En tv-anmeldelse

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 12. marts 2004.


Det lykkedes tirsdag aften DR's program Kontant, indlejret i autoriteten tv-avisen, at køre den største ensidige skrækkampagne mod internet meget længe set. Med hjælp fra tre såkaldte eksperter - der alle driver virksomhed med direkte økonomisk interesse i området - blev fanden malet på væggen med stærkt kulørte, dramaturgiske virkemidler i en skabelon, der synes hentet direkte fra de lange reklameindslag i TV-SHOP.
Der sidder en spion inde i computeren og lurer på dig. Det er meget værre end virus, for det går ikke ud over maskinen. Det er dig og dine vaner, som onde kapitalinteresser er ude efter, og som holder øje med alt, hvad du foretager dig - hvad enten det er indkøb, pengeoverførsler eller brevskrivning. Senere præsenterede Kontant seeren for den oplysning, at 600.000 danskere bliver overvåget og tv-avisens forbrugermagasin fik viklet problemstillingen sammen med virus, orme, dial-back-programmer og andre dårligdomme.
Der er ingen tvivl om, at det er relevant for borgerne at vide, at den såkaldte spyware sender oplysninger videre til virksomheder, som bruger den i deres markedsføring over for os - hvis man skulle have overset det, når man trykker "yes" og henter gratis programmer. Og det er fint at tv demonstrerer, hvordan man kan undgå det, hvis man ikke vil lege med.
Om ikke andet er det nyttigt at vide, at spyware fra Claria, det tidligere Gator, trækker så mange kræfter ud af computeren, at en ADSL-forbindelse kommer til at føles som en gammel modemforbindelse.
Men det er en dødssynd i den grad at vildføre seerne, så man sidder tilbage med et indtryk af, at man bliver udnyttet og berøvet, så såre man træder ud på nettet - med mindre man konsulterer og betaler nogle af de eksperter, der pustede til ilden i det bål som Kontant havde stillet op.
It-sikkerhed - og i den forbindelse spyware - er særdeles relevante emner at debattere i tv. Men sandheden er, at langt hovedparten af de filer, der i tv-udsendelsen blev præsenteret som ondsindet spyware, er uskadelige cookies. Altså små tekstfiler, der anvendes på de respektive websteder til at gemme oplysninger om brugernes vaner på stedet.
Computerworld Online anvender cookies, og ville måske være at finde på den skrækliste, der blev vist frem. Og det ville DR Onlines egne målinger fra RedSheriff også.
Man tør ikke tænke på, hvad der ville ske i den offentlige debat, hvis tv-avisen anvendte samme journalistiske principper i sin dækning af Israelkonflikten.
En hel halv time afså Danmarks dyreste tv-kanal til sin public service forpligtelse på it-området. Man burde have læst en bog i stedet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere