Indien får skylden for Vestens jobflugt

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. maj 2004.


Den 72-årige F.C. Kohli, som opbyggede Indiens største it-virksomhed Tata Consulting Services, tilbyder
videns-udveksling med danske studerende og afviser, at Vestens jobtab skyldes lavtlønslande.

globalisering
Vestens frygt for tab af it-job ved outsourcing til lavtlønslande som Indien, Kina og Østeuropa er enøjet og overvurderet. Noget af frygten skyldes, at Vesten er for lukket i udveksling af viden, og mange glemmer, at jobflugten også skaber produktivitet og arbejde i både afsender- og modtagerlandene.
Det er den 72-årige F.C. Kohlis synspunkt. Han er manden som startede Tata Consulting Services (TCS) i 1969. I dag Indiens største it-virksomhed med over en milliard dollars i omsætning, 24.000 ansatte, heraf 5.000 ph.d'er og 17.000 CMM-certificerede (level 4 & 5).
- Vore lønninger er i snit en femtedel af Vestens, og vi leverer it-løsninger af høj kvalitet. Vi er som Infosys og Wipro også ledelseskonsulenter i branchespecifikke forretningsløsninger, men det betyder ikke, at vi og andre lavtlønslande får alle Vestens it-job, siger F.C. Kohli.
Østens it-legende
Han gik på pension som bestyrelsesformand i 2002. Men han arbejder fortsat i TCS, hvor han stadig har sit kontor og sin stab. Ligesom han stadig rådgiver den indiske regering og utallige råd og nævn om it og industripolitik. Han er en it-legende i Østen, hvor han kaldes "Faderen for den indiske softwareindustri".
Indien er førende i verden med såkaldt Business Process Outsourcing (BPO), hvor vestlige virksomheder - også danske - lægger stadig mere arbejde, blandt andet callcentre, backoffice, softwareudvikling og konsulentarbejde. Det giver Indien en omsætning på tre-fire milliarder dollars om året.
- Vi skal samarbejde og dele vor viden. Det er også mit tilbud til danske studerende og virksomheder. Kom ud til os i Indien og læs på vore universiteter. Besøg min virksomhed, og lad os lære af hinanden. Om det skal være i uger eller halve år, det kan vi aftale. Vi tror på videndeling, siger F. C. Kohli, TCS.

Tre millioner pc'er
Den kommercielle gevinst er ifølge Kohli, at når studenten eller forretningsmanden er tilbage i Danmark, vil han skabe nyt arbejde, og noget går måske til TCS. Vi lever med it i en globaliseret verden, så økonomien går begge veje. Når virksomheder som IBM, Accenture, Oracle og EDS placerer sig i Indien, giver det både outsourcing af vestligt arbejde, højere produktivet og arbejde på nye markeder.
Et nyt stort marked er Indien selv med en milliard mennesker i 80 "lande", som taler 87 sprog. Kun seks procent (60 millioner) taler engelsk, og de har tre millioner pc'er.
- Der er gået valgkamp i USA's tre millioner tabte arbejdspladser i de sidste tre år. Inflationen og renten har været lav, og mange mistede job skyldes øget produktivitet i virksomhederne. Der er i perioden "kun" skabt 100.000 nye arbejdspladser i Indien. Selv om vi er store, har vi kun to procent af verdens totale omsætning på software, siger F.C. Kohli.

Nordjysk samarbejde
Direktør Ragnar Norddahl, Artech, har siden 1988 været TCS' Business Agent i Norden, hvor han har formidlet mange it-aftaler mellem TCS og danske virksomheder. Men indtil nu har ingen studerende taget imod TCS-tilbuddet om vidensudveksling. Kun Aalborg Universitet samarbejder med TCS om trådløse og mobile teknologier (4G). TCS finansierer således to stillinger på universitetets nye Wing-laboratorium.
- Vi har talt med Kohli og vil nu foreslå nogle udvekslingsprogrammer med uddannelsesstederne og samarbejdsprojekter med Indien, så vi kan lære af hinanden, det er en noget klogere måde at reagere på end tidens outsourcing-kamp på tabte arbejdspladser, siger direktør Jakob Lyngsø, IT-Brancheforeningen.

Billedktekst: Faderen til Indiens Softwareindustri, 72-årige F.C. Kohli, Tata Consulting Services (TCS) vil have danske studerende på videnudveksling. TCS-agent Norden Ragnar Norddahl (tv) og direktør Jakob Lyngsø, IT-Brancheforeningen (th) går ind for ideen. Foto: Hans Juhl




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere