Standarder kan forhindre internationalisering af EPJ

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 16. december 2005.


Den danske standard for EPJ kan besværliggøre internationalisering og mobilitet i sundhedssektoren. Amtsrådsforeningen nedtoner problemet, men vil dog ikke afvise et behov for at læne sig op ad globale standarder.

G-EPJ og HL7. Vi taler om standarder, der ikke umiddelbart siger den almindelige dansker noget, men som kan få stor betydning, når globaliseringen i fremtiden rammer det danske sygehusvæsen.
Computerworld har flere gange tidligere beskrevet den kritik, som en række eksperter har rejst af den manglende overordnede koordinering af arbejdet med at udvikle de elektroniske patientjournaler. Problemet er imidlertid grænseoverskridende, lyder meldingen nu fra flere kanter i branchen.
De danske EPJ-systemer skæres efter den særlige danske standard, G-EPJ, og det kan meget vel kan ende med at isolere Danmark i forhold til udlandet, hvor en række lande - herunder USA - primært bruger systemer, der er baseret på den såkaldte HL7-standard.
- Og det medfører en risiko for, at man låser sig fast i det, man har kaldt den elektroniske cement, hvor datamodellerne er forskellige fra system til system. Det betyder, at danske sygehuse kan få problemer med at udveksle patientdata, hvis en dansker kommer til skade i udlandet, siger Christian Wernberg-Tougaard, der er forretningsudviklingsdirektør hos Unisys, som har været involveret i flere udenlandske EPJ-lignende projekter.
Han forstår ikke, at man ikke bare en gang for alle vælger at læne sig op ad en internationalt anerkendt standard i Danmark, der ud over den internationale dimension også ville have haft den fordel, at danske EPJ-systemer uden problemer ville kunne udveksle data med hinanden.
- Vi lever i en verden, der bliver mere og mere globaliseret, og hvor folk rejser rundt mere end nogensinde før. Derfor er det oplagt, at hospitaler i udlandet skal kunne trække data fra danske systemer og omvendt, siger Christian Wernberg-Tougaard og påpeger, at internationale standarder ville skabe en yderligere fordel: Konkurrence.
- Det ville jo betyde, at danske leverandører kunne sælge deres systemer i udlandet og omvendt. Det ville skabe konkurrence, bedre kvalitet og billigere priser - nøgleordet er åbne standarder, mener han.
Problematikken om udveksling af data over grænser er også nærværende hos Siemens Medical, der sælger sit EPJ-system til hospitaler over hele verden. Dette system er baseret på netop HL7-standarden, hvilket gør, at Siemens uden større vanskeligheder kan afsætte sit system til lande så forskellige som Tyskland, USA og Singapore. Men ikke Danmark.
- Det virker mærkeligt, at man hele tiden taler om det globale, mobile samfund, men ikke samtidig sørger for, at patientdata kan flytte med patienten. Jeg synes, det er utroligt, at mit danske bilværksted godt kan finde ud af at udveksle data om min bil med et italiensk, hvis min bil bryder sammen når jeg er på ferie, men med patientdata er det næsten umuligt, siger Darko Loncar, der er projektchef i Siemens Medical.

Hos Amtsrådsforeningen forsvarer kontorchef Lars Hagerup den danske model, men kan samtidig godt se, at der potentielt kan være fordele forbundet med at anvende en international standard.
- Spørgsmålet er bare, om man også i praksis kan opnå de fordele, der skulle være forbundet med det. Der findes jo flere forskellige internationale standarder, og det politiske ønske er, at systemerne først og fremmest kan arbejde sammen nationalt. Og til det formål har aftalen været, at G-EPJ var svaret, siger Lars Hagerup.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere