Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 18. marts 2005.
Kunderne kræver at få bestemte konsulenter tilknyttet. De stiller krav om uafhængig rådgivning, når de skal outsource. Og så vinder de baltiske lande frem inden for offshore outsourcing. Det er nogle af analysehuset Gartners bud på trends, der vil påvirke og udfordre konsulentbranchen i de næste par år.
Det ser ellers lysere ud for konsulentbranchen. Den negative omsætningskurve knækkede i 2004, og i 2005 forventer Gartner, at branchens omsætning vil stige med beskedne 0,5 procent. Men væksten for konsulenthusene ligger ikke lige for. Mange af de helt store it-implementeringer er på plads hos kunderne, så mange konsulenthuse må sadle om, hvis de vil følge med, der hvor væksten og kundernes behov er.
Computerworld Consultant har sat fokus på tre af de vigtigste områder, som konsulenthusene skal reagere på. Vi sætter fokus på vækstområder i finansbranchen, der er den absolut største køber af konsulentopgaver og er længst fremme på mange it-områder. Vi ser på, hvilke nye outsourcing-trends der kommer til at påvirke konsulentbranchen. Og hvad det betyder for konsulenthusene, at kunderne er blevet mere krævende.
Finansbranchens fem vækstområder
Finansbranchen vil fortsat i de næste par år være den største aftager af konsulentydelser. Finansbranchens konsulentforbrug udgør knap 20 procent af det totale konsulentmarked. Gartner forventer, at den finansielle branche fortsat vil have førerpositionen i de næste tre år, hvor der vil være en årlig stigning på 0,8 procent. Der er fem områder i finansbranchen, som forventes at være særlig attraktive for konsulenthuse: Fokus på omkostninger, outsourcing, it-arkitektur, banksystemer og business process management.
Fokus på omkostninger
Selvom den finansielle sektor ifølge Gartner forventes at bruge flere penge på konsulenter, vil branchens fokus på omkostninger ikke forsvinde.
- Alle fremtidige it-investeringer i finansielle virksomheder skal kunne tjene sig selv hjem. Den letteste måde at gøre det på, er med en forretningsmodel, der er baseret på færre omkostninger frem for en forretningsmodel, der er baseret på en større omsætning eller en bedre fortjeneste, siger Gartners Peter Redshaw, der er chefanalytiker med ansvar for finansielle ydelser.
De finansielle virksomheders fokus på omkostninger påvirker typen af projekter, der vil blive sat i gang. Kun en meget lille del af projekterne forventes at være innovative projekter.
- 80-90 procent af de finansielle institutioners it-budgetter bliver brugt på vedligeholdelse af nuværende systemer. Af de resterende 10-20 procent er meget brugt på opdatering, så de lever op til nye juridiske krav. Der er derfor kun en meget lille del af budgettet tilbage til innovative projekter. De finansielle virksomheder er derfor nødt til at skære i omkostningerne, før de har ressourcer til nye projekter, vurderer Peter Redshaw.
Det er langt fra noget nyt at reducere omkostninger i den finansielle sektor. I de seneste år har mange virksomheder været gennem adskillige nedskæringsrunder.
- Det bliver sværere og mere risikabelt for de finansielle institutioner at skære i omkostningerne. De lette nedskæringer i omkostninger er allerede gennemført. Virksomhederne har derfor brug for hjælp til at skære yderligere og vil eksempelvis se på nye typer outsourcingmuligheder, mener Gartners finansielle chefanalytiker.
Outsourcing
Outsourcing i den finansielle sektor er allerede blevet velkendt i de seneste par år, men fortsat kun i et begrænset omfang.
- Der er stadig meget traditionel it-outsourcing, der ikke er blevet gennemført endnu. Men der vil også være et øget fokus på mindre traditionelle områder, hvor det helt store bliver business process outsourcing (BPO). Men før virksomhederne er i stand til at gennemføre BPO, kræver det, at de får et klart overblik over deres processer, siger Peter Redshaw.
Det øgede fokus på BPO vil betyde, at de finansielle institutioner skal have kortlagt deres processer. For mange vil det være et meget stort arbejde, der både vil kræve interne og eksterne ressourcer.
- De finansielle institutioner skal gennem et stort arbejde med at få klargjort, hvilken værdi processerne skaber, hvordan de differentierer sig, hvor komplekse de er, og hvad de koster. Formålet med analysearbejdet er at afdække, om en proces egner sig til at blive outsourcet. I den ene ekstrem er processen unik, kompleks og billig i drift. Den skal ikke outsources. I den anden ekstrem er processen enkel, dyr i drift og skaber ikke meget værdi. Den skal outsources. Alle andre processer vil ligge et sted midt imellem de to ekstremer og skal enten forbedres eller outsources på længere sigt, mener Peter Redshaw.
It-arkitektur
Mange finansielle institutioner har en ufleksibel og ineffektiv it-arkitektur. Det gør det svært at gennemføre ændringer og går i sidste ende ud over de finansielle institutioners konkurrenceevne.
- Systeminstallationer i den finansielle sektor er alt for ofte udviklet som selvstændige siloer. Det bevirker, at de er dyre at vedligeholde, og at det tager for lang tid at komme på markedet med nye produkter. Mange finansielle institutioner har derfor et klart behov for at skifte til en mere fleksibel arkitektur. Det skal være en arkitektur, der kan genbruge softwarekomponenter og drives på forskellige platforme. Men det er et stort skridt for en virksomhed at skifte arkitektur. Hele processen kræver meget planlægning. Hvor skal man starte? Hvad er delmålene? Det vil medføre et stort markedspotentiale for konsulenter, vurderer Peter Redshaw.
Banksystemer
En lang række banker bruger stadig gamle mainframesystemer, der i stigende grad skaber problemer. Ifølge Gartners undersøgelse af europæiske banker har 57 procent konkrete planer om at udskifte de centrale banksystemer (CBS).
- Et meget væsentligt spørgsmål for banker er, om de skal skifte deres CBS. Nogle af de fundamentale spørgsmål, bankerne må stille sig selv, er, hvornår det giver mening at skifte til et nyt CBS, der er bedre integreret, billigere i drift, uafhængigt af platforme og lige så hurtigt? Der er brug for rådgivning både til at finde det rigtige tidspunkt og til at implementere det nye system, siger Peter Redshaw.
Business process management
Business process management (BPM) forventes at være et af de helt store områder, som finansielle institutioner vil fokusere på.
- Det ser ud til, at BPM langt hen af vejen kan hjælpe banker, forsikringsselskaber og kapitalmarkeder med mange af deres største udfordringer. BPM er en portefølje af redskaber og løsninger, der giver finansielle institutioner en bedre styring af forretningsprocesserne. BPM vil hjælpe på mange områder som integration af mange kanaler, og styring og ensartethed af processer, vurderer Peter Redshaw.
Fair og billig outsourcing
Det danske marked for konsulentydelser om it-outsourcing udgjorde i 2004 ifølge Gartner 6,5 milliarder kroner. I de næste tre år forventes markedet at stige med 4,5 procent årligt. De positive udsigter har fået mange konsulenthuse til at fokusere mere og mere enten direkte på outsourcing eller på rådgivning i forbindelse med outsourcing.
Konsulenthuse bliver i stadig højere grad brugt som rådgivere i forbindelse med outsourcingløsninger. Konsulenthuse, der både tilbyder outsourcingydelser og outsourcingrådgivning, står derfor over for en række nye udfordringer, som de må håndtere, hvis de vil fastholde eller styrke deres position på markedet. Kunderne forventer, at de kan være uafhængige rådgivere.
- Kunderne søger råd hos konsulenthusene om, hvordan og hvad de skal outsource. Men der bliver stillet en række nye krav til, hvem kunderne kan opfatte som betroede outsourcingrådgivere. Der er en række af de store konsulenthuse, der tilbyder både outsourcing og outsourcingrådgivning, som Accenture, IBM og Deloitte. Meget hurtigt vil der komme et spørgsmål om interessekonflikter. Kan konsulenthuse, der selv tilbyder outsourcingløsninger, give objektive anbefalinger om hvem en opgave skal outsources til? siger Nicole France, der er chefanalytiker i Gartner med ansvar for it-ydelser.
offshoring giver Besparelser
Hvis konsulenthuse fortsat vil være konkurrencedygtige, skal en del af opgaverne outsources til lavomkostningslande. Gartner vurderer, at offshore-outsourcing vil stige markant de næste par år.
- Offshoring er ved at slå igennem, og den høje vækst vil fortsætte. I dag udgør offshore-outsourcing to til fem procent af hele it-service-markedet i Norden. Det svarer i til 1,4-3,6 milliarder kroner, fortæller Nicole France.
Selvom kunderne får flere konsulentkroner mellem hænderne, har de fået smag for de besparelser, der kan hentes med offshore-outsourcing.
- Kunderne går enten selv direkte til outsourcingleverandører i lavomkostningsområder. Eller de går til deres lokale leverandør og efterspørger billig arbejdskraft. I dag kan det være en konkurrencemæssig fordel for konsulenthuse at have offshore ressourcer. Om et par år er det nødvendigt for at være konkurrencedygtig, siger Gartners chefanalytiker for it-ydelser.
I dag taler alle om offshore-aktiviteter i Indien, men Gartner forventer, at en række nye lande vil komme mere i søgelyset i de næste par år.
- Nordiske virksomheder anvender i stor udstrækning Indien til offshore-service i dag. Men de baltiske lande og Rusland er for alvor ved at vinde terræn. De fleste nordiske it-service-virksomheder, der bygger off-shore-kompetencer, er begyndt at bygge dem i de baltiske lande, fortæller Nicole France.
Professionalisering af kunderne
I de senere år er kunderne i stigende grad blevet vant til at anvende konsulenter og til at indkøbe konsulenter. Det har betydet, at kunderne i dag stiller meget skrappere krav, som succesfulde konsulenthuse må leve op til.
I mange større danske virksomheder er konsulentindkøbene traditionelt foregået decentralt. Virksomhederne har derfor ikke haft et samlet overblik over, hvilke konsulentopgaver der er købt ind hos hvilke konsulenthuse, eller hvor meget der reelt er brugt. Mange virksomheder har nu fået øjnene op for, hvad de kan få ud af at centralisere indkøbet og få et klart overblik.
- Det er let at se, hvad fordelene er ved at centralisere indkøbet. Kunderne kan gå ud og forhandle langt større aftaler og på den måde opnå en meget stærkere forhandlerposition over for konsulenthusene. Ved at have en lille smule fokus på omkostningerne, kan virksomhederne hurtigt få flere penge på bundlinien, siger Nicole France.
Udfordringen for konsulenthusene er, at kunderne rent faktisk er blevet bedre til at presse priserne. Marginerne på de enkelte projekter bliver derfor lavere.
Bodyshopping
De store it-implementeringer er på plads i de fleste virksomheder. Kunderne har derfor et godt kendskab til systemerne og søger i højere grad rådgivning fra helt bestemte specialister - også kaldet "bodyshopping".
- Tidligere har it-konsulentvæksten været drevet af store, nye it-implementeringer. Men der er ikke mange af de helt store nye områder tilbage. ERP-markedet er eksempelvis blevet et modent marked. Der er kun få helt uopdyrkede it-områder tilbage. Der er derfor ikke på samme måde brug for de store konsulentteams mere. Kunderne vil have specialiserede konsulenter, der kan hjælpe kunderne med en konkret problemstilling og uddanne kundens medarbejdere til selv at kunne løse problemet fremover, siger Nicole France.
Skal man tro Gartners anbefalinger, kan konsulenthusene godt indstille sig på, at der skal holdes godt fast i de tunge specialister. It-specialister skal også i højere grad kunne arbejde på kundeprojekter med langt færre konsulenter.
Boks:
megatrends: Hvor ligger de største vækstområder hos kunderne?
Hvilke nye trends påvirker konsulentbranchen?
Og hvad betyder det, at kunderne er blevet mere professionelle?
Gartner giver sine bud på fremtiden.
Boks:
Konsulentydelser inden for it-outsourcing i Danmark
Markedet for konsulentydelser inden for it-outsourcing forventes at stige årligt med 4,5 procent til år 2008.
Det absolut største serviceområde er it-management både i forhold til markedsstørrelse og vækst.
Omsætning, Årlig stigning
millioner kroner 2004 2008 2002-08
• Rådgivning
Forretningsrådgivning 42,62 47,89 2,5%
It-rådgivning 41,17 44,91 1,6%
Total 83,79 92,80 2,0%
• Udvikling og integration
Applikationsudvikling 284,65 337,10 4,1%
Implementering 110,47 126,51 3,4%
Integration 134,85 161,11 4,3%
Total 529,97 624,72 4,0%
• It-management
Applikationsstyring 1.048,78 1.349,74 5,8%
Helpdesk-styring 1 58,35 189,27 3,9%
Driftsservices 4.694,82 5.684,31 4,3%
Total 5.901,95 7.223,32 4,6%
Total - konsulentydelser 6.515,71 7.940,84 4,5%
Kilde: Gartner Dataquest (september 2004)
Boks:
Kontrolleret vækst i det nordiske konsulentmarked
Det ser lysere ud for rådgivningsområdet i de næste par år. Efter flere år med lavere priser og faldende omsætning er der igen håb forude.
- Hele it-service-området er i bedring. Vi forventer, at området stiger årligt med 0,5 procent i de næste tre år. Den negative kurve vendte i 2004. Det ser positivt ud for 2005 og 2006. Det største vækstområde vil være procesrådgivning, der vil stige årligt med mere end tre procent, siger chefanalytiker Nicole France fra Gartner, der har ansvar for området it-service i Europa.
Gartner Groups chefanalytiker ser ingen faktorer, der peget på, at de aggressive vækstrater branchen oplevede omkring årtusindskiftet kommer tilbage foreløbigt.
Hele det nordiske konsulentmarked har været hårdt ramt i de seneste år af faldende omsætning. Af de fire nordiske lande har Sverige været ramt hårdest.
- Det var det største konsulentmarked i den nordiske region, og det var meget fragmenteret mellem et stort antal leverandører. Efter dotcom-boblen brast, blev prispresset i Sverige meget stort, og mange konsulenthuse måtte lukke. Det finske marked, som er det mindste i den nordiske region, har været mindst påvirket af nedgangen. Trods de to nordiske yderpunkter har de fem nordiske lande fulgt den sammen vækstudvikling, og det vil de også fortsat, siger Nicole France.
Markedet for It-service i norden
Det nordiske marked for it-service forventes at stige årligt med 0,5 procent i de næste tre år.
Process management forventes at være det serviceområde, der vil stige mest.
Årlig vækst
Millioner kroner 2003 2008 2003-08
Konsulentydelser 9.112 8.908 -0,5%
Udvikling og integration 34.858 34.756 -0,1%
It-management 24.044 25.726 1,4%
Process management 3.415 3.990 3,2%
Nordiske lande i alt 71.430 73.380 0,5%
Kilde: Gartner Dataquest, januar 2005
Boks:
It-service fordelt på brancher i de nordiske lande
Tre brancher bruger væsentligt flere penge på konsulenter end andre brancher. Det er finans, kommunikation og produktion. Men hvor den finansielle sektor forventes at stige de næste par år, forventes både kommunikations- og produktionsbranchens forbrug at falde.
Millioner kroner 2003 2008 Årlig stigning
2003-08
Den finansielle sektor 13.113 13.629 0,8%
Kommunikation 12.061 11.216 -1,4%
Produktion 10.527 10.244 -0,5%
Offentlig sektor,
national og international 7.437 8.551 2,8%
Serviceerhverv 5.162 5.292 0,5%
Detailhandel 4.840 4.738 -0,4%
Offentlig sektor,
lokal og regional 4.320 5.032 3,1%
Forsyning 3.566 3.911 1,9%
Produktion, proces 2.703 2.680 -0,2%
Transport 2.461 2.400 -0,5%
Sundhed 2.144 2.490 3,0%
Engroshandel 1.772 1.768 -0,1%
Uddannelse .693 .799 2,9%
Landbrug og byggeri .632 .631 0,0%
Total 71.430 73.380 0,5%
Kilde: Gartner Dataquest, januar 2005
Billedtekst:
"De fleste nordiske it-service-virksomheder, der bygger offshore-kompetencer, er begyndt at bygge dem i de baltiske lande"
Nicole France, Gartner
Billedtekst:
"Det bliver sværere og mere risikabelt for de finansielle institutioner
at skære i omkostningerne"
Peter Redshaw, Gartner