Efter succes og fiasko kommer styrke

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. oktober 2004.


Ulla Brockenhuus-Schack, DTU Innovation, er blevet en hård kritiker og en god støtte ved selv at have oplevet op- og nedture med etablering af virksomheder. Nu bruger hun erfaringen til at sikre vækstsucceser.
portræt
Hun adskiller sig fra de fleste andre. Midt i karrierens højdepunkt valgte hun at gå på deltid for at have tid til sine børn. Hun går på jagt med sin mand i weekenden og dyrker karate i fritiden. Og så har hun som iværksætter både oplevet succes og fiasko og har ingen planer om at stoppe. Tværtimod. For den 42-årige Ulla Brockenhuus-Schack er ambitiøs og søger altid nye udfordringer.
Udfordringerne har ført hende til at læse MBA på det eftertragtede Columbia Business School, arbejde hos det anerkendte managementkonsulentfirma McKinsey og stå bag succesen IO Interactive og fuseren Haburi. Hendes næste udfordring er at få DTU Innovation, der i dag er et mindre ventureselskab inden for "early stage" investeringer, til at blive regionens største inden for fem år.

Succes gennem erfaring
I maj sidste år blev Ulla Brockenhuus-Schack rekrutteret til DTU Innovation som direktør. Investorerne bag ventureselskabet, blandt dem selskaberne Carlsberg, Novo og Danisco, ønskede, at iværksætterinitiativerne skulle kommercialiseres. Hendes erfaring skulle sikre, at porteføljevirksomhederne tjente penge.
- Jeg ved, hvad der skal til, for at få de grundlæggende ting til at gå op ledelses- og forretningsmæssigt. Men mere vigtigt, så ved jeg, hvad det vil sige at være iværksætter i med- og modgang. Når jeg sidder overfor en frustreret iværksætter, der har svært ved at få tekniske og forretningsmæssige personer til at samarbejde, så ved jeg, hvad det vil sige og har gode råd til, hvordan de kan løse problemet, forklarer Brockenhuus-Schack.
I løbet af det knapt halvandet år hun har været direktør for DTU Innovation er hver tredje investering blevet lukket ned, og kun de mest bæredygtige vækstvirksomheder er tilbage. Til gengæld har ledelsen aggressivt søgt nye vækstmuligheder og har gennemført mere end 30 investeringer i den samme periode. Ud over at sikre kommerciel succes er det hendes mål inden for de næste fem år, at ventureselskabet skal være regionens førende. DTU Innovation skal være det første danske ventureselskab, der tiltrækker udenlandsk kapital.

Internationale muligheder
Det internationale perspektiv opbyggede Ulla Brockenhuus-Schack allerede gennem sin studietid i USA. Hun var ellers godt i gang med studierne på Handelshøjskolen i København, da hun mødte en dansker, der læste MBA på Harvard University. Hans beskrivelser af MBA-livets faglige og internationale miljø på et af de hårdeste universiteter var en udfordring, hun ikke kunne modstå.
- Jeg tænkte, at hvis han kunne, så kunne jeg også. Så jeg droppede det sidste år på cand.merc. og læste i stedet gennem to år en MBA på Columbia Business School. Jeg var bidt af virksomhedsetablering og fokuserede derfor især på innovationsfagene, fortæller direktøren.
Den amerikanske iværksætterånd tog Ulla Brockenhuus-Schack med sig tilbage til Danmark. I stillingen som direktør for forretningsudvikling i Nordisk Film blev hun en dag introduceret for en gruppe unge fyre, der mente, at de havde en genial ide til at lave et nyt computerspil om en skaldet lejemorder.
- Jeg synes, at ideen lød spændende, så vi udarbejdede sammen en forretningsplan. Fokus var internationalt fra starten både i forhold til salg og partnerskaber. Vi valgte derfor også, at den ultimative test af produktet skulle gennemføres blandt en gruppe uvildige engelske udgivere. De var meget positive, og det gav os den endelig tro på, at produktet kunne blive en international succes, fortæller hun.
Selskabet, der i dag er kendt som vækstkometen IO Interactive, blev etableret, og to år senere i 2000 blev deres meget succesfulde produkt Hitman lanceret på markedet. Som arbejdende bestyrelsesformand brugte hun omkring halvdelen af sin arbejdstid på sammen med ledelsen at opbygge virksomheden, og hun blev selv en del erfaringer rigere undervejs.
- Det var lærerigt at arbejde så tæt på en gruppe meget kreative talenter. Det er altid en udfordring, når man kommer med forskellige kompetencer og skal arbejde for et fælles mål. Men vi fik en stor respekt og forståelse for hinandens forskelligheder, pointerer Ulla Brockenhuus-Schack.

Dårlig timing
Men hun har også oplevet modgang. Da IO Interactive var godt i vej, fik hun ideen til internettøjbutikken, Haburi. Hun sagde sit job op hos Egmont, fandt sammen med skarpe iværksætterdrenge og allierede sig med en flok McKinsey-konsulenter. Den skudsikre forretningsplan og drømmeholdet var på plads.
Men timingen kunne ikke have været dårligere. Den dag, Haburi blev lanceret, gik bunden ud af Nasdaq. Investorerne blev bange, og hvad der et år forinden kunne være blevet accepteret som begynderfejl blev katastrofale for det unge selskab.
- Op til lanceringen af sitet, gik alt efter planen. Imod alles forventninger havde vi fulgt tidsplanen og budgettet. Men da boblen bristede, lukkede investorerne kassen. Uforudsete sammenfald, som at vores betalingstjeneste pludselig opsagde samarbejdet, og at vi tre gange blev udsat for grov internetsvindel, blev fatale for den skrøbelige økonomi, fortæller Ulla Brockenhuus-Schack.
Haburi kæmpede i to år for at tjene penge. Men trods en høj vækststigning valgte investorerne til sidst at sælge Haburi til tyske ATL Gruppe. Investorerne fik aldrig deres investering tilbage. Det blev nogle hårde læreår for Ulla Brockenhuus-Schack, men den dyrt købte erfaring har hun senere fået tilbagebetalt mange gange.
- Jeg oplevede i praksis, at selv de mest solide vækstforudsigelser og forventninger ikke holder, når der sker uforudsigelige hændelser. Det er derfor vigtigt som iværksætter hele tiden at være forberedt på at ændre og tilpasse planerne og lige så vigtigt at finde investorer, der er tolerante og har forståelse for udfordringerne. Det er den, både teoretiske og praktiske, forståelse, jeg i dag anvender, når jeg vurderer nye venturemuligheder, forklarer Ulla Brockenhuus-Schack.

Billedtekst:
Efter en lang uge på kontoret forsøger Ulla Brockenhuus-Schack, direktør for DTU Innovation, at tage et afbræk i weekenderne og komme ud i naturen. Foto: Torben Klint

boks:
Blå bog - Ulla Brockenhuus-Schack

Erhvervsbaggrund:
• 2003 - : DTU Innovation, direktør
• 2001 - 2003: Media Invest, stiftende partner
• 1999 - 2002: Haburi, grundlægger
• 1998 - 2002: IO Interactive,
arbejdende bestyrelsesformand
• 1990 - 1999: Egmont, senest
forretningsudviklingsdirektør
for Nordisk Film
• 1988 - 1990: McKinsey & Company,
managementkonsulent

Uddannelsesbaggrund:
• 1988: MBA, Columbia Business School
• 1985: HA, Handelshøjskolen i
København




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Cyber Briefing

Computerworld giver dig hver måned 30 minutter med de nyeste cybertrusler, konkrete angreb og brugbare råd. Få indsigt i AI og sikkerhed, compliance, risikovurdering og forsvarsstrategier. Tilmeld dig næste Cyber Briefing nu.

14. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere