Nye krav til offentlige ledere

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 23. april 2004.


Fremtidens offentlige leder er digital. Derfor er det slut med at blot at overtage det private erhvervslivs gamle, brugte strategier og ledelsesværktøjer, mener tænketank.

DIGITAL LEDELSE

I mange år har politikere, forskere og konsulenter betragtet det som en selvfølge, at det offentlige skulle bruge de samme ledelsesværktøjer og strategier som det private erhvervsliv. Derfor har de offentlige forvaltninger ofte overtaget relativt ufunktionelle eller direkte forældede ledelsesværktøjer. Den trafik må morgendagens offentlige leder stoppe.
Det er en af de pointer, som tænketanken Public Governance serverer i sit udspil "Dynamik og Dilemma".
Tænketanken er et samarbejde mellem Handelshøjskolen i København og SAS Institute. Ole Fogh Kirkeby, professor i ledelsesfilosofi på Handelshøjskolen i København, har været formand for tænketanken.

Ensidigt fokus
I sit forord til Dynamik og Dilemma skriver professoren, at overtagelsen af de private ledelsesmetoder for eksempel har haft den uheldige virkning i den offentlige sektor, at der er kommet et ensidigt fokus på kvantitative succeskriterier som varighed af sagsbehandling og forbrug af ressourcer. Og at den tilhørende evalueringskultur oven i købet halter bagefter de nye personalepolitiske landvindinger i det private erhvervsliv.
Hertil kommer, at den offentlige forvaltning lider af en ældgammel børnesygdom: Ledere forventes principielt ikke at have personalepolitiske kompetencer. Den går bare ikke længere med digitalisering på dagsordenen, strukturreform på vej og regeringens erklærede mål om at sætte brugeren i centrum.
Tænketanken peger på, at tre personlige kompetencer fremover er afgørende for offentlig ledelse: Overblik, social troværdighed og gennemslagskraft. Af tænketanken også kaldet ledelse med hoved, hjerte og ben.
Overblik er evnen til at sætte retning, prioritere konsistent og afstikke strategi internt og i forhold til omverdenen. Til at vælge og ikke mindst fravælge styringsværktøjer og målsætninger.
Tænketankens medlemskreds omfatter blandt andet styrelsesdirektører, amtsdirektører og kommunaldirektører, og medlemmerne har deltaget i tænketanken som privatpersoner med personlig erfaring som topledere i den offentlige sektor.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere