Konsolidering baner vejen for omlægning

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 6. maj 2005.


Producenten af legeredskaber Kompan er et eksempel på en virksomhed, der har frigjort it-ressourcer - og dermed fået nye muligheder - efter at have foretaget en serverkonsolidering.
- Tidligere havde vi en driftsafdeling, der gik og klappede serverne for at få dem til at yde deres yderste. Efter konsolideringen, som også var en opgradering, fik vi i it-afdelingen ressourcer til at standardisere klienterne og centralisere netværket samt uddanne brugerne, siger it-chef Jørgen Frausing fra Kompan.
Den nye storageløsning, som blev taget i fuld drift i december 2002, indebar, at virksomheden reducerede antallet af servere fra 14 til 7. Samtidig udvidede man den eksisterende SAN-løsning, så den blev skalérbar og mere dynamisk og fik langt mere kapacitet. I dag nærmer datamængden sig 4 Tbyte, og virksomheden regner med at nå 8 Tbyte i 2006.
- Vi ønskede at blive i Windows-verdenen og fortsætte på en Intel-platform - blandt andet fordi vi har medarbejdere med ekspertise på dette område - men samtidig var vi på udkig efter noget, der ligner den tilgængelighed på 24 timer i døgnet, man kender i Unix-verdenen, siger Jørgen Frausing.

Konkret etablerede man en RAID-løsning baseret på Dell EMC Clariion CX 600, som er spejlet i to serverrum, der er placeret i bygninger, som Kompan råder over, på hver sin side af den industrivej i udkanten af Ringe, hvor selskabets hovedkvarter ligger. Backup-systemet benytter de billigere SATA-diske, mens hovedsystemet benytter de hurtigere iSCSI-diske. Dermed skal man ikke længere hente alt ind fra bånd efter et eventuelt totalt nedbrud, hvilket med de aktuelle datamængder ville tage en uge. Konverteringen gav øget fleksibilitet.
- Da den nye løsning blev taget i drift, kunne vi etablere et samlet storage-område samt et, der spejler det. Dermed kan vi overføre kapacitet fra det område, der er afsat til Navision-systemet, hvis behovet her er mindre end ventet, til for eksempel det område, der er afsat til CAD-tegninger, uden at behøve at lukke disse områder ned, siger Jørgen Frausing.
En af de væsentligste udfordringer i en sådan konsolidering ligger ifølge it-chefen først og fremmest i at danne sig et realistisk billede af de fremtidige behov.
- Vi har gennemgået alle applikationer med de afdelinger, der står for dem, for at finde ud af, hvad de benytter dem til. Desuden skulle vi kende deres krav til oppetid, og hvad deres forventninger er til udviklingen over de næste tre til fem år. Investeringen i en sådan løsning inklusiv konsulenttimer gør, at den helst skal kunne køre i fem år, siger Jørgen Frausing.
Forudsigelserne holdt ikke helt, men man var så heldige, at de områder, der blev undervurderet, til en vis grad blev opvejet af dem, der blev overvurderet. Således bruger Exchange-postsystemet flere ressourcer end ventet blandt andet på grund af den generelle tendens til at benytte det som sambehandlingssystem. Til gengæld benytter produktionssystemerne mindre storage end forudset. Naturligvis er der senere kommet systemer til, som ikke kunne forudses i 2002.
- Vi har taget et Product Lifecycle Management-system i brug, men det kunne etableres på SAN'et, uden at vi skulle ud at købe nyt udstyr, siger Jørgen Frausing.
SAN-systemet har kørt, siden det blev tændt - bortset fra en gang, hvor elkablerne blev gravet over. Siden har man opgraderet nødstrømsanlægget. Det er sket, at diske har sat ud og er blevet udskiftet, men det skaber ikke afbrydelser i driften.

Med den forøgede storage-kapacitet og forbedringen af og prisfaldene på ADSL-forbindelser blev det muligt at centralisere it-driften, så de otte udenlandske afdelinger nu betjenes fra Ringe.
Tidligere betalte vi leverandører af internationale dataforbindelser i størrelsesordenen to millioner kroner for 1 Mbit-forbindelser ud i landene. I dag har vi 2,3 Mbit/s ADSL-forbindelser fra lokale leverandører for cirka 200.000 kroner, fortæller Jørgen Frausing. Dette kræver en standardisering af den it, der anvendes: I bag benyttes en type pc'er og en type bærbare overalt, ligesom softwaren er den samme, og opgraderinger udrulles automatisk. Denne centralisering er baseret på Windows Terminal Server 2003.
Dette gav højere stabilitet, og man behøvede ikke længere have en halv medarbejder beskæftiget med drift og support i hver af de otte udenlandske afdelinger.
I stedet har it-afdelingen dedikeret en medarbejder til at yde support i en helpdesk.
- Vi lægger vægt på, at denne medarbejder er brugernes repræsentant i it-afdelingen og blandt andet har til opgave at presse på for, at de ændringer, som brugerne ønsker, bliver foretaget, siger Jørgen Frausing.
Kompans it-afdeling har syv ansatte. De understøtter 500 brugere i noget, der ligner døgndrift på grund af aftenholdsdrift og eksistensen af en udviklingsafdeling på USA's vestkyst.

Billedtekst:
udbytte Legetøjsproducenten Kompan har frigjort it-ressourcer - og dermed fået nye muligheder - efter at have foretaget en serverkonsolidering.

Boks:
it-behov
Kompans it-behov kommer blandt andet af, at selskabet har 3D-tegninger af alle modeller af legeredskaber helt tilbage til 70'erne liggende i CAD-programmer. Desuden har Kompan foruden produktionen i Ringe, hvor der køres i toholdskift, salgskontorer i en række lande, og kunderne kan blandt andet betjene sig hele døgnet på et websted, der er tilgængeligt på ti sprog, og som vedligeholdes af it-afdelingen i Ringe.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere