Besparelserne der forsvandt

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 27. maj 2005.


Outsourcing 
Der er tilsyneladende lige så mange faldgruber i outsourcing, som der er gode salgsargumenter. Ny undersøgelse viser, at der er en stor risiko for, at outsourcingbesparelsen aldrig bliver realiseret.

Manglende besparelser, en uopfindsom outsourcingleverandør og ekstra interne omkostning er blot nogle af de mulige konsekvenser, en virksomhed står overfor i forbindelse med et outsourcingprojekt. En ny undersøgelse fra rådgivningsfirmaet Deloitte er gået i dybden med 25 større europæiske og amerikanske virksomheders erfaringer med at outsource. Budskabet i rapporten er klart: outsourcing leverer langtfra altid den forventede værdi til virksomhederne.
En af de største risici er de manglende besparelser. Ikke færre end 44 procent af de adspurgte fik aldrig realiseret de forventede omkostningsbesparelser. Hos flertallet er der endda dukket yderligere omkostninger op undervejs, som de ikke var forberedte på. 57 procent har betalt for serviceydelser, som de troede var inkluderet i kontrakten.
Men det er ikke kun ekstra omkostninger, der ses som årsagen til de skuffende projekter. Seks ud af ti af de adspurgte svarede, at det at styre en outsourcingrelation har krævet flere ressourcer, end de havde forventet. Flere påpeger, at de har haft brug for at reorganisere områder, omfordele ansvarsområder og opgradere kompetencer hos de tilbageværende medarbejdere.
I salgsprocessen bliver der ofte lovet meget, men når først underskriften er i hus er hverdagen ofte en anden. Mange virksomheder har oplevet, at de ellers så innovative leverandører pludselig sprudler lidt mindre, når kunden er i hus. 45 procent af de adspurgte virksomheder har derfor følt sig tvunget til at inkludere en bonusaftale i kontrakterne for at motivere leverandøren til holde det innovative niveau. Hver femte siger direkte, at de mener, at leverandøren skal presses til at være innovativ, når først kontrakten er på plads.
Det mest positive og opløftende ved undersøgelsen er, at virksomhederne ikke er holdt op med at outsource. De er derimod blevet klogere og outsourcer på en anden måde i dag end da de begyndte.

Boks:
Ti konklusioner
fra outsourcingrapporten

1. Genforhandling: Det er nærmere undtagelsen end reglen at kontrakter ikke bliver genforhandlet. Størstedelen, 83 procent, af virksomhederne har genforhandlet deres kontrakt. Årsagerne er dels ændringer i pris, dels ændringer i forretningsmæssige, teknologiske eller juridiske forhold.

2. Insourcing: 64 procent har hentet en outsourcingaftale tilbage i huset. En ud af fire tog opgaver tilbage, efter at de havde indset, at de kunne gøre det bedre eller billigere selv.

3. Intellektuelle rettigheder: 26 procent ser intellektuelle rettigheder og fortrolighedsforhold som en af de primære risici ved outsourcing. 10 procent har oplevet at få brudt deres intellektuelle rettigheder og fortrolighed.

4. Reaktionsevne: 17 procent er bekymrede for at miste fleksibiliteten til at kunne reagere på ændringer i markedet på grund af de langvarige outsourcingaftaler.

5. Kontrakter: 53 procent har skiftet fra lange kontrakter (6-10 år) til korte kontrakter (op til 5 år). Ingen af de adspurgte, der har langtidskontrakter, forventer, at de vil løbe hele perioden.

6. Antal outsourcingleverandører: 73 procent har flere outsourcingleverandører. De adspurgte, der har haft eksklusivaftaler tidligere, advarer om, at de er ekstremt risikofyldte og at de aldrig vil gå ind i dem igen.

7. Leverandøromkostninger: 81 procent har begrænset eller ingen gennemsigtighed i outsourcingleverandørernes pris og omkostningsstruktur.

8. Værdien: 48 procent har ikke en standardiseret metode til at evaluere businesscasen for outsourcing.

9. Videnstab: 22 procent har oplevet videnstab som følge af, at leverandøren har haft stor medarbejderudskiftning.

10. Interne udfordringer: 25 procent har kæmpet med interne politikker og konflikter i forbindelse med en outsourcingaftale.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Cyber Briefing

Computerworld giver dig hver måned 30 minutter med de nyeste cybertrusler, konkrete angreb og brugbare råd. Få indsigt i AI og sikkerhed, compliance, risikovurdering og forsvarsstrategier. Tilmeld dig næste Cyber Briefing nu.

14. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere