Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 10. december 2004.
Det første innovative partnerskaber mellem Handelshøjskolen i København og erhvervslivet er på plads. De fleste virksomheder er imidlertid stadig skeptiske over for partnerskaber til andet end rekruttering.
I de seneste måneder er alt fra erhvervsministeren og innovationsrådet til ledende virksomhedschefer kommet med den samme anbefaling: Et stærkt samarbejde mellem de videregående uddannelsesinstitutioner og erhvervslivet skal være med til at skabe innovation.
Microsoft har allerede meldt ud, at deres samarbejde med IT-Universitetet har været med til at styrke selskabets udviklingsaktiviteter i Danmark. Og nu har CBS (Handelshøjskolen i København) også taget budskabet til sig og præsenteret et virksomhedspartnerskab med IBM, der skal skabe produkt- og forretningsudvikling.
Fremover vil der derfor på udvalgte projekter sidde både repræsentanter fra CBS og IBM ved bordet, når IBM skal udvikle nye forretningsideer.
- Vi skal skabe en innovativ kultur i Danmark, og det gør vi gennem et samarbejde med erhvervslivet. Samarbejdet skal styrke Danmarks innovative kompetence, sagde CBS's rektor Finn Junge-Jensen ved offentliggørelsen af partnerskabet.
Partnerskabet med IBM er langt fra det første, handelshøjskolen har indgået med erhvervslivet, men det er første gang CBS bliver involveret i partnerens forretningsudvikling. For at understrege intentionerne med samarbejdet stod innovation øverst på dagsordenen, da samarbejdet blev offentliggjort.
CBS's rektor, Finn Junge-Jensen, sagde, at det er en klar del af handelshøjskolens strategi at indgå tætte arbejdsrelationer med erhvervsvirksomheder.
- CBS's nye virksomhedspartnerskab skal sikre, at handelshøjskolen er innovativ. Omvendt skal IBM også få del i den viden, der bliver genereret på handelshøjskolen. Der skal derfor komme fælles initiativer ud af samarbejdet til gavn for os begge, sagde Finn Junge-Jensen.
CBS' nye partner gav ligeledes udtryk for store forventninger til samarbejdet.
- Der er stærkt brug for innovation i Danmark. Vi ønsker derfor at være med til at fremme innovationsniveauet i Danmark og mener, at både CBS og IBM vil kunne få noget ud af samarbejdet. Ægte innovation opstår i krydsfeltet mellem opfindelse og indsigt, og det skal vi søge at få sammen, forklarede Lars Mikkelgård-Jensen, administrerende direktør for IBM Danmark.
IBM og CBS har planlagt en række arrangementer om udveksling af lærerkræfter og IBM-medarbejdere. CBS' forskere skal dele deres viden med IBM. Til gengæld har IBM forpligtet sig til at udlåne tekniske specialister til forskningsmiljøet på CBS.
Selvom CBS' samarbejde med IBM er det første af de i alt 16 virksomhedspartnerskaber, der lægger op til et så tæt forretningsmæssigt samarbejde, så mener handelshøjskolen, at der fremover vil komme langt flere.
CBS' Corporate Relations Director, Marisa Rud, pointerer, at det er op til virksomhederne at tage initiativet.
- I vores partnerskabsaftaler sætter vi brede rammer. Det er så op til selskaberne, hvordan de vil udnytte dem, men jeg er sikker på, at vi fremover vil se langt flere, mere aktive forretningspartnerskaber som det vi har indgået med IBM. Virksomhederne vil fremover være meget mere bevidste om, hvad de gerne vil have ud af samarbejdet, forklarer Marisa Rud.
Hun mener, at det ikke kun vil handle om at få nye partnerskaber. CBS' nuværende partnere har potentiale til også at udvikle et tættere samarbejde med højskolen.
- Det er svært at sige, om formålet med de nuværende partnerskaber alene er markedsføring, eller om det kan udvikle sig til tættere forretningsudvikling. Samarbejdstyperne er ikke statiske. Hvis de nuværende partnere har ressourcer, så kan de bruge partnerskaberne mere aktivt, siger Marisa Rud.
Men handelshøjskolens nuværende partnere er tilbageholdende over for et tættere samarbejde om forretningsudvikling. En rundspørge, foretaget af Computerworld, viser, at ingen af de fem adspurgte nuværende samarbejdspartnere har planer om at anvende partnerskabet til forretningsudvikling eller innovation.
- I fremtiden vil vi måske få et tættere samarbejde om efteruddannelse og større udbytte af uformelle kontakter på CBS. Men vi har ingen planer om at bruge partnerskabet til at udvikle vores forretningsområder. Vi arbejder med videnudvikling. Måske havde det været anderledes, hvis vi havde et konkret produkt, forklarer PricewaterhouseCoopers' marketingdirektør Keld B. Holmgaard.
Han mener, at der ligger et innovativt budskab i at have et partnerskab med CBS i sig selv.
- Der er en signalværdi for os i at have et auditorium på Handelshøjskolen i København. Det er noget andet at være vært for et arrangement på landets førende uddannelsesinstitution, end på et hotel et eller andet sted ud i byen, forklarer Keld B. Holmgaard.
Heller ikke Ernst & Young, Oticon, Deloitte eller Danisco har planer om at udvide samarbejdet.
- Vi har ikke anvendt vores samarbejde med handelshøjskolen til mere forretningsorientede opgaver eller til interne projekter. For os er det et rekrutteringssamarbejde, og det forventer vi, at det fortsætter med at være, siger Claus Friis Hansen fra Danisco.
Flere af partnerne har svært ved at se, hvorfor de skulle ændre samarbejdsformen.
- Måske skyldes det, at vi ikke oplever behovet i dag. For som et en gammel amerikansk talemåde lyder, ‘If it ain't broke, don't fix it', pointerer PricewaterhouseCoopers' marketingsdirektør Keld B. Holmgaard.
Boks:
CBS' partnerskabsprogram
Formål
Hensigten med et partnerskab er at etablere en relation mellem en virksomhed og handelshøjskolen. CBS giver virksomheden en række tilbud, men det er op til den enkelte virksomhed at bestemme, hvor meget de vil have ud af samarbejdet.
Tilbud til virksomhedspartnerne
1. Forskere: Adgang til forskere, forskningsresultater og muligheder for etablering af samarbejde.
2. Studerende: Adgang til studerende på handelshøjskolen og internationale universiteter gennem virksomhedspræsentationer, trainee-ordninger og rekrutteringstiltag.
3. Et auditorium eller en anden facilitet får virksomhedens navn.
4. Invitationer til seminarer, workshops og arrangementer med gæsteprofessorer
5. Adgang til højskolens bibliotek
Pris
Det koster 200.000 kr. om året. En virksomhed forpligter sig til tre år ad gangen.
Boks:
De bruger partnerskaber
Deloitte
Start: Deloitte har haft et partnerskab med Handelshøjskolen i København i fire-fem år.
Årsag til aftale: Partnerskabet blev indgået for at tiltrække studerende.
Anvendelse af partnerskabet: Deloitte anvender samarbejdet til profilering af selskabet. Det sker gennem synlighed af Deloitte-navnet i et auditorium og forskellige rekrutteringsaktiviteter over for de studerende.
PriceWaterhouseCoopers
Start: Aftalen blev indgået i slutningen af 1990'erne.
Årsag til aftale: Formålet var at markedsføre sig over for de studerende. Derudover løste det også et praktisk pladsproblem, når man skulle afholde konferencer. Det problem er blevet løst sidenhen.
Anvendelse af partnerskab: PricewaterhouseCoopers anvender fortsat partnerskabsaftalen til profilering over for de studerende gennem arrangementer, firmanavn i auditorium og undervisning.
Oticon
Start: Oticon har haft en aftale med Handelshøjskolen i København i omkring syv år.
Årsag til aftale: Oprindeligt blev aftalen indgået, fordi Oticons fond besluttede at donere en lejlighed til en gæsteprofessor. I denne forbindelse fik Oticon tilbudt et virksomhedspartnerskab.
Anvendelse af partnerskabet: Oticon anvender partnerskabet til at deltage i foredrag på handelshøjskolen i eksempelvis organisation, Corporate Governance eller Social Responsibility. Derudover afholdes årligt et par møder med lærere på CBS.
Ernst & Young
Start: Partnerskabet blev indgået i foråret 2004.
Årsag til aftale: Handelshøjskolen i København er det sted, Ernst & Young rekrutterer flest medarbejdere fra. Formålet er at have en aktiv sponsorering, hvor Ernst & Young er synlig over for både studerende og firmaets ansatte, der læser på handelshøjskolen.
Anvendelse af partnerskabet: Ernst & Young anvender højskolens faciliteter og følger løbende tilbudene om foredrag og gæsteforelæsninger.
Danisco
Start: Aftalen blev indgået i 2003.
Årsag til aftale: Aftalen blev indgået for at profilere sig over for de studerende.
Anvendelse af partnerskabet: Danisco anvender partnerskabet til at markedsføre Danisco over for de studerende og styrke deres profil. Der afholdes eksempelvis foredrag for de studerende om relevante forretningsproblemstillinger, hvor Danisco anvendes som case.