Send jubilaren til serviceeftersyn

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. oktober 2005.


Hvad har Landbrugsrådet, Rådet for større Færdselssikkerhed, Forbrugerrådet og Teknologirådet til fælles? De modtager millioner af kroner i tilskud fra enten Finansloven eller offentligt styrede fonde hvert år. Hvor adskiller de sig? Gennemslagskraft og betydning i det offentlige rum. Vi er på efternavn med Gæmelke fra landbrugets rækker og på fornavn med
René, når det gælder trafiksikkerhed. Forbrugerrådets hær af medarbejdere er her, der og alle vegne, hvor det med held fremfører den ene sag efter den anden. Det er organisationer med magt og indflydelse. Anderledes er det med det projektorienterede Teknologiråd, der publicerer fine rapporter og har gode intentioner med folkelige høringer. Men nogen rolle i det offentlige rum, spiller det ikke.

Netop i disse dage har rådet tiårs jubilæum og til lykke med det. Det ville i den anledning være en god idé at give rådet et større servicecheck, så rådet løser opgaver, der både udfordrer og kan bruges af befolkningen - og ikke kun anvendes til tilfældig rådgivning af folketing og regering. Rådet arbejder med sympatiske problemstillinger fra energiforsyning til hjerneforskning, men de forløses ikke i en nødvendig samfundsdebat. Det næste eksempel bliver en konference om retssikkerhed og aktivt medborgerskab i digital forvaltning, der snart holdes på Borup Højskole. Her vil rådet offentliggøre en rapport, der vil blive udsendt en pressemeddelelse, et par borgmestre og fire folketingspolitikere vil debattere i et panel. Der vil blive formuleret anbefalinger. Og der vil blive rundet af med et glas vin. Herefter vil der formentlig intet ske, men der er et flueben i aktivitetskalenderen. Endnu et mål er nået.
Det er et ambitionsniveau, landet ikke kan være tjent med. Teknologi - og it i særdeleshed - ændrer vores liv, vores samfund og verden. Derfor nytter det ikke at have et råd, hvis målsætning åbenbart er at holde alibi-debatter og udgive statusrapporter. Den pointe er blevet aktualiseret efter nedlæggelsen af it-sikkerhedsrådet. Et særdeles vigtigt område med behov for masser af folkeoplysning om virusbeskyttelse, phisingrisici og fordele ved digitale signaturer. Nu køber VTU-ministeriet sig i stedet til en årlig rapport hos Teknologirådet, som derved kan føje endnu en bunke arbejdsløse papirer til stakken.
Jørn Dohrmann, folketingsmedlem for Dansk Folkeparti, har siden 2003 foreslået etableringen af et uafhængigt it-råd - ikke et råd, der er samarbejdspartner og allieret med VTU.

Lad os få et fyrtårn på teknologiområdet, der kan lyse op, som forbrugerrådet gør det på sit område. Vi skal have nogle, der trænger igennem med albuespidse ambitioner og får løftet en ægte offentlig debat, som medierne ikke kan undgå at dække, og som tvinger politikerne til at træffe beslutninger, som rækker fremad.
Hvis det ikke i dag er Teknologirådets mandat, kan man med fordel lave det om. Vi er mange, der venter spændt.
Læs side 4




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere