Drama bag it-direktørs opsigelse

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. januar 2006.


Open source-samfundets øjne hviler på staten Massachusetts, fordi den it-ansvarlige trækker sig efter voldsomme angreb. Han satsede pååbne standarder for datalagring i stedet for Microsofts.
Nettet gløder med harmdirrende indlæg, efter at den amerikanske delstat Massachusetts it-ansvarlige, Peter Quinn, i slutningen af december selv opsagde sin stilling til fratrædelse den 12. januar.
De fleste, der ytrer sig, mener, at Peter Quinn blev tvunget til at gå. At han er et offer for politiske intriger, iscenesat af Microsoft med avisen Boston Globe i rollen som den "nyttige idiot", der går andres ærinde.
Men ophidselsen skal også ses på baggrund af, at Peter Quinn på det nærmeste er blevet helteforklaret. Han er nemlig nøglepersonen bag en beslutning om, at delstaten Massachusetts fra 2007 skal lagres i det åbne format ODF (OpenDocument Format), i stedet for som hidtil i Microsofts egne, lukkede formater.
Beslutningen indebærer ifølge it-afdelingens beregninger besparelser. Den åbner også for større valgfrihed, blandt andet hvad angår brug af kontorpakke og andre programmer.

Massachusetts er den første amerikanske delstat, der tager et så drastisk skridt frem mod åbne standarder. Beslutningen har derfor vakt stor opsigt. Google giver for eksempel 2,5 millioner hits på koblingen mellem delstaten og beslutningen om den åbne ODF-standard.
Peter Quinns opsigelse gav tirsdag aften i denne uge 63.000 hits. Hans årsag til at sige op er da også ganske usædvanlig. Der er ingen ny stilling i vente. Ingen "jeg ønsker at få mere tid til familien" eller andet i samme røgslørskategori.
I en intern mail afsendt juleaften til medarbejderne i it-afdelingen skriver han ifølge IDG News Service følgende: "Igennem de seneste måneder har vi været igennem nogle meget vanskelige tider med stor tumult. Mange af disse hændelser har været meget forstyrrende og skadelige for mig personligt, for min familie og for mange af mine nærmeste venner. Den byrde vil jeg ikke længere bære."
Han tilføjer, at han som en "lynaflader" har tiltrukket angreb på angreb, ligegyldigt hvilket it-initiativ, det har handlet om, og hvor småt det end har været. Det kan han heller ikke leve med, da det går ud over det gode arbejde, som it-afdelingen står for.

Den interne mail rullede tæppet op for et drama, som få uden for den verden, der går ind for åbne standarder, var bekendt med. For eksempel meddelte delstatens "indenrigsminister", William Gavin kort tid efter beslutningen, at han havde alvorlige bekymringer over skiftet til ODF-standarden.
Dernæst indkaldte et medlem af delstatens senat, Marc Pacheco, til en høring den 31. oktober om, hvorvidt forslaget om ODF stred mod delstatens politik for it-anskaffelser. Spørgsmålene, der skulle belyses, var blandt andet, om it-afdelingen overhovedet havde mandat til at træffe den beslutning, og om besparelsen ved skiftet nu også stemte. Pacheco nævnte også, at handicapmyndigheder oplyste, at de ikke var taget med på råd på ordentlig måde.

Avisen Boston Globe, der er delstatens største og bredt læst også udenfor, bidrog med en forsidehistorie, der satte kritisk lys på Peter Quinn selv, og som flere tolkede som et forsøg på karaktermord.
Avislæserne fik at vide, at delstaten havde igangsat en undersøgelse af, om Quinn var taget på rejser uden for delstaten, som han ikke havde søgt behørigt om tilladelse til at deltage på.
Ifølge Boston Globe havde delstaten igangsat undersøgelsen på baggrund af avisens egne undersøgelser, der også fokuserede på, hvem der havde betalt for de 12 rejser til it-konferencer. Der blev antydet, at Quinn kunne være i open source-bevægelsens sold.
Konklusionen på undersøgelsen var imidlertid, at Quinn ikke havde forbrudt sig mod standarder for "conflict-of-interest" (habilitet) eller andre regler. Det referede Boston Globe langt inde i avisen.

Linux-nyhedsstedet Lxer.com, som hører under det respekterede it-medie- og konferencehus O'Reilley, benyttede Peter Quinns opsigelse til at trække en tidligere artikel om Microsofts omfattende lobbyvirksomhed frem. Ifølge artiklen er softwaregiganten en ovenud professionel lobbyist.
Artiklen er skrevet af chefredaktøren for Lxer.com, Tom Adelstein, medejer af et konsulenthus og medforfatter af bogen Exploring the JDS Linux Desktop. Han opdaterede også artiklen efter de seneste hændelser.
Ifølge ham kan man se, at Microsoft er en stor spiller, i offentligt tilgængelige dokumenter om, hvem der lobbyer i Washington på hvis vegne og hvem, der støtter politikeres valgkampagner. Og Microsoft er ikke blot en stor spiller under eget navn, men også via lobbyfirmaet Preston, Gates & Ellis. Bill Gates' far står i øvrigt for "Gates"-delen af navnet.
Antipiratorganisationen Business Software Alliance, som ofte forbindes med Microsofts navn, bruger fast Preston, Gates & Ellis.
Af Tom Adelsteins artikel
(lxer.com/module/newswire/ view/38971/) fremgår også, at en tidligere ansat i lobbyfirmaet betalte med sit firmakort hos American Express for Skotland-rejser til nogle af de mest betydningsfulde politikere i Washington.

Washington Post har dækket sagen, men Tom Adelstein nævner, at avisen på det seneste kun nævner lobbyistens nuværende arbejdsplads, selv om jobskiftet skete efter den famøse betaling. Hvorfor? Kan det hænge sammen med at Bill Gates hustru, Melinda Gates, og hendes bridgepartner er medlemmer af Washington Posts bestyrelse?
Der er altså fuld gang i konspirationsteorierne, og andre steder på nettet ser man nu navne som McCarthy, Nixon og Bill Gates nævnt i samme åndedrag.

En fast ekstern kommentator på nyhedstjenesten eWeek, David Coursey, jordes også for en artikel med overskriften "The Open-Source Martyr Meets His Fate" - altså om, at martyren Quinn møder sin skæbne.
Coursey er bare ude på at få mange klik for at øge sin markedsværdi, lyder meldingen af en kritiker. Ifølge Coursey er Peter Quinn imidlertid selv ude om sit nederlag.
It-direktøren fejlede. Han burde være klar over, at det ikke nytter blot at være en dygtig tekniker i den stilling. Man skal også kunne gebærde sig i det politiske miljø og ikke være så sart. Desuden anser Cousey Microsofts standard for at være åben nok. Næsten alle bruger den jo, lyder argumentationen.
Microsoft har ikke ytret sig efter Quinns afsked. Men softwaregiganten sagde medio december, at man nok skulle understøtte, at ODF kunne bruges i Massachusetts.
Microsoft har som bekendt også lagt sin nye standard for den kommende Officepakke med version 12 frem som en åben standard. Den er ligesom ODF baseret på XML-standarden - et udvekslingsformat for data. At Microsoft ikke selv går over til ODF, begrundes med, at den ville koste sammenhængen til tidligere dokumenter - kompatibiliten.
redaktionen@cw.dk
Dorte Toft er freelancejournalst.
Kilder: IDG News Service, eWeek, Groklaw.net, Lxer.com, news.com, boston.com med flere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere