Integrationsoprør mod KMD

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 4. november 2005.


Voksende vrede i kommunerne og hos konkurrerende leverandører over KMD's vægring mod at sørge for integration til relevante fagsystemer får IT- og Telestyrelsen til
at gå i aktion. KL bakker op.

IT- og Telestyrelsen søger nu at lægge pres på KMD i striden mellem det dominerende, kommunalt ejede selskab og dets kunder og konkurrenter. Stridens æble er den manglende integration mellem relevante KMD-fagsystemer og de tværgående sags- og dokumenthåndteringssystemer fra andre leverandører.
- Humlen er, at KMD ikke vil gå ind og løfte noget på det sociale område før i 2007 efter kommunesammenlægningen. Det vil vi gerne. Derfor overvejer vi, hvordan vi kan gå videre med integrationsprojektet med de parter - kommuner og leverandører - der vil spille med. Hvis KMD vælger ikke at indgå, må de ligesom alle andre aktører på markedet nøjes med efterfølgende at komme med et høringssvar til det, vi melder ud, ligesom med andre standarder vi sender i høring, siger Tom Bøgeskov, projektleder i IT- og Telestyrelsen.
Baggrunden er, at kommunerne efterspørger integration på det sociale område, hvor der er det største antal fagsystemer og den markant største sagsvolumen. Kommunerne udfører dobbeltarbejde, fordi deres
ESDH-systemer ikke kan integrere til de lukkede KMD-systemer. KMD tilbyder integration til det såkaldte Byggesag-system, som imidlertid er uinteressant for kommunerne.

IT- og Telestyrelsen forventer kommunernes opbakning og finder den eksempelvis i Ringsted Kommune hos forvaltningschef Jens Petersen.
- Vi har ikke brug for integration til Byggesag og vil ikke bruge kræfter på det, for gevinsterne ligger på det sociale område. Der vil vi til gengæld gerne stille os til rådighed og bruge ressourcer som frontløber - det har vi faktisk tilbudt, siger Jens Petersen.
En stor københavnsk omegnskommune er også stærkt utilfreds med, at det går for langsomt med integrationen, og KMD ikke satser på det område, der er mest relevant for kunderne. Men her ønsker ledende medarbejdere ikke at kritisere KMD offentligt. Vi vil ikke citeres for noget, der kan betyde, at vi bliver uvenner med KMD, siger en medarbejder.
I Kommunernes Landsforening (KL) vil man gerne lægge pres på KMD. Herfra bakker vicekontorchef Jytte Møller Christensen op om kravet om integration til de sociale systemer og understreger, at KL samarbejder med Videnskabsministeriet på området.
- Vi ved godt, der er behov for integration på det sociale område, men vi kan ikke disponere over KMD's ressourcer. Til gengæld har vi netop nedsat en arbejdsgruppe, der skal klarlægge grundlaget - eksempelvis datastrømmene. Og vi arbejder for at få kommunerne til at standardisere deres forretningsgange, for grundlæggende er problemet ikke teknisk, men forretningsmæssigt, siger hun.

På leverandørersiden er frustrationerne også i top. Herfra oplever man, at kommunerne udsætter ESDH-investeringer på grund af den manglende integration. Nogle anklager KMD for at misbruge deres magtposition for at kunne sælge et konkurrerende system, KMD Sag EDH, som lanceres næste år.
- Hvis KMD virkelig mener, de kan lade være med at arbejde med integration til de fællesoffentlige ESDH-systemer til 2007, så er det et forsøg på at lukke andre ude fra markedet, siger Kenn Petersen, administrerende direktør i Traen, der sammen med Accenture er en af de tre leverandører på den fællesoffentlige ESDH-rammeaftale.
Hos KL er man opmærksom på det forretningsmæssige aspekt for KMD.
- Vi er opmærksomme på, at KMD har flere hensyn at tage, siger Jytte Møller Christensen.
Det har ikke inden redaktionens slutning været muligt at få en kommentar fra KMD.

Billedtekst:
Udelukkelse - Hvis KMD
virkelig mener, de kan lade være med at arbejde med integration til de fællesoffentlige ESDH-systemer til 2007, så er det et forsøg på at lukke andre ude fra markedet, siger Kenn Petersen, administrerende direktør i Traen.
Foto: Hans Juhl




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere