Big mum

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. oktober 2004.


Det er nyt, at 150 danske sprittrafikanter skal afsone deres dom hjemme i stuen iklædt digital fodlænke. Men overvejelserne er gamle. For allerede i 1994 indførte svenskerne en tilsvarende ordning. Og det er ikke den eneste anvendelse af moderne kommunikationsteknologi, der er i færd med at ændre spillereglerne i det offentlige rum. I sidste årtusind installerede England sensorer og elektroniske sladrehanke i beskyttede boliger, så pensionister på en gang kan være trygge og samfundet spare penge. Dengang gav initiativerne anledning til diskussion - også på denne plads. For var vi i virkeligheden ikke blot vidne til realiseringen af George Orwells overvågningssamfund, hvor en teknologisk glidebane ville ende med Big Brother på skulderen af ikke kun spritbilister og plejehjemsbeboere, men os alle sammen? Allehånde kameraer, der foreviger os på togstationer og foran bageren, eller GPS-systemer i biler og mobiler, begrænser den personlige frihed og gør det nemt for skumle magthavere at registrere og kontrollere vores færden.
20 år efter 1984 er situationen imidlertid langt fra Orwells mareridtsvision. Vores traditionelle frygt for misbrug er i skred, så vi er mere opmærksomme på muligheder end risici. Overvågning er blevet trygt. Registrering bekvemt.
Endnu har vores politikere dog ikke loddet det snigende stemningsskift og tøver.
Hvorfor får spritbilisterne ikke følgeskab af selskabstømmere, checkbedragere og bagvaskere, så vi både sparer millioner i fængselsvæsenet og samtidig bringer soning af blødere kriminalitetsformer ind i nutiden? Hvor der kan argumenteres for, at voldsforbrydere forvares under lås og slå af hensyn til ofrene, kan man diskutere det formålstjenlige i at bure i øvrigt socialt velfungerende personer ind i et stærkt, socialt stigmatiserende fængsel.
Hvorfor indfører vi ikke biometrisk ID og digital kropsgenkendelse, så vi minimerer misbrug og gør det smidigere at færdes i et stadig mere sikkerhedsfokuseret samfund?
Og hvorfor opsætter vi ikke endnu flere overvågningskameraer og samkører oplysningerne, så vi skaber nye servicemuligheder og tryghed overalt.
Som verden har udviklet sig, kan vi i dag med fordel udskifte storebror med den virtuelle omsorgsmor, som støtter os på vores færden gennem livet. Utopisk og naiv science fiction?
Prøv at sige det til IT-Universitetet, der udvikler intelligente spøgelsesapplikationer, som både kan finde ud af, hvor du er henne og herefter indleder en begavet dialog med dig (se programmet Viden Om på tirsdag aften, DR 2). Det er på tide, at vi opdager, at it er meget andet end automation af arbejdsgange og industrirutiner. It kan og skal gøres vores liv bedre. Vi behøver ikke altid være så bekymrede og forsigtige.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere