Tetra til brandvæsen trods politisk tøven

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 26. november 2004.


Trods de danske politikeres tøven har Rigspolitiet og Københavns Brandvæsen valgt at investere i mobilteknologien Tetra.

Danske politikeres tilbageholdenhed med at investere i mobilteknologien Tetra har hverken holdt Københavns Brandvæsen eller Rigspolitiet tilbage.
De to organisationer har nemlig valgt at investere i Tetra-radioer, selv om det seneste forsvarsforlig betyder, at staten tidligst er klar til en landsdækkende satsning på Tetra i 2007.
Det kunne Motorola - som gennem selskabet Tetranet ejer en af to landsdækkende licenser til Tetra - afsløre på verdenskongressen for Tetra i Østrigs hovedstad, Wien, i denne uge.
- Beredskabet er vores hovedopgave, selvom vi er begyndt med kommercielle kunder. Det er rart, at det nu viser sig, at der er beredskabskunder, der ikke kan vente på den store løsning, fortæller Bo Wassberg, der er administrerende direktør for Motorola og søsterselskabet Tetranet i Danmark.

Tetra-teknologien er specielt rettet mod beredskabet som politi og brandvæsen, også kaldet blå blink-kunder. Den digitale mobilteknologi giver blandt andet mulighed for prioriterede kald og gruppekald.
Alligevel har der i Danmark været usikkerhed om, hvorvidt der overhovedet er brug for teknologien.
Det på trods af, at der i 2001 blev uddelt Tetra-licenser til selskaberne Tetranet og Tetrastar, som har forpligtet sig til at bruge over en milliard kroner på at udbygge danske Tetra-netværk.
På grund af usikkerheden har Tetranet i stedet satset på kunder i den private sektor, hvor gennembruddet kom med en ordre til Hovedstadens Udviklingsråd og 1.200 busser i hovedstadsområdet.
Herudover har også vagtselskabet Isat og Dansk Autohjælp i Fredensborg valgt at købe Tetra-radioer fra Motorola, hvis Tetra-netværk indtil videre dækker hovedstadsområdet.

De nye ordrer til brandvæsenet og politiet er ikke store ordrer, men de er væsentlige for Motorola, fordi de viser, at der kan være brug for Tetra i beredskabet. Rigspolitiet har for eksempel leaset Tetra-radioer med GPS, så centralen kan se, hvor bilerne er henne.
Hos Rigspolitiet fortæller chefpolitinspektør Jørgen Hedegaard dog, at formålet først og fremmest er at teste flådestyring af politibilerne, ikke at teste Tetra.
- Parallelt bruger vi vores eget radionetværk. Men når vi nu alligevel skal igennem det her pilotprojekt, så kan vi lige så godt teste Tetra samtidig og se, om det er så fantastisk, som Tetranet påstår, siger han.
Den samlede investering for Motorola kan løbe op i omkring 800 millioner kroner, hvis Tetra-nettet skal være landsdækkende, og der er derfor langt til sorte tal på bundlinien.
Et politiforlig, et forsvarsforlig og specielt en kommende kommunalreform har i første omgang gjort det svært for Tetranet at vinde kunder inden for nød- og beredskabstjenesterne.

Danmark spiller en stor rolle i Tetra-udviklingen, selvom de danske myndigheder endnu ikke er blevet enige om en fælles plan for at investere i Tetra.
Danskeren Jeppe Jepsen er næstformand i Tetra Mou, den internationale organisation, der styrer udviklingen af Tetra-standarden, og Motorola har i Danmark 150 ingeniører, som alene arbejder med at udvikle denne teknologi.
På verdenskongressen i Wien viste blandt andet Motorola, hvor langt Tetra-teknologien er kommet i de mange år, den har været under udvikling.
De nyeste terminaler indeholder farveskærm, GPS og WAP, og næste år begynder de også at komme med Java.
Motorola fremviste også en transportabel fingeraftryks-læser, som kan sluttes til en Tetra-terminal. Den kan politiet bruge til at tage fingeraftryk på gerningsstedet og straks sende det via Tetra-netværket til centralen, som kan sende oplysninger om personen fra databasen tilbage.
I år var det syvende gang, verdenskongressen fandt sted.

Boks:
Fynske taxaer får eget mobilnetværk
Mobilteknologien Tetra tages nu i brug af omkring 250 taxaer i hyrevognsfirmaet Taxa Fyn.
Bag projektet står it-firmaet Frogne, der satser på totalløsninger til taxa-branchen og efter eget udsagn har omkring 35 procent af markedet i både Danmark og Sverige.
Ordren betyder, at Frogne opstiller seks Tetra-basestationer, som sørger for at håndtere al kommunikation mellem centralen og de mange taxaer.
Tetra-teknologien er oprindeligt udviklet til politi og brandvæsen, men Frogne har valgt denne mobilteknologi, fordi den gør det muligt at prioritere datatrafikken.
Dermed bliver det muligt at garantere, at informationerne altid kommer igennem. Noget, som ikke er muligt, hvis man lejer sig ind på de store teleselskabers netværk og bruger teknologien GPRS til datatrafik.
Samtidig giver Tetra plads til langt flere data end de analoge løsninger, der bruges i dag.
- Tetra giver nogle ret eventyrlige muligheder inden for styring af trafik og prioritering. Vi har implementeret prioritering i vores analoge systemer, og det kan vi nu også gøre med Tetra uden at være afhængig af teleselskaber som TDC eller Sonofon, siger administrerende direktør Kaare Frogne.
Både det Motorola-ejede selskab Tetranet og Tetrastar i Sønderborg har fået tildelt landsdækkende licenser til at opbygge et Tetra-netværk i Danmark, men Frogne har valgt at gå uden om de to selskaber og i stedet opbygge sit eget netværk.
- Vi er Tetrastar-partner, men de er for dyre. En taxa-virksomhed afskriver over ti år, og så er det for dyrt at leje sig ind på et netværk, siger Kaare Frogne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere