Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. oktober 2003.

Forskning, udvikling og produktion af den danske Rømer-satellit - som var planlagt til opsendelse i 2005 - trues af manglende bevillinger på årets finanslov. Det er et hårdt tab for en viderebygning på den allerede succesrige Ørsted-satellit for danske forskere og virksomheder.

Der bankes på lobby-trommerne i disse uger for at redde den danske Rømer-satellit. Det er årets finanslov, som truer med at skyde projektet i sænk endnu før den planlagte opsendelse i 2005. Der er indtil videre ikke afsat de nødvendige penge på finansloven - omkring 200 millioner kroner - til Rømer-satellitten.
Fastholder politikerne at spare Rømer væk, vil det udløse stor skuffelse blandt danske rumfartseksperter. Det forskningsmæssige formål med den danske Rømer-satellit var at foretage målinger af lyset fra stjerner for at forstå, hvordan universet og stjernerne udvikler sig.
Rømer-satellitten skulle have taget afsæt i og bygget videre på den anden danske satellit, Ørsted. En satellit, som med succes blev udviklet og bygget i Danmark for 150 millioner kroner.
Ørsted-projektet startede i 1999, og satellitten var kun bygget til at fungere i et år. Men den suser stadig om jorden og bliver ved med at sende målinger af jordens magnetfelter hjem til forskerne.
Lukker en god forretning
Lukker finansloven for den planlagte Rømer-satellit er det slut for årtiers rumforskning, som ud over den forskningsmæssige side har været en god økonomisk forretning for danske virksomheder.
Lige siden dansk forskning og danske virksomheder med firmaer som Rovsing, Kampsax, DISA, Alcatel og Terma var med i bygningen af Ariane-løfteraketterne, jordudstyr og satellitter i det europæiske rumfartsagentur (ESA) og senere NASA, har en krone fra statens rumfartsbevillinger givet to-fire kroner i omsætning hos danske virksomheder.
Situationen er for øjeblikket, at Rømer ikke er med på finansloven. Men der foregår et kraftigt lobby-arbejde for at få inkluderet midler i finansloven til et dansk små-satellitprogram, hvor Rømer så skal være det første projekt.
- Vi har ikke opgivet projektet endnu. Kommer der ikke penge til et dansk småsatellitprogram eller specifikt til Rømer på næste års finanslov, må vi nok anse projektet for at være afsluttet. Terma kan ikke føre projektet igennem alene. Det er for stor en omkostning for et enkelt firma, siger projektchef Peter Hoffmeyer, Terma A/S
Ørsted-viden går tabt
Konsekvensen af en lukning af Rømer-projektet er tabt rumforskning for danske forskere og forretningsfolk. Erfaringerne fra succes-satellitten Ørsted bliver ikke videreført i Danmark, som det skulle være sket med på ryggen af Rømer-satellitten. Det betyder, at investeringen i Rømer er tabt for Danmark.
- Det vil medføre et økonomisk tab for danske virksomheder, præcist hvor stort er svært at sige. Videnmæssigt vil det betyde, at den forskning, som man havde håbet ville kunne finde sted i Danmark ud fra Rømers data om stjernes opbygning og livscyklus, nu vil finde sted i udlandet, siger Peter Hoffmeyer, Terma.
Foruden Terma, som er den største virksomhed, medvirker en snes danske firmaer i Rømer- og Ørsted-satellitterne med software, hardware, radio/antenner og mekanisk produktion. Det er bl.a. Rovsing og Ticra samt Københavns, Århus og Aalborgs universiteter og Danmarks Tekniske Universitet samt Dansk Rumforskningsinstitut.

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Udvikling og salg af software til integration, kommunikation og e-handel samt ERP med fokus på leasing, detailhandlen, digitale abonnementer og dagblade/magasiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

30. september 2020 | Læs mere


Giv dit salg og kundeservice et løft med Dynamics 365

Microsoft har sat turbo på udviklingen af Dynamics 365, som er stærkere, mere omfattende og mere fleksibel end nogensinde før. Resultatet er et hav af nye muligheder. Både for dig, som allerede bruger dele af Dynamics' ERP-funktionalitet, og for dig som vil høste fordelene af alle de andre smarte funktioner, Dynamics 365-platformen byder på.

06. oktober 2020 | Læs mere


Netværkssikkerhed - teknologi og værktøjer til at skabe sikre netværk

Netværket er din virksomheds livsnerve: Den ofte oversete teknologi, der sikrer, at interne og eksterne medarbejdere, leverandører eller kunder har adgang til netop den information der holder driften kørende.

07. oktober 2020 | Læs mere


Premium
Microsoft vil fremover udvikle software, der passer til Europa: Nye systemer skal bygges 'med respekt for europæiske værdier"
Danmarks tidligere tech-ambassadør Casper Klynge, der i dag arbejder for Microsoft, mener, at EU har helt legitime bekymringer, når det kommer til at bevare kontrollen over data. Microsoft lover nu teknologi og løsninger, der passer til Europa.
Computerworld
Ups!: Gammelt fjernsyn lagde internetforbindelsen ned i hel landsby i halvandet år
I halvandet år var en hel landsby i Wales plaget af elendig bredbåndsforbindelse, som begyndte hver dag klokken syv om morgenen. Teknikere kæmpede med at løse mysteriet, men lige meget hjalp det. Årsagen viste sig at være et brugt tv, som en af byens familier havde taget i brug.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Tør du vente på et databrud? Kom i gang med at sikre dig nu!
Agilitet er nødvendigt, når der skal godkendes brugere og det er der en simpel grund til. Adgangsscenarierne er for forskellige til at stole på en enkelt måde at autentificere på. Din autentificeringsproces er nødt til at udvikle sig med flere adgangsscenarier. Det og meget mere kigger vi på i dette whitepaper, så du er i stand til at vælge den mest agile løsning for dig og din virksomhed.