Kursen er sat: Støt fremad

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 23. januar 2004.


Danske virksomheder ligger på en støt kurs med større it-investeringer i de kommende 6-12 måneder.

IDC's seneste it-investeringsindeks fra 1. kvartal 2004 er en bekræftelse på erhvervslivets forventninger for resten af 2004 om stigende it-budgetter for virksomhedernes eksterne it-forbrug. Forventningerne til større it-indkøb i erhvervslivet blev bygget op igennem de tre sidste kvartaler i 2003, hvor virksomhederne kvartal for kvartal havde stadig større forventninger til voksende it-forbrug i de 6-12 måneder som lå foran dem.
Bag tallene ligger ifølge IDC Nordics administrerende direktør Per Andersen to meget tydelige tendenser i erhvervslivet. For det første er de store virksomheder med mere end 500 ansatte tilbage med et fornyet større it-forbrug. Omkring 40 procent af de store virksomheder forventer større it-budgetter i 2004, sammenlignet med 33 procent af samtlige danske virksomheder. En tendens som er meget tydligere i dag end for blot tre måneder siden.
Den anden tendens står den offentlige sektor for. Denne sektor fører nu an og repræsenterer i øjeblikket det største vækstpotentiale på det danske it-marked. Den offentlige sektor står over for en række store it-udfordringer. IDC har allerede udnævnt Danmark som et af de bedste "e-government-lande" i Europa, men der er stadig mange projekter i den offentlige pipeline. Foruden fortsat forbedret selvbetjening for borgere og virksomheder overfor det offentlige, så vil investeringerne også gå til det offentliges back-end it-systemer, hvor effektivitetsforbedringer ifølge IDC kan hentes hjem i forbedrede front-end og back-end integration.
Dertil kommer, at udbredelsen af den digitale signatur hidtil har været en skuffelse. Der skulle en konkurrence med rejse- og it-præmier til i juledagene hos TDC for blot at få en smule skub i tilmeldingen. Længere ude i horisonten ligger offentlige investeringer til dokumenthåndtering og følgerne af Strukturkommissionens sammenlægninger af amter og kommuner. Der er ifølge IDC tale om en langsigtet it-investering (to-tre år) fra det offentlige.
Modent niveau
IDC forventer ikke at se væsentlige ændringer i it-investeringsindekset i de kommende to-tre kvartaler. Erhvervslivets forventninger til it-investeringer har nået et modent niveau, et niveau som formentlig vil holde sig uændret i 2004, bl.a. fordi it-budgettet ikke længere er en særlig ophøjet, central placeret konto i virksomheden. Kun 20 procent af virksomhederne har ifølge IDC i dag separate it- og telebudgetter. For de fleste virksomheder indgår it og tele nu som en del af virksomhedens store kasse og udgiftsbillede. It-forbruget til løsninger prioriteres fra virksomhedens forretningsenheder, og udgifter til it-infrastruktur vurderes på lige fod med virksomhedens øvrige kommunikation og logistik som telefoner og transport.

Hovedkonklusioner
l Mere end en tredjedel af virksomhederne forventer at bruge mere på eksternt it-forbrug i 2004 end i 2003.
l Den konstante vækst i it-investeringerne igennem 2003 er markant og drives videre i den seneste analyse af især store virksomheder og den offentlige sektor.
Kilde: IDC Nordic




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere