Magt • Arkitektur • standarder

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 26. marts 2004.


STRUDSEPOLITIK: Der er modstand mod at bruge magt
hos de myndigheder, som kunne tvinge en offentlig it-
arkitektur og standarder for offentlige it-systemer igennem.
Heller ikke it-branchen selv har lyst til at tage ansvaret.

Indtil videre er der ingen konkrete tegn på, at regeringen vil benytte Strukturreformen til at gøre op med rundkredspædagogikken og det decentrale myndighedsansvar på it-standardiseringsområdet. Men det er et emne, der på grund af strukturreformen diskuteres på topplan i regeringen.
En central it-direktørfunktion, som blandt andet anbefales af Gartner Group for at sikre interoperabilitet og genbrug, kunne mest oplagt placeres i Indenrigsministeriet, Finansministeriet, Videnskabsministeriet eller Statsministeriet.
Ifølge eGov's oplysninger ses en central it-magtinstans dog som en så problemfyldt og upopulær funktion at få indlemmet i sit ministeriums ressort, at ingen vil anbefale det. Man kunne jo risikere selv at få den ubehagelige opgave.

Råber på magtanvendelse
Det skorter ellers ikke på opfordringer. På det seneste har kommunerne sluttet sig til koret, fordi det er umuligt at opnå tovejs-integration til og fra KMD-systemerne, hvis man ønsker at anskaffe tredjeparts fagsystemer eller ESDH-systemer (læs mere side 55-66).
Direktør Tom Togsverd, ITEK, påpeger, at en stor kunde som det offentlige kan og bør skære igennem og forlange, at standarder bliver overholdt.
- Det nytter ikke noget at gøre overholdelse af standarder til et decentralt spørgsmål. Vi mener ikke, at staten kan blive ved med at undlade at tage det ansvar. Så længe KL sidder i en dobbeltrolle, hvor KMD får særbehandling, bliver vi nødt til at råbe op om at få staten på banen, siger Tom Togsverd.
Prosas formand, Peter Ussing, skrev forleden i en kronik i Computerworld: Det er ikke muligt at opbygge det digitale Danmark uden at definere nogle fælles standarder for, hvordan systemerne skal snakke sammen. Skift "kan" ud med "bør" og brug gerne "skal" snart.
Også fra brugerside lyder kravet om en strammere central styring.
- Vi ser, at Den Digitale Taskforce går rundt om den varme grød, når det gælder central styring og sikring af standardiserede løsninger med standardiserede snitflader, sagde formanden for Dansk IT, Per Buchwaldt, under den høring om Strukturreformen i it-politisk lys, som blev holdt på Christiansborg midt i januar.
Men central it-magtanvendelse er ikke - i hvert fald på nuværende tidspunkt - en del af taskforcens kommissorium.

Selvjustits
I Videnskabsministeriet, hvor det praktiske arbejde med it-politik, arkitektur og standarder foregår, har vicedirektør Mikkel Hemmingsen denne kommentar til kravet om central it-magt:
- Jeg forstår ikke, hvorfor ITB og ITEK og de øvrige interesseorganisationer råber så højt op om, at staten skal bruge mere magt og diktere overholdelse af standarder i offentlige it-systemer. Hvorfor griber de ikke i egen barm og siger til deres medlemmer, at de it-løsninger, de udvikler til den offentlige sektor, skal overholde de anbefalede standarder, som allerede findes, og som de støtter op omkring, siger Mikkel Hemmingsen.
Hertil siger direktør Tom Togsverd, ITEK:
- At standardisere alle løsninger til den offentlige sektor kan ikke være branchens opgave. Hvis alle leverandører valgte at følge samme forretningskoncept, ville verden godt nok være nemmere, men det sker ikke, fordi markedsmekanismerne betyder, at løsninger laves forskelligt. Se blot alle de forskellige brugerinterfaces på mobiltelefoner. Her er det jo heller ikke realistisk, at branchen selv beslutter, at alle fremover skal lave deres ligesom Nokias, siger Tom Togsverd.
Heller ikke hos Dansk Handel og Service finder man, at det er nok at lægge ansvaret hos leverandørerne.
- Som situationen er, tror jeg ikke, det er nok, at ITB, ITEK og DHS beder medlemmerne om kun at levere standardiserede løsninger til den offentlige sektor. Staten må formulere nogle grundkrav og sige "skal" i stedet for "bør" for at sikre konkurrencen og dermed gode priser og for at sikre, at de offentlige institutioner ikke risikerer at være forlovet for altid med en bestemt leverandør. Det vil være mest virksomt, hvis staten definerer nogle standarder, så både store og små leverandører kan spille på fælles bane. Ellers risikerer man at stavnsbinde den offentlige sektor til bestemte leverandører - også i fremtiden, siger Lars Goldschmidt, markedschef i Dansk Handel & Service. n

Læs mere om standarder
og arkitektur side 62-66

- Jeg forstår ikke, hvorfor ITB og ITEK og de øvrige interesseorganisationer råber så højt op om, at staten skal bruge mere magt og diktere overholdelse af standarder i offentlige it-systemer, siger Mikkel Hemmingsen, vicedirektør, Videnskabsministeriet.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere