Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 1. oktober 2004.
Venturekapitalisterne er fortsat tilbageholdende med at investere i nye virksomheder. Det rammer især de innovative iværksættere. Vi risikerer, at det underminerer den fremtidige vækst i it-branchen, lyder vurderingen.
Venturekapitalisterne i Danmark har flere penge end nogensinde før. Den samlede investeringskapital er ifølge Vækstfondens beregninger mere end 16 milliarder kroner, og skal man tro venturerepræsentanterne på årets Venture Summit møde i København, har selskaberne tænkt sig at følge den amerikanske udvikling og øge investeringerne.
Men venturekapitalisterne står ikke i kø for at investere i iværksættere med nye innovative produkter. Mange nystartede har store problemer med at få den nødvendige kapital. Belært af de senere års dyrt købte erfaringer, fokuserer investorerne i første omgang på de mere sikre investeringer. Det er investeringer enten i virksomheder, der allerede har bevist deres markedssucces, eller som vil lancere produkter, der lægger sig op af nuværende teknologier.
I de seneste par år er det blevet sværere for nye virksomheder at få kapital. Ifølge Vækstfonden er andelen af nyinvesteringer faldet med 63 procent i de sidste to år. I 2001 var der 175 danske virksomheder, der for første gang modtog kapital, mens der kun var 64 i 2003. Omvendt er antallet af geninvesteringer i virksomheder steget med 25 procent fra 141 i 2001 til 176 i 2003.
Formanden for Dansk Venturekapital- og Private Equity Forening, Ulrik Spork, mener, at det skyldes, at venturekapitalister er blevet mere konservative.
- Investorerne forsøger at sikre sig, at virksomhederne kan få en vis omsætning fra starten og er skeptiske med at investere i innovative iværksættere. Samtidig har der ikke været mange innovative succeshistorier fra det amerikanske marked på det seneste til at sætte skub i risikovilligheden i Danmark, forklarer Ulrik Spork.
Krav om beviser
Iværksættere, der vil revolutionere markedet med nye teknologier, må ofte kunne fremvise beviser for en reel interesse fra interessenter for at få den nødvendige kapital.
Det har det dansk-amerikanske selskab Zensys måttet sande. Zensys er ved at udvikle en teknologi, der trådløst kan kontrollere alle hjemmets elektriske installationer som lys, varme og alarm. Men der er endnu god tid, før teknologien er klar til at blive lanceret på markedet.
- I starten løb vi hele tiden hovedet mod muren, når vi var ude og tale med investorer. Vi fik besked om at vende tilbage, når vi kunne bevise, at vi havde fået anerkendte samarbejdspartnere og opbakning fra andre investorer. Vi brød først den onde cirkel for alvor, da vi fik et partnerskab med Intel. På ganske kort tid har vi oplevet en enorm interesse fra venturekapitalisterne, fortæller administrerende direktør Per Nathanaelson, Zensys.
Venturekapitalisten, Anil Hansjee, fra IDG Venture Europe er en af de investorer, der vurderer, at Zensys er en interessant investeringsmulighed.
- Zensys har igennem de seneste par år bevist, at de har en unik teknologi og fået opbygget en solid forretningsplan. Men de befinder sig på et svært marked, hvor investeringskravene er meget høje, og der mangler fortsat en industristandard. Virksomheder som Zensys kan derfor i dag opleve, at det tager længere tid at komme ud på markedet, fordi det er svært at få finansiering, forklarer Anil Hansjee.
Forringet konkurrenceevne
Fortsætter venturekapitalisterne med at være tilbageholdende med at investere i nye teknologier, kan det på længere sigt få konsekvenser for it-branchen. Nogle teknologier vil blive forsinket på markedet, mens andre måske aldrig bliver lanceret.
- Når der bliver investeret i få innovative teknologier, er der selvfølgelig en risiko for, at der bliver taget for små udviklingsskridt på markedet. Det kan betyde, at danske virksomheder ikke får det løft, de har brug for, siger formanden for Dansk Venturekapital- og Private Equity Forening, Ulrik Spork.
Han suppleres af Martti Malka, der er partner i ventureselskabet Nokia Venture Partners:
- Det er et reelt problem, at det er så svært at få seed-kapital i dag. Det vil ikke kunne ses her og nu. Men det kan få konsekvenser om fem år, hvor der kan være en risiko for, at der ikke er vækst nok i it-branchen, siger Martti Malka.
boks:Vækst på det amerikanske marked
Det amerikanske venturekapitalmarked stiger for sjette kvartal i træk. Den samlede investering i andet kvartal af 2004 steg til 5,6 milliarder dollars ifølge den seneste undersøgelse fra det amerikanske analysebureau MoneyTree. Det er en stigning på 17 procent fra andet kvartal i 2003, hvor investeringsniveauet lå på 4,8 milliarder dollars.
Antallet af nyinvesteringer er højere, end det har været i de seneste to år. I andet kvartal af 2004 var 208 (eller 27 pct.) af i alt 761 investeringer nyinvesteringer. Det er en stigning på to procentpoint fra sidste kvartal, hvor andelen af nyinvesteringer var 25 procent.
Billedtekst: - Når der bliver investeret i få innovative teknologier, så er der selvfølgelig en risiko for, at der bliver taget for små udviklingsskridt på markedet. Det kan betyde, at danske virksomheder ikke får det løft, som de har brug for, siger formanden for Dansk Venturekapital- og Private Equity Forening, Ulrik Spork. Foto: Torben Klint
Andelen af nyinvesteringer er faldet fra 2001 til 2003 med 63 procent, hvorimod andelen af opfølgningsinvesteringer er steget med 25 procent. Kilde: Vækstfonden, 2004