærmeste hotel ud fra et telefonnummer og at kontrollere om man har rigtige data på sine kontaktpersoner og -firmaer.
Det færdige produkt begrænser sig dog langtfra kun til Outlook, men kan integreres i stort set alle applikationer. Krak er selv, sammen med partnere, i gang med at udvikle løsninger til blandt andet ERP- og CRM-systemer, fortæller Direktør Per Palmkvist Knudsen:
- Der er allerede to softwarehuse, der bruger vores web-service. Vi har selv lavet en løsning til C5 sammen med Microsoft Business Solutions, og Nordic Modules har lavet en til Superoffice.
Selv om der er tale om kompliceret funktionalitet, behøver udviklingen ikke tage lang tid:
- I C5-tilfældet lavede vi halvanden dags forarbejde og så var der en Microsoft-mand, der brugte en dag. Sværere er det ikke.
Og det er ikke småting, man kan købe adgang til, direktør Per Palmkvist Knudsen forklarer:
- Grundlæggende er det alle vores tre aktiver, man kan få adgang til: Virksomhedsdatabasen med 475.000 virksomheder inklusive nøglepersoner og regnskabstal; de fem millioner tele-abonnenter med navn og adresse samt vores kort og geo-data.
Teknologien, der gør det hele muligt - web services eller web tjenester som de også nogle gange kaldes på dansk - er relativ ny, men blandt Microsofts favorit-emner, når man taler nyskabelser i .Net-platformen.
Og med .Net som udviklingsplatform og Microsoft som teknisk sparringspartner er udviklingen af det nye produkt gået rigtig stærkt, fortæller Per Palmkvist Knudsen:
- Det har været en positiv oplevelse og et meget hurtigt udviklingsforløb. I England lavede vi i samarbejde med Microsoft Technology Center det første proof of concept. Da vi kom hjem, smed vi så det hele ud og begyndte forfra. Vi gik i gang i februar, og i april havde vi det første produkt.
Siden april har interesserede kunnet gå ind på office.krak.dk og via en udvidelse til Outlook få en fornemmelse af, hvordan Kraks nye satsning virkede.
Den første beta-version gik i luften den 10. april; version 1.1, der indeholdt fejlrettelser og blandt andet understøttelse af Office 2000, kom den 2. juni og i løbet af juli forventes version 2.0 med en del ny funktionalitet. Det endelig produkt forventer Krak at frigive i august, og det er helt bevidst, at det trods den korte udviklingstid har taget fire måneder at komme fra beta til endelig version, fortæller Direktør Per Palmkvist Knudsen:
- Vi ville meget gerne have en meget lang beta-periode. Det er næsten umuligt at teste, hvad brugeren gør i en office-klient. Vi har haft 400 beta-brugere siden den 10. april.

Smertefrit .Net
Også for web-udviklingschef Mads Fink-Jensen har skiftet til .Net været en positiv oplevelse:
- Vi har været rigtig glade for det. Det udfordrende er ikke så meget at lære den nye teknologi, men mere at ændre den måde, man tænker på. Det er ubetinget det mest modne teknologi-produkt, Microsoft har lanceret.
Krak.dk er i dag lavet med Microsofts ASP-platform, og samtidigt leverer de ASP-baserede løsninger til andre kunder, så Krak har ikke brugt .Net i stor skala før. De var dog allerede inden dette projekt i gang med at kigge på .Net, fortæller Mads Fink-Jensen:
- Inden vi startede på det her projekt, var vi i gang med at modne udviklingsafdelingen til .Net. Vi har arbejdet med .Net i et års tid.
Selv om .Net er meget anderledes end Microsofts gamle udviklingsplatform, er begejstringen ikke til at tage fejl af hos Mads Fink-Jensen:
- Begrebsapparatet og måden, man tænker på, er helt anderledes. For os har .Net en række fordele: En renere objektstruktur, en renere lagstruktur - i det hele taget er det en langt mere moden teknologi end den gamle ASP3.

Færdig til august, pris ukendt
Allerede, når systemet lanceres officielt i august, forventer Krak at have flere kunder i stalden, fortæller direktør Per Palmkvist Knudsen:
- Når vi når august, regner vi med, at der er en række softwarehuse, der bruger systemet. Der går vi live med to ting. Web-services til folket via Outlook - det bliver formentlig ret billigt. Samtidigt lancerer vi produktet til så mange ERP/CRM-systemer som muligt. Der er en del i pipelinen, nogle kommer til august, andre drypvis hen over efteråret.
Prisen for de nye tjenester er Krak dog ikke helt klart til at fortælle om:
- Det er et nyt service-område, så det er ret vigtigt, at køberne kan forstå pris-strukturen. De fleste kan bedst lide fast struktur og altså ikke pr. omslag. Der er også forskellige priser alt efter hvor dybe data, man vil have.

Billedtekst:
Et slående motto, og så passer det. Krak i Outlook gør virkelig livet en smule lettere.

Billedtekst:
Med Kraks Outlook-klient ser det ellers velkendte Outlook noget anderledes ud. Her har vi brugt Kraks web-service til at finde et kort til Computerworld direkte i Outlook.

Billedtekst:
.Net har været en positiv oplevelse, siger direktør Per Palmkvist Knudsen, Krak.dk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere