SAP/KMD skal stå skoleret for myndighederne

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. maj 2005.


KMD og SAP skal forklare, hvordan de i deres partnerskab om udvikling af it-løsninger til den offentlige sektor vil overholde de fællesoffentlige standarder.
Alliancen mellem SAP og KMD har bragt parterne i søgelyset hos IT- og Telestyrelsen og sat spørgsmålet om standardsystemer i den fællesoffentlige standardiseringsproces på dagsordenen.
Styrelsen, der fastlægger standarder og arkitektur for offentlige it-systemer, har inviteret selskaberne til ved en høring at redegøre for, hvad den nye alliance betyder for åbenheden i de fremtidige kommunale systemer. Særlig arkitekturen bag de kommende løsninger og hvorledes den passer med principperne i den fællesoffentlige it-arkitektur er i fokus.
Samtidig korrekser videnskabsministeren KMD's næstformand, der finder en markedsstandard tilstrækkelig.
Baggrunden er bekymring over, om kommunernes gamle lukkede verden, bestående af de facto-monopolet KMD's proprietære systemer, blot vil blive erstattet af en ny lukket verden - nu med SAP. Således at kommunerne også fremover kun vil have én leverandør at vælge imellem for en stor del af deres systemer.
- Vi vil i dialog med virksomhederne for at få indblik i planerne for en fremtidig arkitektur. Herunder også at få større viden om, hvorvidt KMD/SAP-alliancen betyder en binding af proprietær karakter, som vi ikke havde før. Derfor har vi bedt dem redegøre for deres arkitekturplaner, og hvor de står i relation til den fællesoffentlige strategi for standarder og åbenhed. Det er nødvendigt at få tilkendegivet, hvad de arbejder på. Kunderne skal vide, hvad de kan forvente. Overordnet har vi en tendens til, at standardsystemer vinder udbredelse i det offentlige. Diskussionen om, hvor åbne de er, er relevant og vigtig at få taget på et tidligt tidspunkt, siger Niels Pagh-Rasmussen, der er kontorchef i IT-Strategisk Kontor i styrelsen.
Han har indbudt parterne til en åben høring i OIO Arkitekturforum den 13. juni, foruden myndigheder, institutioner, rådgivere, forskere og organisationer, der mødes for at diskutere it-arkitektur og fælles standarder for udveksling af data i det offentlige.

Videnskabsminister Helge Sander (V) siger i en skriftlig kommentar, at målet for regeringens politik er, at myndighederne skal kunne vælge de leverandører, der leverer de bedste og billigste produkter. En af forudsætningerne er, at der laves fælles udvekslingsstandarder med videre, hedder det.
Ministeren lægger vægt på, at KMD i sin modernisering af de kommunale systemer har en oplagt mulighed for at gøre dem parat til kravene om øget åbenhed og let adgang til udveksling af data.

I IT- og Telestyrelsen noterer Niels Pagh-Rasmussen, at KMD har erklæret sig 100 procent forpligtet over for de fællesoffentlige standarder. Det ekkoer direktør Ole N.J. Jensen fra KMD:
- Vi bekender os fuldt ud til åbenhed og standardisering, vi vil leve op til alle myndighedernes krav, og vil også bruge aftalen med SAP i de bestræbelser. Men det handler naturligvis også om, hvad SAP gør. Centralnerven fremover er SAP's Enterprise Service Architecture, som er deres måde at realisere en serviceorienteret arkitektur, siger han.

Til Computerworld har næstformanden for det KL-ejede KMD's bestyrelse, Esbjergs borgmester Johnny Søtrup (V), tidligere sagt, at han ikke ser behov for fællesoffentlige, åbne standarder, men at en markedsstandard er tilstrækkelig.
Hertil siger videnskabsminister Helge Sander, at Esbjerg kommune i sin sagsbehandling skal kunne kommunikere med andre myndigheder for at kunne løse opgaverne effektivt, og derfor vil det have klare fordele for Esbjerg at benytte de fælles standarder. Ellers kan det påføre kommunen ekstraomkostninger at få systemerne til at hænge sammen. Tilsvarende kan Esbjerg komme ud for at skulle skifte leverandør eller sende it-opgaver i udbud, hvor det jo er en forudsætning for reel og fair konkurrence og dermed lave priser og høj kvalitet, at antallet af potentielle bydere ikke er for begrænset, fastslår videnskabsministeren.

De kommunale kunder skal selv begynde at stille krav til deres kerneleverandør, fremhæver Niels Pagh-Rasmussen fra IT-Strategisk Kontor.
- Problemet i dag på det kommunale it-område er, at der på en række områder kun er én vare på hylden. Den er fra KMD, og fremover vil det være den, KMD og SAP leverer. Ingen offentlige myndigheder kan tvinge markedet til at frembringe flere varer, men vi kan påvirke markedet ved at sige, at de varer, vi vil købe hos jer, dem stiller vi nogle krav til. Det kan den enkelte kommune ikke alene. I stedet bør kommunerne sammen stille fælles krav. Selvfølgelig kan det koste penge at stille krav til en vare, men jeg tror, pengene bliver mindre, hvis man stiller dem up front i stedet for bagefter, som man typisk gør i dag, siger han.

Billedtekst:
AMEN - Vi bekender os fuldt ud til åbenhed og standardisering,
vi vil leve op til alle myndighedernes krav, erklærer Ole N.J. Jensen, KMD.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere