Penge at spare i serverrummet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 27. januar 2006.


SEAS-NVE har sparet en kvart million kroner ved at sammenlægge servere og indføre frikøling i serverrummet. Elsparefonden opfordrer virksomheder til at gennemgå elforbruget.

Serverrummene er blandt de store elslugere hos virksomheder og institutioner. På en gennemsnitlig dansk arbejdsplads ligger den årlige el-udgift i serverrummet på 100.000 til 200.000 kroner. Men den udgift kan reduceres markant, lyder det fra Elsparefonden, der siden 2003 har gennemført demonstrationsprojekter i samarbejde med fem virksomheder og institutioner. Blandt andet Sønderjyllands Amt og elselkabet SEAS-NVE har høstet gode erfaringer med sammenlægning af servere og frikøling.
- Lige nu har mange virksomheder konsolidering af serverrum på dagsordenen. Men de færreste er optaget af muligheden for energibesparelser, siger projektleder i Elsparefonden, Nadeem Niwaz, der ikke er i tvivl om, at mange virksomheder - såvel private som offentlige - kan hente store besparelser i serverrummet.
Ifølge Elsparefonden har blandt andet amtsgården i Sønderjyllands Amt ved indførelse af frikøling samt en bedre indstilling af kølingen opnået en besparelse på 70.000 kroner på el-regningen.
Også SEAS-NVE har foretaget en gennemgang af energi-forbruget i elselskabets serverrum. Her konstaterede energieffektiviseringschefen Bo Sonne Andersen, at særligt kølingen af serverne brugte unødig meget energi. Derfor valgte
SEAS-NVE at skifte til frikøling, samtidig med at 25 servere blev sammenlagt på fire stærke servere. Det resulterede i en årlig besparelse på omkring 250.000 kroner.
- Det er oplagt at udnytte kulden, når den er der. Med frikøling er det den kolde luft udenfor, som bliver suget ind til at afkøle serverne - og det sikrer os en langt mere energieffektiv køling af vores servere, siger Bo Sonne Andersen fra SEAS-NVE, der i nær fremtid vil dele deres erfaringer online med andre virksomheder. Det sker via elselskabets hjemmeside, hvor virksomheder har mulighed for at klikke sig ind - og følge anlægget i drift.

Ifølge projektleder i Elsparefonden, Nadeem Niwaz burde flere virksomheder udnytte, at de har adresse i et land, hvor det er koldt ti ud af 12 måneder - og dermed høste besparelser af frikøling. Dog kræver investeringen, at der er tale om virksomheder af en vis størrelse.
- Er der tale om en lille virksomhed med to-tre servere og et serverrum på størrelse med et kosteskab, kan en investering i et anlæg til frikøling nok ikke betale sig. Men en mellemstor virksomhed vil kunne opnå store besparelser, forklarer Nadeem Niwaz fra Elsparefonden, der ud over at støtte en række projekter med elbesparelser i serverrum, også har etableret hjemmesiden www.selvtjekserverrum.sparel.dk, hvor virksomheder og institutioner kan tilmelde sig og tjekke elforbruget og besparelsespotentialet i deres serverrum.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere