Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 25. juni 2004.

De mange skuffende resultater med ansigtsgenkendelse verden over har fået Forsvarets Forskningstjeneste i Danmark til at søge helt nye veje til at identificere folk på afstand. Forsvaret vil selv udvikle software til at genkende personer på deres gangart.
Forsvaret er blandt pionererne inden for denne disciplin af biometri, altså it-støttet identifikation af personer ud fra fysiske kendetegn, tale, skrift og lugt. Blandt de øvrige pionerer er universitetsforskere i USA og Kina.
- Målet for os er at få udviklet en teknologi, der kan anvendes til overvågning udendørs for at få skærpet vores interne sikkerhed, siger Christian Birkemark, seniorforsker ved Forsvarets Forskningstjeneste. Han tilføjer, at det blandt andet skal ses som et antiterror-tiltag.
Når det drejer sig om overvågning udendørs og på afstand - der hvor man ikke kan afkræve folk et fingeraftryk eller lignende, har ansigtsgenkendelse været det mest opreklamerede bud på en løsning. Men ifølge Christian Birkemark resulterer skiftende lysforhold og skiftende baggrunde ofte i helt forkerte resultater.
- Man får et meget stort antal falske alarmer, og det er sådan noget, der får folk til opgive at bruge systemet, siger Christian Birkemark. Forsvaret formoder, at den bedste løsning ligger i at se nærmere på, hvorledes et menneske typisk bevæger sig. Men Christian Birkemark pointerer, at arbejdet med videoovervågning af gangarter endnu kun er i en studiefase.
Begrænset dansk forskning
Forsvarets forskere har ikke meget at støtte sig til herhjemme, idet den biometriske forskning på landets universiteter er begrænset. Dog er der et samarbejde om praktik for studerende, der læser til diplomingeniører på Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Institut for matematisk modellering arbejder blandt andet med modellering af det menneskelige ansigt, men ifølge lektor Rasmus Larsen, DTU, er formålet ikke ansigtsgenkendelse. Endvidere trækker forsvaret lidt på viden om billedbehandling på Datalogisk Institut på Københavns Universitet.
Christian Birkemark formoder, at ansigtsgenkendelsen på afstand først bliver præcis nok, når man kan tage tredimensionale billeder.
- Vi arbejder med lidt "eksotiske" teknikker til at optage 3D. En laserstråle, der ikke skader øjnene, belyser ansigtet, og kameraet er synkroniseret med laseren. På den måde kan man få 3D-information på stor afstand.
Den amerikanske efterretningstjeneste CIA har også mistet tiltroen til ansigtsgenkendelsen. Ifølge nyhedstjenesten Reuters er CIA nu gået i gang med at få udviklet teknologi, som gør det muligt at identificere folk på øjets iris, selv når de bevæger sig på lang afstand. I dag fordrer irisgodkendelse, at personen sætter øjet foran en irisscanner. CIA arbejder også på at forbedre ansigtsgenkendelse med en faktor 10.

TEMA OM BIOMETRI SIDE 22-23

billedetekst: Menneskers gangart kan i kombination med for eksempel højde og drøjde give en ganske sikker identifikation. Foreløbig er mennesker bedst til at foretage vurderingen, men forsvaret forsker i it-støttet identifikation.

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Denne malware er den største trussel mod din virksomhed lige nu
Den mest aktive malware i verden sniger sig ind, og at svært at gøre nøget ved. Se her hvordan du tager dine forholdsregler.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Cisco Umbrella: Sådan udvikler truslerne sig netop nu
Hver eneste dag håndterer de mere end 30 datacentre under Cisco Umbrella mere end 240 milliarder forespørgsler fra 190 lande. Det giver sikkerhedseksperter hos Cisco Talos et enestående datagrundlag for at kortlægge, hvordan cybertrusselsbilledet udvikler sig. I dette whitepaper kan du læse, hvordan trusselsbilledet har udviklet sig hen over 2020. Men – endnu vigtigere – om, hvordan din organisation bedst forbereder sig på at håndtere truslerne i tiden der kommer.