GIS til folket

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 22. oktober 2004.


Det er lidt af et paradoks. Amterne, som er notorisk berygtede for selv at kunne det hele og kun nødtvungent vil lære af naboen, har på GIS-området markeret sig med en næsten - overraskelse - fælles løsning. Via www.miljoeportalen.dk kan borgeren på digitale luftfotos finde vej til sit hus, udstrækning af lokalplaner, områder med jordforurening, vandreservoir og meget mere. Amterne har med GIS-systemerne begået et stykke elegant digital forvaltning, der både ligner en vinder i form af bedre offentlig service, og som sparer penge i administrationen. I hvert fald er amterne gået længere med de digitale muligheder, end de er forpligtet til lovgivningsmæssigt, fordi løsningerne sparer personale til sagsbehandling. Borgeren, landmanden eller en anden erhvervsdrivende kan med de digitale kort betjene sig selv.
Imidlertid forventes det, at strukturreformen vil skubbe ansvaret for GIS-løsningerne hen til de kommende storkommuner. Amterne advarer mod udviklingen, fordi kommunerne er for små til opgaven. I stedet foreslår amterne en centralisering for at holde liv i og fastholde kvaliteten i en velfungerende borgerserviceløsning.

I dag har de 13 amter hvert deres GIS-center. Hvis ansvaret bliver flyttet til de kommende storkommuner, skal der opbygges et trecifret antal kompetencecentre. Det er godt for arbejdsløse it-folk, der så kan omskoles til GIS-specialister. Men det betyder samtidigt, at rationaliseringsgevinsten går fløjten, når der derved skabes hundreder af nye offentlige job. Omvendt kan kommunen komme til den konklusion, at den ikke har råd til at ansætte GIS-personale, hvorfor den vil holde fast i blot at sende kort og tegninger per brev. Den sammenhængende borgerservice vil langsomt desintegrere.

Det er værd at bemærke, at selv om amterne arbejder sammen i dag, så er det dog ikke lykkedes dem at udvikle en fælles brugergrænseflade. Den er, for at sige det mildt, stærkt uensartet og generelt svær at bruge. Hvis man bor i Frederiksborg Amt, som ligner duksen i klassen, kan man finde sit eget hus ved at indskrive en adresse (www.fa.dk/arealinfo). Bor man i Nordjylland skal man anvende en webbrowser, som kører Java. Og er man så uheldig at bo i Københavnsområdet (www.teknik-kbhamt.dk) skal man helst kende til ejerlavet.
På den måde vidner amternes samarbejde i sig selv om, at der er mange opgaver, som skal flyttes væk fra det nære og op på et højere og mere centralt niveau med rette engagement. Som så ofte herhjemme sidder man med en fornemmelse af, at det bør kunne gøres endnu bedre. Vel at mærke med få midler. Her er en god og nem sag. Kom så, Sander. Flyt GIS til Kort & Matrikelstyrelsen, så vi ikke drukner den høje danske standard i strukturreformens flodbølge.

Se tema om GIS side 18 - 20




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere