Finansministeren trukket ind i konflikt på print-markedet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den IT-Branchen d. 15. april 2005.


Print- og kopileverandører opfordrer finansminister Thor Pedersen (V) til at fyre Indkøbsringen som rådgiver for Statens og Kommunernes Indkøbs Service. Rådgiveren beskyldes for at være på kant med loven og nedgøre kopi- og printleverandører over for kunderne for at sælge flere konsulenttimer.
monopol på rådgivning En række print- og kopileverandører - med Konica Minolta, Xerox og Ikon Office Solutions i spidsen - er blevet så trætte af rådgivningsvirksomheden Indkøbsringen (IKR), at de i regi af IT-Brancheforeningen beder finansminister Thor Pedersen (V) om hjælp.
- Vi har sendt et brev til finansministeren, hvor vi opfordrer ham til at sørge for, at Statens og Kommunernes Indkøbs Service stopper samarbejdet med IKR, siger Martin Rahbek, administrerende direktør for Konica Minolta og formand for IT-Brancheforeningens udvalg for leverandører af dokumentløsninger.
Dermed kommer der ny næring til en ulmende konflikt mellem print- og kopileverandørerne på den ene side og Statens og Kommunernes Indkøbs Service (SKI) samt IKR på den anden. Baggrunden for konflikten er, at SKI i 2003 gav IKR monopol på rådgivning på milliardmarkedet for print- og
kopiydelser. En enig branche mener, at IKR overtræder markedsføringsloven, bryder udbudsregler og benytter enhver anledning til at nedgøre print- og kopiselskaberne over for kunderne.
Ud over henvendelsen til finansministeren har selskaberne klaget deres nød til Kommunernes Landsforening (KL), som ejer 45 procent af SKI. Finansministeriet sidder på de resterende 55 procent.
- Det er uforståeligt, hvorfor SKI fortsat samarbejder med IKR. Det kan ikke passe, at SKI vil lægge navn til et samarbejde med en virksomhed, der udokumenteret beskylder kopi- og printleverandørerne for at snyde og bedrage kunderne, siger Martin Rahbek.
Kopi- og printselskaberne mener, at SKI's samarbejde med IKR har en negativ effekt på antallet af offentlige handler på markedet for print- og kopiydelser, som går gennem SKI-aftalerne. Og det er ikke småpenge, der er tale om: Sidste år solgte, udlejede og servicerede branchen kopimaskiner og printere for to milliarder kroner i Danmark.

Spild af tid
Ifølge Søren Jakobsen, direktør for SKI, blev der købt kopi- og printydelser for 122 millioner kroner via SKI-rammeaftalerne i samme periode.
- Vi spilder tiden på lange møder med kunder og overivrige IKR-konsulenter, hvilket er med til at lægge en kraftig dæmper på salget via rammeaftalerne, som vi ellers opfatter som den bedste måde til at opnå optimal handel med det offentlige, siger Martin Rahbek.
Han mener, at genforhandlinger af de gamle kontrakter er på kant med udbudsreglerne, og at IKR bryder markedsføringsloven, når de sender breve og rapporter ud til kunder, hvor rådgiveren beskylder print- og kopibranchen for urent trav. Kopi- og printleverandørerne ser derfor gerne, at SKI finder en eller flere nye rådgivningspartnere.
Det er dog ikke så ligetil, mener Søren Jakobsen, direktør for SKI, som har kendt til print- og kopibranchens kritik af IKR længe, men hidtil har holdt hånden over rådgiveren.
- Vi gennemtrevlede sidste år markedet for alternativer til IKR, men fandt ikke nogen. Der findes nogle meget små firmaer, men ikke nogen med IKR's ekspertise og branchekendskab, siger han.
Han mener, at IT-Brancheforeningens breve til finansministeren og KL må betegnes som en overreaktion.
- De har en rigtig dårlig sag. Det er klart, at det er irriterende for en branche, når der dukker en uvildig rådgiver op med indgående branchekendskab, men det var absolut tiltrængt på print- og kopiområdet, siger han.

Gribe i egen barm
Hos Indkøbsringen (IKR) står den ene af selskabets to stiftere, Jarl Arfelt, uforstående over for kopi- og printleverandørernes angreb.
- Vi bryder ikke udbudsreglerne, når vi genforhandler kontrakter. Vi overtræder ikke markedsføringsloven, da vi aldrig har sendt noget ud til kunder eller andre, som vi ikke har dokumentation for, slår han fast.
Han mener, at kopi- og printbranchen bør gribe i egen barm og rydde ud blandt de brodne kar i branchen.
- Langt de fleste leverandører er superseriøse, men dele af kopi- og printmarkedet er en jungle, fyldt med uigennemskuelige kontrakter, uanset om der er tale om en standard-serviceaftale, en købsaftale eller en finansieringsaftale. Derfor er der brug for os, siger han.
Han mener, at angrebet fra leverandørerne kommer nu, da mange offentlige og private virksomheder har fået øjnene op for rådgivningsvirksomheden.
- Branchens store spillere vil bremse os, inden vi får endnu bedre fodfæste. Det undrer mig, da det må være i alles interesse at skabe ordnede forhold på det danske marked for print- og kopiydelser. Det er tiltrængt, siger han.

Billedtekst:
Print- og kopileverandører beskylder Jarl Arfelt og rådgivningsfirmaet Indkøbsringen for at bryde loven og nedgøre branchen over for kunderne.
- Jeg sover ikke dårligt om natten, da det ikke er os, men branchen, der har et problem, siger han.

Billedtekst:
Det kan ikke passe, at SKI vil lægge navn til et samarbejde med en virksomhed, der udokumenteret beskylder kopi- og printleverandørerne for at snyde og bedrage kunderne, siger Martin Rahbek, administrerende direktør for Konica Minolta og formand for IT-Brancheforeningens udvalg for leverandører
af dokumentløsninger.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere