Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 17. december 2004.
Falck opnår store besparelser ved at outsource programmering til Indien. Ambitionen er, at størstedelen af it-udviklingen skal ske i lavomkostningslande.
Hvis alt går efter planen, bliver 50 procent af Falcks it-udvikling programmeret i lavomkostningslande om et år. Falck outsourcer allerede i dag al it-udvikling, men det er til danske virksomheder.
Nu er redningsvirksomheden i fuld gang med det første offshore outsourcing-projekt. Aftalen er indgået med skandinaviske Creuna og danske Kring Technologies, der har en indisk produktionsafdeling.
Hvis resultatet af opgaven lever op til forventningerne, når projektet er overstået i marts 2005, vil det få store konsekvenser for Falcks fremtidige outsourcing.
- Vi har allerede forhørt os hos vores nuværende leverandører, om de har mulighed for at outsource dele af opgaverne til lavomkostningslande. Alle har været meget positive over for ideen. Så hvis alt går vel, kunne jeg forestille mig, at halvdelen af vores outsourcing om et år går til underleverandører i lavomkostningslande, vurderer Falcks it-direktør Torben Ruberg.
Men først skal samarbejdsformen testes med de to lokale aktører, Creuna og Kring Technologies. Falck mener, at det er en fordel for dem, at de har et dansk mellemled, der står for opgaveløsningen i Indien.
- Vi har valgt at outsource outsourcingen, og i princippet er det skjult for os, at der er indiske medarbejdere på projektet. Det gør selvfølgelig, at der er et ekstra led, som er med til at gøre opgaven dyrere. Det ville helt sikkert være muligt at spare ved selv at stå for det hele, men vi har ikke kritisk masse eller lyst til at bevæge os ind i et område, hvor vi ikke har nogen erfaring, siger Torben Ruberg.
Falck forventer, at projektkvaliteten skal være den samme, som hvis opgaven var løst i Danmark. Men besparelserne er afgørende for Falck.
- Vi sparer 33 procent på løsningen med Cruena og Kring, hvor programmering forgår i Indien, frem for hvis alt blev lavet i Danmark. De indiske medarbejdere bruger flere timer på at løse en opgave, men prisen pr. time er så meget lavere, at de totale lønudgifter er væsentlig lavere. Til gengæld er der ekstra omkostninger, som vi har regnet med til eksempelvis specificering af systemet, oversættelse af dokumenter og ekstra mellemled, siger Falcks it-direktør.
Falck har som det første offshore-projekt valgt en opgave, som de selv mener ikke er forretningskritisk. Det er en teknisk omlægning af en webbaseret applikation til deres hjemmeside.
- Projektet blev startet for to måneder siden. Perioden indtil i dag har været anvendt til at specificere og dokumentere systemet. Det har været en langt mere grundig dokumentation, end vi normalt har. Den omfattende specificering er nu blevet sendt til Indien for at blive programmeret. Når programmeringen er færdig, vil de endelige test blive gennemført i Danmark, forklarer Ruberg.
Når projektet er færdigt til marts næste år, skal der foretages en fælles evaluering mellem Falck, Creuna og Kring Technologies af, hvordan parterne synes, at det er gået.
- Prisen på omgaven ligger fast, så det kan ikke blive dyrere for os. Men kvaliteten og samarbejdet skal evalueres. Hvis vi mener, at samarbejdet og projektet er gået godt, vil vi se på mulighederne for at bruge den samme model på flere outsourcing-opgaver. Det vil i første omgang være teknologitunge projekter, men vi venter, til vi har overstået det første offshore outsourcing-projekt, pointerer Falcks it-direktør.
Billedtekst:
Lave omkostninger It-direktør Torben Ruberg tror på, at Falcks nuværende outsourcingpartnere fremover vil anvende it-medarbejdere i lavomkostningslande.
Foto: Torben Klint
Boks:
Fordele og ulemper Ifølge falck
Fordele:
Lav timeløn
Ulemper:
Krav om høje specifikationskrav
Krav om materiale på engelsk
Omkostninger til et ekstra led
Boks:
Kring Technologies
Kring Technologies er en danskejet virksomhed med produktionsafdeling i Indien. Forretningsområder er udvikling af software-, internet- og databaseløsninger. Kring har 75 ansatte, hvoraf 10 er i Danmark og 65 er i Indien. Den indiske afdeling er dansk ledet og har kombineret danske og indiske projektledere. Kring Technologies mener selv, at deres fordel er, at de er bindeleddet mellem danske virksomheder og billige, indiske it-medarbejdere.
Creuna
Creuna er en norskejet it-konsulentvirksomhed, der primært beskæftiger sig med internet- og intranetløsninger. Der er 110 ansatte, hvorag 40 er ansat på det danske kontor. Creunas formål med samarbejdet med Kring Technologies er at reducere udviklingsomkostningerne og fokusere mere på it-konsulentydelser.