Derfor er Microsoft nervøs for pingvinen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. august 2004.


Med en markedsandel til Windows, der vurderes at være over 90 procent, er det stadig en pingvin forklædt som David, der kæmper mod Goliat i skikkelse af Microsoft. Men mastodonten holder mere end et vågent øje med Linux.

Windows' markedsandel af desktop-operativsystemerne vurderes af analysebureauet Gartner til at være over 95 procent, så hvorfor skal Microsoft bekymre sig om opkomlingen Linux?
En del af svaret kan findes i tallene for server-operativsystemerne. Her er Microsofts dominans knap så imponerende. En IDC-rapport vurderede sidste år, at Microsoft havde omkring 55 procent af markedet for server-operativsystemer, hvilket giver en del plads for Linux at boltre sig på.
Afhængig af opgørelsesmetoden vurderer IDC, at otte til ti procent af serverne i 2003 havde installeret Linux, en andel der forventes at stige yderligere i årene fremover. Eksempelvis vurderer en anden IDC-rapport, at hver tredje server på det nordiske marked i 2006 vil være Linux-baseret.
Alle disse tal skal dog tages med forbehold. Da Linux pr. definition ikke sælges som en licens, kan billedet hurtigt blive forvrænget.
Markedsanalyserne tager udgangspunkt i Linux-distributørernes salg af Linux-cd'er, men her skal man være kritisk over for tallene; en solgt Linux-cd er ikke nødvendigvis lig med én desktop eller én server med Linux installeret. Den samme Linux-cd kan helt legalt anvendes til mange Linux-installationer. Endelig behøver man jo ikke at købe en Linux-cd; man kan blot downloade operativsystemet og brænde sin egen Linux-cd.
Alle disse forbehold betyder, at vurderingerne af markedsandele undervurderer Linux (læs dog boksen "Forskellen på markedsandele og udbredelse").
På tilsvarende vis kan Windows markedsandele dog også vise sig at være underestimerede. Sidste år udgav det amerikanske handelsministerium eksempelvis en rapport om it i Kina. Her vurderes det, at op mod 90 procent af de kinesiske Windows-installationer er piratkopier. Piratkopier tæller normalt ikke med i analysebureauernes opgørelse af markedsandele.
Nye it-nationer flirter med Linux
Hvis vi kigger nærmere på Kina, finder vi endnu en del af svaret på, hvorfor Microsoft bekymrer sig om Linux.
I rapporten fra det amerikanske handelsministerium refereres til en IDC-undersøgelse, der vurderer, at Linux vil vokse med 39 procent på desktop-pc'erne og med 41 procent på serverne. De tilsvarende tal for Windows er henholdsvis 11 procents vækst på klienterne og 8 procents vækst på serverne.
Rapporten gør det dog klart, at Microsoft stadig vil være dominerende på det kinesiske marked. Men Bill Gates, der er kendt for at holde et mere end vågent øje med Microsoft-forretningen, hviler ikke på laurbærrene og har indset vigtigheden af - og udfordringen på - det kinesiske marked.
I starten af juli i år var han således på det fjerde besøg i Kina i løbet af tre år. Officielt for at indvie computerrum i kinesiske skoler, men formentlig også for at forsøge at bremse Linux-flodbølgen der, ifølge IDC-undersøgelsen, skyller ind over det kinesiske fastland. En flodbølge der blev forstærket med en japansk tsunami, da Kina, Japan og Syd-Korea annoncerede et samarbejde om at udvikle et Linux-baseret alternativ til Windows.
Den kinesiske regering fulgte op på den beslutning i november 2003 ved at annoncere yderligere investeringer i udvikling af software til Red Flag Linux, en kinesisk version af Linux. Da Kinas it-marked vokser med 20 procent om året, og softwaresalget forventes at være omkring 30,5 milliarder dollars i 2005, kan Microsoft ikke ignorere det marked.
Men det er ikke kun Kina, det handler om.
Andre nye IT-nationer ser de samme muligheder i Linux. Eksempelvis besluttede Brasiliens socialistiske præsident Lula da Silva sidste år at skifte til open source-software i hele den offentlige forvaltning. En beslutning, som gav yderligere nervøse trækninger hos Microsoft og fik chefen for Microsoft i Brasilien, Emilio Umeoka, til at anvende formuleringer som "ideologi fører landets regering på vildspor" og "irrelevans er begyndelsen til enden".
Irrelevant eller ej; også Indiens regering har meldt ud, at Linux er et interessant og billigt alternativ til Windows.
Linux som forhandlingsvåben
Under de europæiske himmelstrøg har der også været en del Linux-tilnærmelser og fuldbyrdede forhold.
Münchens offentlige forvaltnings 14.000 pc'er og it-systemer vil i løbet af de næste fem år blive omlagt til at køre Linux.
Lidt hurtigere er det franske transportministerium, som er igang med at erstatte 1.500 Windows NT-servere med Linux-servere. Ministeriet startede november sidste år og regner med at være færdige med omlægningen til næste år.
Paris truede med at gå open source-vejen, men ombestemte sig, da bystyret åbenbart fik forhandlet en fordelagtig pris på plads med Microsoft. Og her finder vi den tredje grund til, at Microsoft tager Linux alvorligt.
Linux kan anvendes til at presse prisen på Microsoft-software. En anonym parisisk embedsmand fortalte nyhedsbureauet AP i starten af juli i år, at Microsoft gav 60 procent rabat på sin software. Historien er ikke bekræftet af Microsoft, men CEO Christophe Aulnette fra Microsoft France sagde til AP i den forbindelse, at "vi er klar til at se nærmere på vores priser."
Tidligere i år fik Computerworlds udsendte en tilsvarende historie fortalt af IT-chef Richard Steel i London-bydelen Newham.
Newham havde startet to projekter; det ene skulle undersøge prisen for at basere Newhams fremtidige it-infrastruktur på open source-software, det andet skulle undersøge omkostningerne ved en opgradering af den eksisterende Microsoft-baserede infrastruktur. Newham valgte Microsoft-løsningen, da "Microsoft i højere grad end tidligere lyttede til Newhams ønsker", som Richard Streel formulerede det. Han ønskede ikke at komme ind på de konkrete prismæssige detaljer i aftalen med Microsoft, men oplyste, at Newham, samtidig med Microsoft-aftalen, forhandlede en ny hardware-kontrakt. De to aftaler betød, at Newham kunne halvere de årlige udgifter til hardware og software - fra cirka 32 millioner kroner til 16 millioner kroner.
Hypen om Linux
Endelig elsker medierne historien om den lille, der udfordrer den store.
Microsofts marketing-millioner kan ikke hamle op med den gratis, positive presseomtale, som Linux har fået. Selv i medier, der ikke beskæftiger sig med it, bliver der skrevet historier om Linux, når der starter blot et middelstort Linux-projekt.
Microsofts marketing-folk ville formentlig begå offentligt pingvin-drab, hvis de kunne få pressen til at interessere sig for Windows-projekter af samme størrelse.

Billedtekst:
I starten af juli i år var Bill Gates på sit fjerde besøg i Kina i løbet af tre år. Officielt for at indvie computerrum i kinesiske skoler, men formentlig også for at forsøge at bremse Linux-flodbølgen, der ifølge IDC skyller ind over Kina. Man forventer, at omsætningen på det kinesiske softwaremarked bliver ca. 30,5 milliarder kroner i 2005. Foto: Scanpix

Boks:
Forskellen på markedsandele og udbredelse

Open source-forretningsmodellen passer ikke helt ind i analysebureauernes traditionelle opgørelse af markedsandele, da open source, som eksempelvis Linux, ofte er gratis.
Ved opgørelsen af Linux' udbredelse er det, ifølge Per Andersen fra analysebureauet IDC, vigtigt, at man skelner mellem markedsanalyser og brugeranalyser.
Markedsanalyserne viser antal enheder, som en leverandør har solgt på et givet marked, mens brugeranalyserne estimerer antal brugere af et givet produkt.
- Traditionelle markedsanalyser undersøger, hvad forskellige leverandører omsætter for i et marked. Gratis licenser er derfor ikke interessante og figurerer ikke i opgørelsen af markedet, siger Per Andersen.
På tilsvarende vis vil antallet af præ-installerede windows-maskiner kunne forvrænge billedet.
- Hvad folk efterfølgende gør med en præ-installeret Windows-maskine, er vi heller ikke interesserede i ved en markedsanalyse, siger Per Andersen.
Da open source-forretningsmodellen appellerer mere til at tjene penge på services, bør open source-serviceleverandører støtte sig til brugeranalyserne for at få et reelt billede af deres marked.
- Ved brugeranalyserne undersøger vi, hvad brugerne anvender, siger Per Andersen.
Her udvælger analysebureauerne et repræsentativt udvalg af virksomheder og spørger, hvad de anvender nu, og hvad de vil anvende i fremtiden.
- Den eneste måde at finde ud af, hvad der sker derude, er at gå ud og spørge folk, siger Per Andersen.
Per Andersen oplyser, at IDC's markedsundersøgelser og brugeranalyser i 2003 gav et nogenlunde ensartet billede af Linux's udbredelse. Markedsundersøgelsen gav Linux otte procent af servermarkedet i Europa, mens en brugerundersøgelse viste at ti procent af 1000 adspurgte europæiske virksomheder anvendte Linux. Ifølge Per Andersen tyder det på, at der ikke er et stort antal gratis Linux-licenser, der bliver downloadet eller kopieret for at blive anvendt officielt i virksomhederne. Per Andersen mener, at en virksomhed, der ønsker at anvende Linux på en seriøs produktionsplatform, vil gøre det med en leverandør-understøttet version af Linux.
Ifølge Per Andersen kopieres/downloades de gratis licenser primært af private menesker, der kører en Linux hjemme eller medarbejdere i en virksomhed, der pilot-tester Linux i et sandkasse-miljø.

Udbredelse af operativsystemer
Et alternativ til analysebureauernes opgørelse af markedsandele og brugeranalyser er Google's Zeitgeist. Tidsånden hos Google findes på google.com/press/zeitgeist.html og viser blandt andet hvilke operativsystemer, som er installeret på maskinerne, der anvender Googles søge-funktioner. Tallene giver altså en grov indikation af markedsandelene for desktop-operativsystemerne; ikke serverne.
For juni 2004 var topscoreren Windows XP med 51 procent, mens Mac OS stod for tre procent og Linux en procent. dm




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere