At ødelægge for at genopbygge

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 18. februar 2005.


17.000 amerikanske programmørjob blev flyttet til Indien onsdag aften. I den uforlignelige tv-serie Præsidentens mænd, der kører på DR2, lykkedes det det gigantiske it-selskab JCN at få lobbyet en frihandelsaftale igennem, hvorefter det prompte rykkede en stor del af arbejdsstyrken til Asien. I en særlig intens dialog mellem it-firmaets lobbyist og præsidentens rådgiver, forstod seeren, at det blot var begyndelsen. I løbet af en ti-årig periode ville yderligere 3,3 millioner it-job forsvinde ud af USA.

Globaliseringen ramte Guds eget land i hjertekulen, og den ellers så potente præsident var magtesløs. Udviklingen med udflytning af arbejdspladser, offshoring i fagjargonen, var uafvendelig som tidevandet, mente han og føjede retorisk til:
"Skal vi virkelig forbyde digitalure for at sikre branchen reparation af standure?"
Som i fiktionens verden har vi også i virkelighedens Danmark en kæmpe udfordring med at afkode og komme op at surfe på udviklingsbølgen, der rykker stadig mere komplekse arbejdsfunktioner ud af hænderne på os, fordi det kan gøres billigere og bedre andre steder. Hvad skal vi dog gøre for at kunne konkurrere?

Over stort set hele det politiske spektrum har svaret lydt uddannelse, og forskning og stadig mere uddannelse. Således er især intensiveret forskning og uddannelsen af stadigt flere ph.d.er faste elementer i ansvarlige politikeres talepapirer, når det handler om erhvervsudvikling. Dagens Computerworld dokumenterer, at den strategi er utilstrækkelig. Virksomheder vil hellere have erfaring end højtuddannede specialister, sådan helt generelt. Det er ikke karrierefremmende at være superforsker. Virksomhederne vil have fleksible håndværkere.
Kan vi uddanne os ud af krisen? Åbenbart ikke.
Så hvad skal vi leve af? Det vil statsminister Anders Fogh Rasmussen prøve at finde ud af i en strategigruppe nedsat til formålet. Den får en rigtig svær opgave. For mens vi trøster hinanden med, at offshoring hos os selv skaber nye arbejdspladser højere oppe i værdikæden, (da tøjproduktionen forvandt, udviklede vi os til tøjdesignere), så kan omfordelingen af arbejdspladser gå en del hurtigere, end vi kan nå at omstille os.

Hvis de videntunge job - som åbenbart ikke kan opnås med lange uddannelser - skal sikre os i fremtiden, hvor finder vi så det kompetencemæssige salt. Er det kulturelle, netværksorienterede træk? Det antiautoritære og kreative ditto? Eller er der måske tale om særlige fremragende genetiske egenskaber? Nej, vel.
"They can't imitate the American spirit", som konklusionen lød i tv-serien. Anders Fogh skal finde en vej, der gælder netop for vores breddegrader. Vi må håbe, at den danske løsning har mere indhold end den i Præsidentens mænd.
Læs side 12 -13




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere