God selskabsledelse giver højere aktieværdi

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 27. maj 2005.


Jo mere struktur på ledelsen, jo højere
aktieværdi. Så klar er meldingen fra it-giganten EMC, der har været igennem den tunge proces at indføre corporate governance.

Det virker tungt. Meget tungt. Den amerikanske version af corporate governance - god selskabsledelse - stiller juridiske krav om, at processer beskrives i mindste detalje, at ny regnskabsinformation offentliggøres, og at bestyrelsen står personligt til ansvar for eventuel fusk.
Men Mike Ruettgers, it-virksomheden EMC's bestyrelsesformand, mener, at det hårde arbejde kan ses direkte på den langsigtede aktionærværdi.
Ifølge Mike Ruettgers viser en undersøgelse fra Wall Street Journal en direkte sammenhæng mellem, hvor god selskabsledelsen er, og hvordan virksomhedens aktier klarer sig.
EMC's egen aktiekurs er inden for det seneste år - hvor de nye regler for corporate governance er blevet fulgt - steget fra 10,5 til 14,22 dollars pr. aktie.

I tirsdag fortalte Mike Ruettgers under et møde i det amerikanske handselskammer, at EMC for længst har indført corporate governance, selv om der er et halvt år til den amerikanske skæringsdato. Han mener, at alle virksomheder kan drage fordel af at være proaktive inden for god selskabsledelse.
Den største ændring hos EMC er bestyrelsens rolle. Den nye amerikanske corporate governance-lov, Sarbanes-Oxley, stiller krav om, at bestyrelsen tager langt mere ansvar. Det har EMC forsøgt at leve op til ved at lade bestyrelsen indgå i en række opgaver, der tidligere var forbeholdt ledelsen.
- Bestyrelsens traditionelle rolle har været at sikre den langsigtede strategi og vælge topledelsen. I dag skal den også sikre, at der er gode regnskabssystemer, at juridiske krav bliver overholdt, og at bestyrelsen får rettidig og fyldestgørende information, siger han.

Ændringerne har ikke været uden konsekvenser. Bestyrelsesmedlemmerne bliver i deres nye rolle stillet personligt til ansvar.
- Der er en meget større risiko forbundet med at sidde i bestyrelsen i dag. Medlemmerne er i princippet de første efter ledelsesgruppen, der står til ansvar, hvis der er seriøse problemer i virksomheden. Konsekvensen kan være op til 25 års fængsel, siger Mike Ruettgers.
Der er også stillet krav om, at bestyrelsesmedlemmer lægger langt flere timer i arbejdet.
- Det øgede tidskrav betyder, at det kan være svært for en aktiv direktør at lægge de krævede timer i arbejdet. Det er svært at finde egnede kandidater, og derfor er det blevet udbredt i USA at anvende rekrutteringsvirksomheder til at finde de rette bestyrelseskandidater, fortæller han.

Bestyrelsen stiller i dag også helt andre krav til ledelsen end tidligere. Bestyrelsen skal sikre, at de ledende medarbejdere er uafhængige og ikke har økonomiske interesser, der kan få dem til at handle i strid med virksomhedens interesser.
- Tidligere var det et problem, at bestyrelsen ikke kendte ledelsens samlede lønpakke. I dag bliver hele seniorledelsens lønpakke tjekket igennem for eventuelle skjulte bonusser, siger bestyrelsesformanden.
Det største arbejde for EMC's organisation har været at dokumentere forretningsprocesser og kontrollere regnskabsposter ned til mindste detalje.
- Vi har været igennem en stor runde med at dokumentere alt: vores politikker, procedurer, processer og ikke mindst korrespondance. Der er sat høje krav til informationsniveauet, hvilket betyder, at vi eksempelvis skal gemme e-mails i syv år, fortæller han.

Læs mere om corporate governance i Computerworld CIO, der kommer sammen med avisen i dag.

Boks:
corporate governance
Sarbanes-Oxley er loven, der skal sikre, at børsnoterede virksomheder i USA lever op til corporate governance - god selskabsledelse. Loven er delt op i flere sektioner. En af dem, der får mest opmærksomhed, er 404, som kræver en årlig evaluering af alle interne kontroller og procedurer i forbindelse med regnskabsaflæggelse. Det betyder, at virksomhedens processer skal gennemgås. Den 1. november 2005 skal virksomhederne leve op til kravene i loven.

Boks:
udenlandske virksomheder i usa
Efter at virksomheder skal leve op til de nye corporate governance- krav i USA, er flere udenlandske virksomheder blevet langt mere forbeholdne med at lade sig børsnotere i landet. Der er i dag tre danske selskaber noteret i USA: Torm, TDC og Novo Nordisk.

Billedtekst:
nye love - Der er en meget større risiko forbundet med at sidde i bestyrelsen i dag, forklarer Mike Ruettgers, EMC's
bestyrelsesformand




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere