Berufsverbot

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 30. juli 2004.


Kunder og leverandører arbejder meget tæt sammen i it-Danmark. Komplekse løsninger rækker langt ind i hjerte og hjerne på private virksomheder, sygehuse og myndigheder. I symbiotiske projekter er kundens videnarbejdere udlånt til leverandøren for at opnå den bedst mulige løsning. Antallet og arten af it-projekterne betyder, at flere og flere af os vil komme til at arbejde på denne måde.
Men kunden - banken, kommunen, maskinfabrikken - frygter, at medarbejderen får smag for livet sammen med leverandøren, der måske vil lokke med lønstigninger og fleksibilitet. Kan man kapre en videnressource, vil den blive solgt dyrt tilbage. For at undgå tab af vigtig viden underskriver kunden og leverandøren derfor ofte en såkaldt non-solicitation aftale, der forpligter leverandøren til ikke at ansætte kundens medarbejdere.
En rimelig ordning. Hvis ikke det var fordi, de berørte medarbejdere aldrig får at vide, at de er forhindret i at arbejde for den pågældende leverandør. Aftalen er hemmelig.
En dygtig medarbejder, der har været involveret i flere projekter med forskellige leverandører, kan være omfattet af en række begrænsninger i sin karriere. Computerworld har kendskab til indholdet i en af de hemmelige aftaler, hvor medarbejderens karenstid er på to år efter projektets afslutning. Projekter kan tage mange år og medarbejderen er måske kun med i få faser, ligesom vedkommende kan blive fyret undervejs.
I praksis kan en kompetent og topkvalificeret medarbejder derfor søge job hos de største leverandører og alligevel få afslag på grund af hemmelige aftaler. Det er en lusket og lumpen måde at stavnsbinde medarbejdere på.
Så er kunde- og konkurrenceklausuler - som idé - at foretrække. Her fægtes med åben pande. At praksis med alt for brede klausuler så stækker mobiliteten på arbejdsmarkedet - 30.000 højtuddannede har underskrevet klausuler med deres arbejdsgiver - er en virkelighed, ikke kun arbejdsmarkedets parter bør forholde sig til.
Vi bør kunne udvikle en enkel lovgivning, der både tilgodeser arbejdsgiverens behov for at beskytte viden og intellektuel kapital, og medarbejdernes ret til selv at bestemme, hvor vedkommende vil arbejde. Og det i fuld åbenhed.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere