De stabile it-kæmper

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 30. september 2005.


STABIL TOP Storme har hærget it-branchen de seneste ti år. Det har medført konkurser, opkøb og fyringer i hobetal. Men i toppen af fødekæden - der hvor kæmper som TDC, IBM, KMD og CSC troner - er der kun ændret marginalt ved styrkeforholdene.
Af
It-branchen. Ordet kan få det til at løbe koldt ned af ryggen på tryghedsnarkomaner. For er denne del af erhvervslivet ikke synonym med stadige forandringer og kendetegnet ved spektakulære op- og nedture, og bobler, der brister?
Svaret må være et rungende både og. De seneste ti år har ganske vist budt på it-virksomheder, som enten er gået konkurs, blevet opkøbt eller på den ene eller anden måde ført videre i nye fusionsselskaber. Men med til historien hører også, at forandringerne ikke har ført til den store udrensning blandt landets absolut største it-selskaber. Det viser en gennemgang af de lister over Danmarks største it-selskaber rangeret efter omsætning, som Computerworld har udgivet siden 1996.
På den første liste - det var før telebranchen var med - bestod listens top 5 af IBM, KMD (der dengang hed Kommunedata) og PBS. De to sidste pladser tog DanaData og Olivetti, som ikke eksisterer som selvstændige virksomheder mere. På de næste pladser fulgte Hewlett-Packard (HP) og CSC (det hed dengang Datacentralen).
Renser man dette års liste over landets største it-selskaber for firmaer fra telesektoren, distributører og forhandlere, så toppes listen af: IBM, CSC, Hewlett-Packard (HP), KMD, DMdata (nu en del af IBM) og PBS. Det er altså de samme selskaber, der går igen. Godt nok er der sket forskydninger i toppen - CSC og HP er avanceret - men ingen selskaber har i løbet af de seneste ti år formået at fravriste it-kæmperne deres dominerende position i den danske it-branche.
I 1998 tog Computerworld konsekvensen af sammensmeltningen af it- og telebrancherne og tog telesektoren med på listerne over landets største it-selskaber. Dermed pressede Tele Danmark (TDC), Sonofon, Telia, Ericsson og Nokia sig ind i toppen af listen. En position, de har holdt lige siden. TDC er i en klasse for sig og har siden øget afstanden til de næste på listen.
Den største højdespringer set over hele perioden er mobildistributøren Dangaard Telecom, som for første gang var med på listen via Fleggaard Holding A/S i 2000 med en omsætning på 2,3 milliarder kroner, hvilket rakte til en placering som nummer 14 på listen. Siden er selskabet klatret højere og højere op på listen. I 2001 var mobildistributøren for første gang med som selvstændig virksomhed med en omsætning på 5,5 milliarder kroner. Det rakte til en femteplads. Siden har selskabet skruet endnu mere op for tempoet og er blevet Europas og en af verdens største mobildistributører med en omsætning på 9,8 milliarder kroner i regnskabsåret 2003/2004. Det rækker i år til andenpladsen på listen over de største it-selskaber.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere