TDC har sat strøm til bonussen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 27. februar 2004.


Mere end 3.000 Excel-regneark er blevet udskiftet med et webbaseret HR-system for at kunne holde styr på bonus hos TDC's 2.000 ledere og nøglemedarbejdere fra den 1. januar 2004.

Personlige mål, personlige resultater og bonus er nøgleord i Danmarks største televirksomhed, børsnoterede TDC. Det er i sin yderste konsekvens et enormt job for personaleafdelingen (HR) at få skabt sammenhæng mellem TDC-koncernens overordnede strategier og 15.000 menneskers mål og daglige arbejde. Foreløbig er cirka 2.300 ledere og nøglemedarbejdere omfattet af bonusaftaler. Men det er allerede så mange og så komplekst et HR-arbejde, at TDC har fundet det fornuftigt at "sætte strøm" på bonussystemet fra 1. januar 2004 med en it-løsning fra PeopleSoft. It-løsningen bygger på et Balanced Scorecard-system, men er tilpasset til bonusadministration.
Strategien er, at det nye it-system med tiden vil komme til at omfatte flere end de nuværende 2.300 medarbejdere - i princippet samtlige TDC-ansatte, hvis der aftales resultat-aflønning.
Det er ikke blot den store manuelle håndtering af mange bonusordninger, som har fået TDC til at investere i en it-løsning. PeopleSoft-systemet skal således erstatte cirka 3.000 Excel-regneark, som TDC hidtil har anvendt til at administrere TDC-medarbejdernes bonusaftaler.
It-systemet vil gøre det enklere at sikre den såkaldte mål-kaskadering, som er håndteringen af den store mængde af mange individuelle mål i bonusaftalerne. Det er uhyre vigtigt, hvis de overordnede strategier skal gennemføres. Det sker nemlig kun ved, at de omsættes til operationelle delmål, som medarbejderne bliver tilskyndet til at forfølge i det daglige arbejde.
- Det går hurtigt, og det er en omskiftelig verden, man lever i som telekommunikationsvirksomhed. Det stiller store krav til styringen ledelsesmæssigt. Derfor er den personlige indsats og de tilknyttede bonusaflønninger stadig vigtigere i netop vor branche, siger afdelingschef Torben Pedersen, Koncern HR, Strategi & Processer, TDC.
Det var i 1998 efter en udbudsforretning, at TDC besluttede at købe PeopleSoft til koncernens personalefunktioner, HR (Human Resource). PeopleSoft blev valgt, blandt andet fordi det er en løbende vedligeholdt standardløsning, som uden megen tilpasning kunne bringes til at håndtere bonus og formentlig på lidt længere sigt også andre resultatbaserede lønordninger.

Et kraftfuldt værktøj
Det var også vigtigt, at systemet bygger på såkaldte Balanced Scorecards - metoden med en række tjekpunkter af blandt andet de mere bløde værdier i en virksomheds ledelse. Det ville nemlig betyde, at valget af PeopleSoft-systemet også ville gøre det muligt - hvis det ville være ønskeligt - også at bruge systemet til administration af Balanced Scorecards, som TDC anvender i stigende omfang. Fordelen ville være, at målsætning og resultatbaseret løn bringes i en meget snæver og styret sammenhæng, som yderligere kunne sikre den ønskede håndtering af de mange mål i virksomheden.
Det nye system samler bonusadministrationen i et system, der giver mulighed for udarbejdelse af rapporter og analyser. Muligheder, som er meget vigtige, hvis der på rimelig tid skal kunne skabes overblik over sammenhængen mellem virksomhedens mål og resultatlønssystemernes understøtning af disse. Uden et sådan overblik vil nødvendig tilpasning ske meget langsommere og på et mere tilfældigt grundlag.
- Vi har fået et meget kraftfuldt værktøj, som gør det muligt at sende ledelsesbudskaber ud i organisationen og omsætte dem til konkrete mål, som kan evalueres og belønnes. Derfor var det rart at se, at TDC HR fik lov til at vælge det system som var bedst til at løse opgaven, siger Torben Pedersen.

Valgte "all-in-one" fra
På lønsiden kører TDC med KMD tidsregistrering - kun HR med bonus, præstationsløn, kompetenceudvikling, uddannelse, rekruttering, arbejdsmiljø og stamdata ligger på PeopleSoft.
Der er nemlig meget få HR-systemer, som også kan håndtere løn, fordi løn er meget lokalt forankret. Det er svært eller umuligt at lave lønsystemer i USA, som kan bruges i Danmark.
- TDC valgte i 1998 det dengang bedste system til HR fra PeopleSoft i stedet for at tage en "all-in-one"-løsning og lade HR-systemet være en del af virksomhedens generelle ERP-system, siger Torben Pedersen.
De rene ERP-systemer har nemlig tit svært ved at rumme alle funktioner i en virksomhed. Det skyldes formentlig, at forretningsløsninger som regel udspringer af en bestemt tankegang hos dem der oprindeligt har lavet systemerne. De kommer fra et eller andet miljø med en god ide, og derfor kommer kernen i systemet fra et bestemt sted i en virksomhed.
Det er eksempelvis tydeligt, at nogle af ERP-systemerne oprindeligt kommer fra produktion. Andre er oprindelig vokset ud af financial-miljøet og til dels markedsmiljøet. Og de oprindelige PeopleSoft-udviklere er vokset ud af HR-miljøet. Siden er de vokset og siger nu, at de kan det hele. Det kan de måske også, men de er bare bedst til nogle af tingene.

Billedtekst:
- Vi har fået et meget kraftfuldt værktøj, som gør det muligt at sende ledelsesbudskaber ud i organisationen og omsætte dem til konkrete mål, som kan evalueres og belønnes,
siger afdelingschef Torben Pedersen, Koncern HR, Strategi & Processer, TDC. Foto: Torben Klint

Billedtekst:
TDC satte PeopleSoft-systemet op som et standardsystem og implementerede det i løbet af tre måneder. Afdelingschef Torben Pedersen var formand for styregruppen.
Foto: Torben Klint

Boks:
Torben Pedersen, TDC
Torben Pedersen er cand.oecon. med speciale i it fra Aarhus Universitet.
• 1996-2000: Med det første hold fra TDC udstationeret hos teleselskabet Belgacom, Belgien, hvor han var beskæftiget med it og implementering (Oracle).
• 2000: Kom tilbage til TDC-koncernen, hvor han arbejdede med strategisk planlægning.
• 2001-2003: Udlånt til opstart af e-markedspladsen Gatetrade.
• 2003: Ansat i TDC koncern HR, Strategi & Processer med ansvaret for implementeringen af et fleksibelt bonussystem baseret på standard Balanced Scorecard-system fra PeopleSoft.

Boks:
TDC-bonusprogram
De cirka 300 chefer, der deltager i aktieoptionsprogrammet, deltager også i en bonusordning (cheflønsprogram), og cirka 1.870 ledere og specialister deltager også i en bonusordning (lederbonusprogram).
Bonusprogrammet består i, at der hvert år fastsættes bestemte mål for den enkelte ansatte, der omfatter finansielle, operationelle og personlige mål.
Disse mål afhænger af det organisatoriske niveau, den ansatte befinder sig på i virksomheden, og de vægtes efter nærmere fastsatte retningslinier. Alle mål skal naturligvis understøtte forbedret lønsomhed og forretningsudvikling i TDC.
Den udbetalte bonus beregnes som grundløn gange bonusprocent gange graden af målopfyldelse. Den bonusprocent, som opnås, når målsætningerne er opfyldt, betegnes on target-bonusprocent, og er for cheflønsprogrammet fastsat i ansættelsesaftalerne med de enkelte ansatte.
Bonusprocenten varierer mellem 10 og 25 procent. For lederbonusprogrammet er on target-bonusprocenten noget lavere. Bonussen kunne i 2002 som hovedregel maksimalt udgøre 200 procent af on target-bonus. Bonusprogrammet for de danske medlemmer af direktionen er udelukkende baseret på finansielle mål. Kilde: TDC Årsrapport 2002

Boks:
PeopleSoft
USA-softwarekoncernen PeopleSoft Incorporated købte i 2003 konkurrenten J.D. Edwards, der siden oktober-kvartalet 2003 er indgået med fuld styrke i PeopleSoft-regnskabet.
Årsregnskabet 2003 for PeopleSoft viste en omsætning på 2,27 milliarder dollars. Driftsresultatet blev et overskud på 116,6 millioner dollars, nettoresultatet et overskud på 85 millioner dollars.
Siden juni 2003 har konkurrenten Oracle forsøgt at gennemføre en såkaldt fjendtlig overtagelse af PeopleSoft. Det er hidtil lykkedes PeopleSoft at afværge angrebet bl.a. via købet af J.D. Edwards.
PeopleSoft ligger i USA og i store dele af verden (men ikke i Norden) i toppen blandt de tre største leverandører af såkaldte business solutions (ERP) til virksomheders forretningssystemer med et stærkt speciale i HR (Human Resource).
PeopleSoft Nordic har 40 medarbejdere fordelt på kontorer i Ballerup, Stockholm og Jönköping.
PeopleSoft leverede HR-løsningen til TDC i 1998, den nye løsning til TDC-bonussystemet blev implementeret af TDC og IBM på tre måneder ultimo 2002 med driftstart januar 2004.

PeopleSoft-produkter hos TDC:
• PeopleSoft Human Resource
• PeopleSoft Scorecard
• PeopleSoft EPM Portal Pack
• PeopleSoft HRMS WareHouse




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere