Rundkreds og dybe tallerkener

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 21. april 2006.


It-sikkerhed lander igen og igen på hitlister over de vigtigste indsatsområder i samfundet. It er blevet så betydningsfuldt, afhængigheden for såvel borgere som virksomheder er så stor, at sikkerheden - som er under konstant beskydning - er blevet et absolut kardinalpunkt.
Den politiske prioritering af it-sikkerheden har gennem de seneste år manifesteret sig i den tidligere regerings It-sikkerhedsrådet og den nuværende regerings Rådet for it-sikkerhed, der begge blev nedlagt. Og så naturligvis Videnskabsministerens seneste udspil, hvor man opruster internt, har nedsat en ny flok eksperter - denne gang et it-sikkerhedspanel - og har bestilt Teknologirådet til at levere it-sikkerhed for en halv million kroner årligt.
Det minder lidt om situationen i Københavns Kommune, hvor der var problemer med at få kørt et nyt lønsystem ind, og man efter ihærdig fejlretning alligevel skrottede systemet for at begynde forfra med et nyt. Med nye børnesygdomme, indkøringsproblemer og procesbøvl til følge - ud over naturligvis store omkostninger.
En af de nye it-sikkerhedsaktører, Teknologirådet, har nu taget sit første initiativ. I denne uge blev en række eksperter inviteret til hjernestorm, gruppearbejde og afstemning om de største it-sikkerhedsmæssige problemer i Danmark.

Det er godt, at kloge hoveder mødes og tænker højt. Det er godt, at mange mødte op for at give deres besyv med.
Men både formen og resultatet giver anledning til let undren.
Mange spændende emner er blevet berørt, hedder det i en af de positive kommentarer til seancen. Jo. Og det er også vigtigt. Men deltagere peger samtidig på, at der kom meget få nye, praktisk anvendelige tiltag på bordet. At mange emner og påstande kun var overfladisk tænkt med fare for forkerte løsninger til følge. At det var spredt fægtning i et emne, der er for bredt til sådan en åben diskussion. Og at processen var noget rod uden værdi for deltagerne.
Deltagerne diskuterede ved anonymt at indskrive ideer og kommentarer i et fælles dokument, der blev til et såkaldt idekatalog. Det skal give inspiration til kommende initiativer - både for aktører på sikkerhedsområdet og for de projekter, Teknologirådet vil sætte i gang. Fint. Men der melder sig en fæl fornemmelse af, at de nye aktører blot får gentaget kendte problemstillinger frem for at finde løsninger.
Hvor ofte skal man bruge tid, kræfter og sparsomme bevillinger på at begynde forfra? På at få de samme problemstillinger på bordet en gang til - i ny og ustruktureret form. Frem for at bruge noget tankevirksomhed til at finde løsninger og noget beslutningskraft på at få dem realiseret.
Ved en hastigt gennemført afstemning om, hvad der er vigtigst at gå i gang med nu, toppede "fem gode råd til borgerne". Uden smålige hensyn til, at der på it-borger.dk allerede findes 15 af slagsen, udarbejdet af det netop nedlagte Rådet for it-sikkerhed.

Svar på, hvordan man så skulle få de gode råd ud til folket, skortede det til gengæld på i rundkredsen af eksperter. Bortset fra andre genopfundne dybe tallerkener, såsom at Videnskabsministeriet skulle udvikle en letforståelig ‘pixi-bog' og et websted med information til borgerne om it-sikkerhed.
Formanden for Dansk IT har kaldt den nye konstruktion en for spinkel erstatning for det gamle råd med et for lille budget. Den påstand blev ikke imødegået. Man må nøjes med at glæde sig over, at den seneste ministerielt udpegede it-sikkerhedsaktør måske er blevet lidt klogere på emnet.

OriginalModTime: 20-04-2006 14:07:22




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere