Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

EU-patentet kommer: Freude!

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 27. februar 2004.


Patenter har et dårligt image i Danmark. I it-branchen i almindelighed og åbenbart blandt de børsnoterede it-selskaber i særdeleshed.
Hverken Danware, Simcorp eller Maconomy synes, at det er umagen værd at beskytte deres intellektuelle rettigheder, hvis man skal tro Københavns Fondsbørs' onlinetjeneste Plus-portalen. Virksomhederne finder investeringerne i patenter dyre og beskyttelsen af dem besværlig.
Synspunktet er al ære værd, al den stund de børsnoterede selskaber klarer sig rigtig godt eller i hvert fald pænt i deres nicher på markedet. Og beslutningen om at afstå patentering mod til gengæld at beskytte sig mod direkte produktkopiering med afsæt i ophavsretsloven er forståelig, hvis virksomhederne vurderer, at deres produkter ikke har tilstrækkelig opfinderhøjde. (At andre, eksempelvis amerikanske virksomheder så kan sagsøge skjorten af dem, hvis de har udtaget relevant patent, lader vi råbe i parentesen indtil videre).
Men set udefra er det godt nok nedslående, hvis de mest succesfulde danske, børsnoterede it-selskaber oplever, at deres frembringelser ikke er tilstrækkeligt nyskabende og teknologisk unikke til patentering. For dermed synes hele debatten om manglen på ph.d'er, teknologioverførsel fra universiteterne og en lokal it-industri, der løfter vidensamfundet, underligt hul og virkelighedsfjern.
Amerikanske it-virksomheder praler med, hvor mange midler de anvender til forskning og udvikling. Herhjemme taler vi hellere med stolthed om de penge vi afsætter til udvikling og support. Det er opskriften på forskellen mellem succes og fiasko set i det lange løb. Eller et fingerpeg om, at gode intentioner og initiativer fra universiteter, regering og brancheforeninger næppe er nok. Det ender desværre nemt med flotte ord uden virkning.
Bortset fra økonomiske forhold er det den amerikanske patentlovgivning og følgerne af den, der har skabt en skinger tone i debatten om patenter. Oversøisk kan man tage it-patent på de mest utrolige selvfølgeligheder - skrækhistorierne er talrige. Sådan ser billedet langtfra ud i Europa, hvor rene forretningsmetoder eksempelvis er udelukket fra patentering. Her er krav om en teknisk effekt. Derudover foretages, i modsætning til i USA, en grundig administrativ prøvning, der luger ud i uhyrlighederne gennem skrappe krav til nyhed og opfinderhøjde.
Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen har netop i denne uge modtaget høringssvar til direktivforslaget om software-patentet. Det ser ud til at, software-patentet slipper forholdsvis uskadt gennem behandlingen i EU-Parlamentet og Ministerrådet, så innovative virksomheder får et brugbart redskab til at beskytte deres opfindelser med.
Parallelt med den udvikling tegner der sig politisk enighed om et fælles, billigt EF-patent med tilhørende patentdomstol - måske allerede ved et ministerrådsmøde i maj.
Udviklingen er glædelig. Herefter bør det kun være provinsialisme, der forhindrer danske virksomheder i at arbejde med en patentstrategi. Eller også har danske it-virksomheder simpelthen ikke indbygget verdensklasse-viden i deres produkter, som er værd at beskytte.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere