LæsInd-bureauerne venter et travlt forår

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 17. december 2004.


JWN Data og Data Scanning skal scanne adskillige tusinde fakturaer til det offentlige fra 1. februar 2005.

LæsInd-bureauerne står klar. Så klar som de kan være lige nu. De forventer, at det vil vælte ind med opgaver fra 1. februar 2005, hvor bureauerne skal hjælpe det offentlige med at realisere den ambitiøse plan om at gøre alle leverandørfakturaer elektroniske i det nye år.
De små og mellemstore leverandører, der ikke selv har det tekniske udstyr, kan få hjælp fra et LæsInd-bureau. Til den store indscanningsopgave har det offentlige valgt to veletablerede LæsInd-bureauer, JWN Data og Data Scanning. Men trods mange års erfaring og god forberedelsestid, er de to aktører fortsat i tvivl om, hvor mange opgaver, de vil få fra 1. februar.
- Vi er klar, men usikre på, hvor mange kunder og opgaver, der kommer. De første aftaler, regner vi med, kommer på plads i slutningen af december og så vil det stige i løbet af januar, siger JWN Datas administrerende direktør Jan Werum.
Det er kun virksomheder med en omsætninger over 15 millioner kroner, der på forhånd skal lave en aftale med et bureau. De mindre leverandører behøver ikke have en kontrakt. De skal bare sende fakturaerne efter 1. februar, så det faktiske antal vil først vise sig efter skæringsdagen. Bureauerne forventer, at der er mange, der vil benytte sig af tilbuddet.
- Det er kun omkring 10 procent af de private virksomheder, der er gearede til selv at stå for den elektroniske betaling fra starten. Det offentlige har omkring 250.000 leverandører. Så der er rigtig mange leverandører, der får brug for hjælp til mange tusinde fakturaer, vurderer Niels Frost Larsen fra Data Scanning.

De to konkurrenter, JWN Data og Data Scanning, har derfor valgt at vente med at ansætte alle de nye medarbejdere, der er brug for.
- Vi har i dag 130 medarbejdere, der beskæftiger sig med indscanning. Efter 1. februar forventer jeg, at flere end 160 arbejder med det. Måske flere. Men vi mangler fortsat at se, hvor stort omfanget bliver, før vi ved, hvor mange vi har brug for, siger Niels Frost Larsen fra Data Scanning.

At antallet af opgaver vil falde virker næsten mere sikker end væksten. De to bureauer er bevidste om, at de går ind på marked, som hurtigt vil falde igen.
- Der vil være en stor opgavepukkel i 2005 og 2006. Men omkring 2007 vil mange virksomheder selv være parate til at udstede e-fakturaer og vores antal af opgaver vil falde igen, forklarer JWN Datas direktør Jan Werum.
Det fald ser begge bureauer som en naturlig markedsudvikling. Og det bliver ikke noget problem, mener de. Når den store arbejdspukkel med de offentlige e-faturaer er overstået, vil der opstå andre, tilsvarende projekter.

Billedtekst:
elektronisk regning. Fra 1. februar næste år skal alle leverandører til det offentlige sende fakturaen elektronisk.

Boks:
læsind-service
Formålet med LæsInd-service er at scanne og omdanne en faktura til en elektronisk regning i OIOXML-standard. Når regningen er i det nye elektroniske format, sendes den videre til den offentlige modtager og den oprindelige regning makuleres.

Der er besluttet en fast pris på 6,25 kr. for at få læst en faktura ind. Det offentlige betaler for indscanning for små og mellemstore virksomheder med en omsætning under 15 millioner kroner. Andre virksomheder selv skal stå for indscanningen eller kan betale sig fra det.

Læs mere på: www.virk.dk

Boks:
LæsInd bureauerne
Et LæsInd-bureau er en servicevirksomhed, der blandt andet indlæser fakturaer for offentlige leverandører. Det offentlige har certificeret to danske LæsInd-bureauer, JWN Data og Data Scanning. Oprindeligt blev tre virksomheder godkendt, men det tredje bureau, Post Danmark, har siden købt Data Scanning. De offentlige leverandører, der får indlæst fakturaer gratis, skal benytte et af de to bureauer.

• JWN Data blev etableret i 1972 og har i dag flere end 30 medarbejdere fordelt på kontorer i København og Århus. De primære ydelser er datafangst, print, kuvertering, elektronisk arkivering og scanning.

• Data Scanning blev etableret for 35 år siden og beskæftiger i dag omkring 130 ansatte i Hedehusene, Odense og Århus. Arbejdsopgaverne omfatter scanning og registrering af eksempelvis papir og elektroniske medier.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Cyber Briefing

Computerworld giver dig hver måned 30 minutter med de nyeste cybertrusler, konkrete angreb og brugbare råd. Få indsigt i AI og sikkerhed, compliance, risikovurdering og forsvarsstrategier. Tilmeld dig næste Cyber Briefing nu.

14. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere