It-firmaer skal redde ofre for blodpropper

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 23. september 2005.


To østjyske it-firmaer skal i samarbejde med Aarhus Universitet og fem hospitaler fra hele Europa udvikle et it-system, der skal hjælpe lægerne med livsvigtige beslutninger. EU støtter med 23 millioner kroner.

Når en patient med blodprop i hjernen ankommer på hospitalet, skal lægerne lynhurtigt vurdere, om der kan behandles med blodfortyndende medicin, eller om det vil gøre ondt meget værre. Afgørelsen skal tages ud fra en scanning af hjernen, men på mange mindre hospitaler er der ingen, der har erfaring og viden nok til at tage en kvalificeret beslutning.
Det skal et samarbejde mellem it-firmaerne Systematic og Dimac, og hjerneforskere på Aarhus Universitet og Universitetshospital råde bod på. De har fået 23 millioner kroner fra EU til at udvikle et it-system, som kan fortælle lægen, om der skal bruges blodfortyndende medicin eller ej.
Svaret vil blive baseret på en analyse af scanningsresultatet, oplysninger fra patientens elektroniske journal (EPJ) og erfaringer fra tilsvarende tilfælde i hele Europa: Data fra den første scanning sammenlignes med patientens tilstand tre måneder senere, og alle resultaterne føjes efterhånden ind.
- Systemet bliver hele tiden klogere, efterhånden som der kommer data fra alle medvirkende hospitaler ind på den centrale server i Aarhus, forklarer overlæge og projektleder Leif Østergård fra Aarhus Universitetshospital.

I løbet af pilotprojektet regner han med, at 120 tilfælde kommer til at lægge grundstenen i softwarens analyse, hvor de bedste modeller, der findes i dag, bruger data fra blot 20 patienter. For det er enorme mængder af oplysning, der skal behandles, lyder det fra Christian Gottrup fra tremandsfirmaet Dimac, der skal stå for databehandlingen af billederne fra MR-scanneren.
Systematic skal sørge for, at data om alder, diabetes og meget andet kan trækkes ud af patientens elektroniske journal og integreres i analysen. Ikke bare fra Systematics egne EPJ-produkter, men fra alle de systemer, der bliver brugt på europæiske hospitaler.
- It-systemer til hjerneforskere ligger ikke inden for vores normale forretningsområde, så vi vil også bruge projektet til at se, om det er noget for os, siger udviklingschef Søren Munk Jensen fra Systematic.
Projektet starter til januar og løber i tre år. Udover det primære formål - at redde menneskeliv på hospitaler - vil systemet også kunne bruges af medicinalfirmaer, når modellen er færdigudviklet og har fået meget ‘erfaring'. Fordi det bliver muligt at forudsige, hvordan hver enkelt patient med blodprop i hjernen vil reagere på den nuværende medicin, er det ikke nødvendigt med store kontrolgrupper, når ny medicin på området skal testes. Det vil spare medicinalfirmaerne for store summer og fremskynde medikamentets vej fra prototype til endelig godkendelse. I dag kan det tage op til 10 år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, Aarhus – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

03. juni 2025 | Læs mere