10 spørgsmål til nyudnævnte it-chefer

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 27. maj 2005.


Udfordring Preben Mørch og Kim Jacobsen er nyudnævnte it-chefer hos henholdsvis HTH og Rambøll. De to it-ansvarlige fortæller om deres største succeser, vigtigste udfordringer og ambitioner for fremtiden.

Fokus på forretningen
Preben Mørch, 48 år,
it-chef for HTH Køkkener

1 Hvad bliver dine største it-udfordringer
i det næste halve år?

Den ene store udfordring er afslutningen af en Microsoft-standardiseringproces, der har været i gang i et stykke tid hos HTH. Den anden er, at vi er ved at implementere et nyt produktionsstyringssystem, PRMS. Det vil på længere sigt blive indført på alle vores tre fabrikker. Den første implementering forventes at være færdig i slutningen af året.

2 Hvad vil du gerne opnå
som it-chef i det næste år?

Det er vigtigt for mig, at der kommer en øget stabilitet ved hjælp af standardiseringsprocessen. Internt vil jeg gerne opnå, at resten af virksomheden ser it-afdelingen som et serviceorgan, der sagtens kan konkurrere med eksterne. Vi skal have signaleret til resten af huset, at vi har en god forretningsforståelse. Det er it, der understøtter forretningen. Ikke omvendt. Teknikken er en hjælpeværktøj, som vi skal sørge for fungerer.

3 Hvor lang
er din arbejdsdag?

Når man starter på et nyt job har man altid mere at lave, end efter et stykke tid. Så for tiden ligger den nok på 10-11 timer.

4 Hvem er dine nærmeste
sparringspartnere?

Internt er mine nærmeste sparringspartnere på det tekniske område mine medarbejdere og på det forretningsmæssige område direktionen. Eksternt gør jeg meget ud af at vedligeholde mit netværk. Det består af alt fra bekendte og tidligere kolleger til forretningsforbindelser. Jeg bruger netværket til at hente inspiration om, hvad der rører sig.
5 Hvordan er
din ledelsesstil?

Jeg vil godt have konsensus, men kun til en vis grad. Det skal ikke blive ved i det uendelige, så går jeg ind og tager over. Jeg vil som udgangspunkt helst have, at de ansvarlige for en funktion også har mulighed for at påvirke den. De skal derfor helst være med i beslutningsprocessen.

6 Hvad har været dine største succeser
i de seneste par år?

Min største succes har været i mit seneste job, hvor jeg var ansvarlig for en større opgradering af en SAP-installation i flere versioner til godt 600 brugere.

7 Hvad mener du er it-chefens
største udfordringer i fremtiden?

Udfordringen er at bygge bro mellem teknik og forretning. Man er ikke nået i mål særlig mange steder. Der er nogle virksomheder, som Danfoss, Vestas og Grundfos, der har fokuseret meget på det, og for hvem det er lykkedes. Men hovedparten har stadig et stykke vej at gå. Der er endda nogle, der endnu ikke har erkendt, at der skal bygges bro mellem forretningen og it. It bliver en stadig større del af forretningen, men det er stadig en understøttende funktion.

8 Hvor meget it-mand
og hvor meget forretningsmand er du?

Jeg ligger midt i. Det er min ambition fremover at bevæge mig mere mod det forretningsorienterede.

9 Hvad er din
uddannelsesmæssige baggrund?

Jeg er uddannet datanom.

10 Hvad var
dit tidligere job?

Jeg var it-chef i Royal Greenland.

Ansvaret på flere skuldre

Kim Jacobsen, 40 år,
it-chef for Rambøll Danmark

1 Hvad bliver dine største it-udfordringer
i det næste halve år?

Vores evige udfordring er at gøre vores it mere produktiv. Altså udnytte softwaren bedre og få den passet ind i vores rutiner og forretningsmodeller. Det gør vi dels ved at forankre vores interne projekter tværorganisatorisk, dels ved at udnytte den synergi mellem Rambøll Danmark og vore nordiske selskaber, vi kan opnå ved brug og indkøb af fælles fagteknisk software. Årets største interne projekt i Rambøll Danmark er implementering af IP-telefoni, men der er
også projekter om generelle standardiseringer, dokumentstyring og digital signatur.

2 Hvad vil du gerne opnå
som it-chef i det næste år?

Jeg vil gerne arbejde for, at Rambøll Danmark får et effektivt it-miljø, der giver bedre mulighed for digitalt samarbejde med vores kunder og samarbejdspartnere. Som ingeniørvirksomheder bruger vi mange forskellige, avancerede softwaresystemer. Og det er vigtigt for os, at vi kan genbruge systemernes resultater, sådan at vores og vores kunders forretninger bliver så effektive som muligt. Hertil kræves en del standardisering, som skal implementeres i praksis.

3 Hvor lang
er din arbejdsdag?

Det er meget forskelligt. Nogle gange er jeg heldig og kan gå hjem tidligt. Andre gange er det en lang arbejdsdag. Men jeg holder mig inden for en normal arbejdsuge.

4 Hvem er dine nærmeste
sparringspartnere?

Jeg bruger både interne og eksterne til at sparre. Internt bruger jeg primært Rambølls it-råd, der består af forretningsorienterede it-ansvarlige fra vores forskellige forretningsenheder. Eksternt er jeg meget involveret i foreningen Bips (byggeri, informationsteknologi, produktivitet, samarbejde) og forskellige it-interessegrupper. Derudover deltager jeg i seminarer, konferencer og lignende, når spændende emner dukker op.
5 Hvordan er
din ledelsesstil?

Rambøll er en vidensvirksomhed med dygtige og it-stærke medarbejdere. Så det gælder om at lytte til organisationens behov og omsætte dem til brugbare løsninger. Jeg er funktionschef, så jeg har ikke noget personaleansvar, men derimod ansvar for at gennemføre projekter. I projekter er det vigtigt, at man er lydhør, tør give ansvar og ikke mindst stole på de mennesker, man samarbejder med.

6 Hvad har været dine største succeser
i de seneste par år?

For nogle år siden standardiserede vi CAD-produktionen. Det var et omfangsrigt projekt, som havde mere med arbejdsmetoder end teknik at gøre. Lige for tiden er jeg projektleder på et Bips-projekt om 3D-arbejdsmetoder, som Erhvervs- og Byggestyrelsen har sat i gang. Vi har samlet 35 virksomheder og prøver at definere byggeriets CAD-arbejdsmetode. Det er et projekt, der med stor sandsynlighed kommer til at påvirke både Rambølls byggeriafdelinger og byggebranchens arbejdsmetoder fremover.

7 Hvad mener du er it-chefens
største udfordringer i fremtiden?

It-chefen skal forstå de forretningsmæssige behov og omsætte dem til it-løsninger. Det mest essentielle er at få teknologien til at fungere i forhold til de forretningsmæssige behov.

8 Hvor meget it-mand
og hvor meget forretningsmand er du?

Jeg har altid fokuseret meget på kombinationen it og arbejdsmetoder. Jeg mener derfor, at jeg er en god blanding, der forsøger at forstå de forretningsmæssige processer og så understøtte dem med it-løsninger.

9 Hvad er din
uddannelsesmæssige baggrund?

Jeg er uddannet civilingeniør og ph.d.

10 Hvad var
dit tidligere job?

Jeg var it-chef i divisionen for byggeri og industri i Rambøll.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere