Uhyggelig patentformidling

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. maj 2005.


Computerworld er blevet forvirret. Er patenter et gode og et nødvendigt redskab til, at store som små virksomheder kan beskytte forskning og udvikling i hård international konkurrence? Eller er patentering ondt og forbeholdt en snæver kreds af giganter, der kun kan fastholde deres dominans med patentvåbenet?
Helt grundlæggende er patenter et gode. Uden patenter ingen Lego. Ingen Grundfos. Ingen Terma. Og i et land, der i den grad er afhængig af videnarbejde for at klare sig i fremtiden, må patentering også være løsningen for software- og it-virksomheder. Hvor svært kan det være at forstå?
Særdeles vanskeligt viser talrige protester fra små virksomheder dybt i hjertet af it-branchens foreninger. De er i den grad imod, og flere forestiller sig, at de i øjeblikket er ofre for en sammensværgelse, der både tæller multinationale gigantselskaber og den danske regering. Sig navnene Microsoft, IBM, Siemens og Bendt Bendtsen og se modstanderne samle sig bag "manetræet". Det hjælper ikke, at de små selskaber Premitech og Kapow argumenterer for patenters nødvendighed, for modstanderne afviser dem som underleverandører og halehæng til førnævnte amerikanske selskaber. Og modstanderne kan til gengæld bryste sig af opbakning fra samtlige danske børsnoterede softwareselskaber.

Den seneste tid er splittelsen for og imod de forkætrede patenter blevet radikaliseret. Kritikken af Bendt Bendtsens forvaltning af mandatet fra Folketingets Europaudvalg (læs evt. www.cw.dk, artikelnummer 28071) og brancheorganisationernes fælles anbefaling uden orden i geledderne vidner derom. Bendt Bentsen modtog onsdag en politisk næse for sin indsats, mens den interne uro i brancheorganisationerne synes endnu mere alvorlig.
Set på afstand ligner det et spørgsmål om bedre formidling og dialog. De store virksomheder med mange kræfter må være bedre til at lytte til de små og forstå deres bekymringer - og arbejde for at nå frem til en fælles holdning, hvor de små kan se fordelene. Modstanderne har ret i, at patenter i dag er for dyre. Modstanderne har ret i, at små virksomheder næppe har råd til at forsvare patenter ved retten, hvis krænkeren er stor og rig. Og modstanderne har ret i, at der er tvivl om, hvornår software har tilstrækkelig opfinderhøjde.

Fortalerne må være bedre til at imødegå modstandernes argumenter og forklare, hvordan man kan skrue en patentlovgivning sammen, der er til gavn for alle. Fortalerne skal finde flere eksempler på små virksomheder, der i dag nyder patentfordele. Og fortalerne skal gå forrest og løse potentielle problemer med dyre patenttvister.
Splittelsen bygger i bund og grund på tro og forventninger. Hvis man antager, at et fælles EU-patent kan decimere udgifterne til patentering, så er det patentmyndighedernes kompetence til at vurdere opfinderhøjde, der er afgørende for succes eller fiasko. Tror man på, at myndighederne kan holde fanen højt eller ej.
Der er ingen vej uden om. Patenterne skal afdæmoniseres. Fortalerne har bolden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere