Bevidstløs it-handlingsplan

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. august 2004.


Regeringens handlingsplan, IT i folkeskolen, satser stort set kun på indkøb af hardware. Det er langt fra alle tilfredse med.

I løbet af de næste tre år forventes det, at der som følge af handlingsplanen, IT i folkeskolen, vil blive brugt op mod trekvart milliard kroner på indkøb af hardware til folkeskolerne. Til sammenligning bliver der kun brugt fem til syv millioner kroner hvert år til indkøb af læringssoftware.
Utilfredse ledere
Jens Færk, der er formand for Lederforeningen, en forening for ledere i og omkring folkeskolen, mener ikke, at det har lange udsigter, før handlingsplanen når sit mål, integration af it i folkeskolen.
- Men det er ikke hensigtsmæssigt, at succeskriteriet er antallet af computere. Det giver ikke noget reelt billede af integrationsgraden af it, siger Jens Færk.
Leif Helstrup, der er pædagogisk konsulent i Danmarks Lærerforening, deler den holdning.
- Vi mener, at regeringen skyder over målet ved at satse alle pengene på hardware. Men når det er sagt, så siger vi naturligvis ikke nej tak til et tilskud til computere, siger han.
Leif Helstrup mener desuden, at det ville være en fordel, hvis pengene var blevet ligeligt fordelt mellem indkøb af hardware, uddannelse af lærere, supportering og undervisningsmaterialer.
Hvem skal vælge?
Jens Færk har svært ved at se fornuften i regeringens hardwaresatsning og mener ikke, den har et overblik over, hvad der egentlig mangler.
- Det burde være op til den enkelte skole at vurdere, hvad det er, netop de har brug for. Det ville være bedre, hvis de selv kunne fordele en pose penge mellem hardware, software og uddannelse og så efterfølgende have en eller anden form for dokumentationspligt, siger han.
Den næstbedste løsning ville, ifølge Jens Færk, være at fordele de 370 millioner kroner, regeringen har investeret, mellem kommunerne.
De kunne så fordele pengene efter deres kendskab til de enkelte skoler.
Jens Færk lægger vægt på, at it aldrig vil blive integreret ordentligt i undervisningen, hvis lærerne ikke får tilstrækkelig uddannelse, og at der derfor bør rettes speciel fokus på netop det område.

Boks: Noget for noget
Med "IT i folkeskolen" afsætter staten 370 mill. til anskaffelse af computerudstyr til 3. klassetrin over de næste tre år. Kommunerne kan søge om 2.000 kroner pr. elev i 3. klasse i hvert af årene. Det forudsættes at kommunerne yder et tilsvarende beløb, for at statens andel kommer til udbetaling.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere