DAB Den digitale radio

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. november 2003.


Krystalklar lyd: I langt de fleste danske hjem har cd-afspillerne for længst afløst pladespilleren - det digitale har erstattet det analoge. Sådan vil det også gå med radioen. Den er nemlig også blevet digital, og så kan flere stationer med lyd i topkvalitet ligge på samme frekvens.

••• Vi skal alle sammen have nye radioapparater. Den gode, gamle analoge radio skal nemlig kasseres til fordel for nye, digitale radiomodtagere. Det gælder uanset om vi snakker tunere til stereoanlægget, bilradioer eller små, bærbare radioer. DAB er kommet til Danmark, og digital radio er kommet for at blive.
DAB står for Digital Audio Broadcasting, og det er den standard for digital radio, som vi har valgt at benytte i Danmark. Her er den digitale radio luftbåren præcis som den analoge, og man skal stadig bruge en antenne, der ofte vil være indbygget i radioapparaterne.
Danmark er med helt fremme i udviklingen. I dag kan cirka 70-80 procent af befolkningen modtage digital radio, og til april næste år vil hele landet være dækket, så man skal være meget uheldig for ikke at kunne høre de digitale programmer.
Danmark var da også et af de første lande, der kom i gang med DAB-forsøg. Faktisk har Danmarks Radio sendt digital radio siden september 1995, og for et år siden blev de digitale radiokanaler en officiel del af DR's programudbud.

God lydkvalitet
Digitale radioapparater bliver ofte solgt på løftet om en bedre lydkvalitet, og det løfte holder da også for det meste. Man kan forvente radio uden sus og knasen.
Lydkvaliteten fra digital radio er således ofte, men ikke altid, bedre end den, man er vant til fra den gammeldags, analoge radio. Man kan drage en parallel til vinylplader kontra cd'er, hvor den digitale musik fra cd'en ikke nødvendigvis lyder bedre end musikken fra en LP-plade afspillet på en god grammofon. Og som analog radio er også luftbåren DAB afhængig af modtageforholdene.
Hvis modtagelsen er dårlig, kan man opleve udfald i radioprogrammerne - en anden slags støj end den knasen, man måske er vant til fra FM-radioen. Udfald i digital radio giver "bobler" eller ligefrem huller i lyden.
Til gengæld undgår man interferens-fænomener, hvor radiosignalet reflekteres af bygninger eller andre kanaler blander sig i modtagelsen. Dertil kommer, at man ikke behøver at finindstille radioen for at opnå det bedste signal, og så er det en fordel, at man modtager information om, hvilken station man lytter til.
DAB-radioer er mere brugervenlige end almindelige analoge radioer, for man kan glemme alt om frekvenser og bare se på displayet, hvilken station man lytter til.
Den største hindring for udbredelsen af DAB-radio er prisen. Radioapparaterne er nemlig ret dyre. Blandt andet derfor er der kun solgt omkring 5.000 apparater i Danmark indtil videre. Efterhånden som DAB bliver mere udbredt og teknologien udvikles, vil apparaterne blive billigere, og flere stationer vil gøre den digitale radio mere attraktiv.
Før eller senere bliver man under alle omstændigheder nødt til at hoppe med på vognen. Fremtiden er digital, og i en del lande er det allerede besluttet, hvornår man stopper for udsendelser på FM-båndet og kun sender digitalt. Sådan en beslutning er endnu ikke taget i Danmark, men det skal nok komme.

Ni digitale kanaler
I øjeblikket kan man modtage otte-ni forskellige digitale radiokanaler fra DR. Der er en kanal med klassisk musik, en med jazz i døgndrift, en med rock og en med blød pop døgnet rundt. Der er også en non-stop radiokanal målrettet unge mennesker, en kanal med nyheder, en med debatprogrammer og en med oplæsning af litteratur. Endelig er der en kanal, der transmitterer direkte fra folketingssalen. De digitale kanaler er altså opdelt i emner. Derimod er der ingen aktuelle planer om at lægge de eksisterende FM-kanaler P1, P2, P3 og P4 ud på det digitale net.
Alle de eksisterende danske digitale kanaler ligger på samme frekvens, i samme såkaldte DAB-blok eller multiplex. Da der er plads til mange kanaler på samme frekvens betyder digital radio en effektiv udnyttelse af frekvensrummet.
I Danmark benytter man indtil videre bånd III på VHF-frekvensen kanal 12C, helt konkret frekvensen 227,36 megahertz. DAB-radio sendes på samme frekvens i hele sendeområdet, og man skal ikke lede efter sin yndlingsstation på en ny frekvens, bare fordi man befinder sig et andet sted i landet.
På denne frekvens er der plads til at sende 1.152 kilobit i sekundet, og den båndbredde skal så fordeles mellem et antal kanaler - op til 12 af dem. Lyden er komprimeret i formatet MPEG Audio Layer 2.
Musik har brug for mere båndbredde end tale, så typisk vil musikprogrammer få tildelt 160 eller 192 kilobit i sekundet, mens programmer med nyheder, debat og oplæsning vil blive udsendt med en båndbredde på 64 eller 80 kilobit i sekundet, og kun i mono. Det er muligt at ændre på tildelingen af båndbredde løbende.

Flere kanaler på vej
Sideløbende med musikken bliver der sendt en datastrøm på 32 kilobit i sekundet, der typisk vil rumme informationer om det aktuelle stykke musik. I radioens display vil man kunne se, hvilket program man er stillet ind på, men også navnet på kunstneren og titlen på musikstykket. Man kan også få at vide, hvad det kommende musikstykke hedder.
De første DAB-radioer har et par linjers display, som kun kan vise tekst. Om et par år vil der dukke radioapparater med større farvedisplays på 240_320 pixels, hvor der er plads til at vise grafik og hvem ved - måske også reklamer.
Lige nu er det Danmarks Radio, der sidder tungt på det digitale sendenet, men det bliver der snart lavet om på. De kommende landsdækkende kommercielle FM-kanaler P5 og P6 vil også kunne høres digitalt. Inden udgangen af 2004 vil Sky Radio overtage en fjerdedel af den eksisterende DAB-blok, og så kommer der et par nye kanaler til.
En helt ny DAB-blok dukker også op, og her vil Talpa Radio få tildelt en fjerdedel af kapaciteten på maksimum 12 kanaler. Den ledige kapacitet på den nye regionale DAB-blok, hvor der er mulighed for at udsende forskellige kanaler øst og vest for Lillebælt, kan så fordeles til andre kanaler, for eksempel nogle af de store lokalradio-stationer. Det er ikke helt afklaret, hvordan den videre udbygning af det digitale sendenet skal foregå

Boks:
Læs mere
Hvis man er blevet interesseret i digital radio, kan man læse meget mere hos Nordic Radio Digital Initiative
på webadressen www.nordini.dk eller hos The World DAB Forum på www.worlddab.org.

Boks:
Tre pletskud

Evoke-2
Hvis man er ude efter en transportabel DAB-stereoradio, der også kan modtage FM-radio og som kan køre på batterier, så er Evoke-2 en oplagt mulighed. Den kan selvfølgelig også tilsluttes stereoanlægget, eventuelt via en optisk forbindelse. Seks DAB-programmer og seks FM-sta-tioner kan indstilles som faste kanaler. Der er to linjers display med plads til 16 tegn pr. linje.
Kr. 2.499,-
Hi-Fi Klubben
www.hifiklubben.com
tlf. 70 10 44 34

Ministry Of Sound MOSDR011
Første generation af bærbare digitale radioapparater er lidt klodsede, men man skal jo starte et sted. Om få år vil der dukke masser af ganske små apparater op, og DAB bliver bygget ind i MP3-afspillere og mobiltelefoner.
MOSDR011 er brugervenlig, og lyden fejler absolut ikke noget. Radioen skal udstyres med to AA-batterier, der rækker til otte timers radio. Batterierne er med til at gøre radioen lidt tung i det, og man kunne for øvrigt godt ønske sig, at der fulgte en strømforsyning med, så radioen kunne tilsluttes stereoanlægget uden at man behøver at bekymre sig om udgifter til batterier.
Kr.1.799,-
GizmoLink
www.gizmolink.dk
tlf. 70 26 24 46

Blaupunkt Woodstock DAB 53
DAB er særlig velegnet til bilradioer, fordi stationerne bliver fastholdt bedre, og man slipper for at skifte frekvens, for at blive på kanalen. En af markedets mest avancerede bilradioer hedder Blaupunkt Woodstock DAB 53. Ikke alene kan den modtage DAB-radio såvel som FM/AM-radio, den kan også afspille cd'er og MP3-filer. Musikken kan gemmes på MMC hukommelseskort. Udgangseffekten er 4¥45 watt. I forbindelse med DAB-bilradio skal man være opmærksom på, at det ofte er nødvendigt med en ny antenne på taget af bilen.
Kr. 4.499,-
Blaupunkt
www.blaupunkt.dk
tlf. 44 89 86 44




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere