Flössers store exit

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 5. marts 2004.


IO Interactive, Danmarks dygtigste og hurtigst voksende it-virksomhed anno 2003, er kommet på udenlandske hænder. Selskabet, der blev skabt i 1998 af syv udviklere og anført af den karismatiske Janos Flösser, er blevet solgt for 256 millioner kroner til det britiske spilforlag Eidos. Det kan man iført dannebrogstrikoten ærgre sig gevaldigt over. Med himmelstormeren IO Interactive havde landet fået en kandidat, der på lidt længere sigt havde potentiale til at erstatte det tidligere Navision som landets flagskib på it-området. Spørgsmålet melder sig nu - hvilke danske it-virksomheder, der forener innovation, unik teknologi og viden med gennemslagskraft på verdensmarkedet, kan vi beundre? Og hvem kan skabe de arbejdspladser, der er så afgørende for stadig udvikling af vores samfund?
Uden den snærende trikot må man konstatere, at der er positive sider ved handlen. For salget af IO Interactive dokumenterer, at det kan være en særdeles god forretning at investere i små it-selskaber med den rette støbning. Egmont kom indledningsvis med 150.000 kroner til de håbefulde spiludviklere og står efter salget af deres aktieandel med værdier for over 100 millioner kroner. Det er en ret pæn forrentning set i lyset af dotcom-kollaps og flere års global investeringskrise.
Flösser har med IO Interactive hurtigt skabt både danske arbejdpladser - trods flirten med en ungarsk udviklingsafdeling - og stor værdi til sine aktionærer. Dermed bør håbet være rosenrødt for andre ambitiøse kælderselskaber i it-universet, der samtidig kan konstatere, at venturebranchen atter er blevet villig til investere i it. Egmont, der er blevet forgyldt af Hitmans skabere, har allerede investeret i næste danske underholdningsselskab, Pinkfloor, hvor medieselskabet sidder med 60 procent af aktiekapitalen.
Mens vi således kan begræde, at IO Interactive ikke bliver det nye nationale flagskib, kan vi trøste os med, at rollen som vellykket investeringsobjekt kan få større værdi i det store billede. At det flotte salg kan løfte det eventuelle mismod hos danske innovatører og få dem til at give den en ekstra skalle.
Tilbage er bekymringen for de arbejdspladser, som er skabt hos IOI, og som Flösser forsikrer, bliver til flere. Der er flere eksempler på, at dansk forskning og udvikling med tiden bliver trukket hjem til de nye ejerlande. Derfor er det afgørende, at flere af de kommende dygtige it-selskaber, bliver på danske hænder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere