Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 19. november 2004.
Erhvervslivets spidser har været til midtvejsevaluering hos Bill Gates i deres ambitiøse globaliseringsplaner. Dommen er:
Der skal meget mere til, hvis I ikke vil dumpe.
™Innovation
Den Danske Drøm og The American Dream kredser muligvis om de samme tanker: Vækst, viden og verdens ledende it-samfund. Men vejen dertil er det sværere at enes om.
Det demonstrerede debatten, da erhvervslivets suveræne mega-stjerne, Bill Gates, og Harvard-professor Kenneth Rogoff tirsdag troppede op i Imperial i Købenahvn. Gates var det trækplaster, der skulle til for at samle eliten i dansk erhvervsliv og politik for at diskutere globaliseringens udfordringer med den danske tænketank "Fremtidens Vækst" og erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen (K).
Tænk stort og skab et universitet i verdensklasse, lød rådet fra amerikanerne.
Opkvalificer arbejdsstyrken og øg uddannelsesniveauet, lød den mindre konkrete ambition fra danskerne.
De havde hidkaldt de amerikanske guruer for at få deres input her et halvt år før, tænketanken skal aflevere sine endelige anbefalinger til regeringen.
Et hovedbudskab fra Bill Gates og professor Rogoff var, at Danmark skal sætte langt mere fokus på samarbejdet mellem universiteter og iværksættere.
Amerikanske universiteter har tradition for, at nye iværksætterinitiativer udspringer direkte fra universiteterne eller i tæt samarbejde med uddannelsesstederne.
- Professorer på de ledende amerikanske universiteter har ofte deres egen virksomhed ved siden af universitetsjobbet. Der er derfor et utrolig tæt samspil mellem de to miljøer, hvilket har skabt adskillige stærke iværksætterinitiativer, forklarede professor Kenneth Rogoff.
Hverken tænketanken eller ministeren fremhævede samspillet mellem akademikere og iværksættere som et af hovedpunkterne. Så det ser ikke ud til, at danske professorer i højere grad skal motiveres til at kommercialisere deres forskning eller stå bag nye iværksætterinitiativer.
Bendt Bendtsen mener, at iværksætterne skal hjælpes ved at give dem bedre adgang til finansiering.
- Det er vigtigt, at vi skaber plads til at realisere Den Danske Drøm. Det kan vi gøre ved at give iværksættere lettere adgang til risikovillig kapital gennem eksempelvis ‘kom i gang'-lån, fortalte ministeren.
Et synspunkt, der i øvrigt ikke er helt i tråd med konklusionerne på Venture Summit i København tidligere på året. Her gjorde man det klart, at det ikke er kapital, men i højere grad gode iværksætterinitiativer, der er mangel på.
Gates og Rogoff gav Stanford, Harvard og MIT meget af æren for den enorme it-vækst i USA. Anbefalingen fra de to amerikanske foredragsholdere var derfor, at Danmark skal udvikle et universitet på internationalt topniveau.
- Det er ledende universiteter, der kan skabe vækst i et område. I USA har Stanford og University of California eksempelvis været den drivende kraft bag Silicon Valley, forklarede Bill Gates.
Bill Gates pointerede også, at hvis Danmark vil gøre sig nogen forhåbninger om at skabe et nyt Silicon Valley, så kræver det, at vi skaber lignende universitetskræfter i den nærmeste fremtid. Ifølge Gates nytter det ikke noget at vente med satsningen.
- I dag er det primært amerikanske og europæiske skoler, der er blandt de bedste universiteter i verden. Men i Indien og Kina stiger uddannelsesniveauet. I løbet af de næste 10 år tror jeg, at der kommer asiatiske universiteter op blandt de 10 bedste skoler i verden, forklarede Microsofts grundlægger.
Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen og tænketankens formand, Anders Knutsen, var enige i, at et højere uddannelsesniveau er nødvendigt.
Bendt Bendtsen fortalte, at regeringen af samme årsag har bevilget ekstra penge til området.
Men ud over øgede bevillinger kom der ikke mange bud på, hvordan Danmark kan skabe en uddannelsesinstitution på internationalt topniveau. De danske repræsentanter havde ingen anbefalinger til, hvad universitetets særlige fokus kunne være, eller hvordan universitetet kunne tiltrække de bedste professorer eller de dygtigste studerende. Blot for at nævne et par eksempler.
Uanset hvad, man måtte have fået indtryk af i medierne, var udenlandsk arbejdskraft i Danmark ikke det eneste punkt, der blev diskuteret. Men det var et af de centrale, og det krævede ikke mange bemærkninger fra Gates, før en forlegen latterbølge i Imperials enorme biografsal afslørede, at han havde ramt et særdeles ømt punkt. Det stod dog også hurtigt klart, at det langtfra kun er et dansk problem. Både Bill Gates og Kenneth Rogoff kritiserede også, at det er svært både at få studie- og arbejdstilladelse i USA.
- Det er en hindring for vækst, hvis det bliver for svært for højtuddannede at få arbejdstilladelse i et land. I USA, hvor det er meget svært for udlændige at få en arbejdstilladelse efter uddannelsen, oplever vi i disse år et stort fald i ansøgere til universiteterne. Det kan skade vores økonomi på længere sigt, forklarede professor Kenneth Rogoff.
Ministeren og tænketankens formand var enige i, at det er vigtigt at trække højtuddannet arbejdskraft til Danmark. Ifølge formanden skal Danmark især fokusere på at tiltrække unge talenter og studerende.
Men trods den brede enighed, var der ingen, der gav et bud på hvordan grundlæggende barrierer, som den lukkede danske kultur, det danske vejr og det besværlige sprog, overvindes.
Det punkt, de fire foredragsholdere var mest uenige om, var, hvor stor Kinas og Indiens vækst reelt kommer til at være.
Harvard-professoren vurderede, at væksten i de to lavomkostningslande vil gå væsentligt langsommere, end de vestlige lande forventer:
- Det er en typisk fejl, at vi i de vestlige lande ser de høje vækstforventninger for Indien og Kina, og så tror vi, at hele markedssituationen er ved at ændre sig. Det er den ikke. Billedet ændrer sig ikke nær så hurtigt, som vi tror, pointerede Harvard-professoren.
Tænketanken forventer derimod, at væksten i de to lande vil få store konsekvenser. Den mener derfor, at det er vigtigt, at Danmark får en handlingsplan for globaliseringen. Men uanset om den konservative professor eller de visionære danskere får ret, så kommer der en dansk handlingsplan for globaliseringen i foråret 2005. På det tidspunkt vil vi så kunne se, hvor mange af Bill Gates' og Kenneth Rogoffs anbefalinger, der er blevet fulgt. For én ting er klar: Hvis dansk erhvervsliv vil satse på at få det næste Silicon Valley, så skal der ambitiøse planer til.
Boks:
Fem syn på fremtiden
Bendt Bendtsen, erhvervs- og økonomiminister:
Højere niveau på uddannelse og efteruddannelse
Flere penge til national og international forskning
Lavere skatter
Bedre finansieringsvilkår for iværksættere
Fremme godt købmandskab
Anders Knutsen, formand for tænketanken Fremtidens Vækst:
Opkvalificering og omskoling af arbejdsstyrken
Fokus på forskning og dygtigere forskere i elitemiljøer
Vi skal ikke være billigst, men dygtigst ved at gribe og omsætte nye viden
Mere internationalt fokus på outsourcing, eksport og udenlandske højtuddannede
Mindre offentlige dominans ved lavere selskabsbeskatning og privatisering af offentlige opgaver
Kenneth Rogoff, professor på Harvard University:
Outsourcing er godt for økonomien
Væksten i udviklingslandene kommer langsommere end de fleste forudser
Der er et skift i outsourcingopgaver fra simple til mere komplekse rutinejob
Det skal være lettere for højtuddannede at komme til landet
Der skal etableres verdensledende uddannelsesinstitutioner
Bill Gates, grundlægger af Microsoft:
Indien og Kina kommer til at spille en stor rolle i verdensøkonomien
Verdens ledende universiteter driver væksten
Vigtigt med et tæt samarbejde mellem universiteter og iværksættere
Vigtigt at kunne tiltrække højtuddannet arbejdskraft
Mere komplekse outsourcing opgaver kan sagtens fungere
Boks:
Tænketanken fremtidens vækst
Tænketanken Fremtidens Vækst er nedsat af den danske regering i foråret 2004. I de seneste 8 måneder har 13 af dansk erhvervslivs spidser i tænketanken været i gang med at udarbejde en plan for hvordan Danmark skal håndtere de globale udfordringer. I gruppen sidder prominente folk som Daniscos administrerende direktør, Alf Duch-Pedersen, Københavns Fondsbørs' administrerende direktør, Hans-Ole Jochumsen, og ISS' koncernchef, Eric Rylberg. Tænketanken kommer med sine endelige anbefalinger til regeringen i foråret 2005.
Billedtekst:
Til foråret skal formand Anders Knutsen aflevere anbefalingerne fra tænketanken Fremtidens Vækst til, hvordan Danmark skal navigere
i en globaliseret virkelighed. I denne uge stillede han op til evaluering hos Bill Gates og professor Kenneth Rogoff.